Tako smo se blogersko peljali skozi 2013

In še predzadnjič letos….Čestitam, beremo najbolj prodoren in s številnimi rekordi oplemeniten blog leta 2013 v naši mali podalpski, za kar si “kriv/a” seveda tudi sam/a. In ker mora biti delovanje transparentno, bo natančen pregled delovanja bloga skozi leto vseboval vse, razen odmere davkov in prispevkov…..

Blogu Don Marko M je bilo leto sicer naklonjeno, ker 13 je očitno prava cifra. Bilo pa je tudi polno presežkov in rekordov. Za začetek je bilo, v 6. letu obstoja bloga, objavljenih, namesto do sedaj letno “običajnih” 100, kar 206 zapisov.

In teh 206 zapisov je pristalo na 524 straneh, zapolnjenih s 17.764 vrsticami, sestavljenimi iz 155.139 besed. Produktivnost je narasla za 106 % in to v času globalne krize ali ravno zaradi nje. Kar pa seveda še ne pomeni, da se bo tudi v bodoče kaj takšnega dogajalo.

Če sem še lani ob tem času za prvih 1000 FB lajkov za posamezen zapis bloga zapisal, da so redki blogi v naši mali podalpski, ki jih prejmejo v takšnem številu od bralcev, potem…Hja, potem ne vem, kako naj se izrazim letos, da ne bi izpadlo napačno razumljeno.

Torej enostavno – letos so posamezni zapisi bloga DMM prejeli toliko FB lajkov, da bo ta rekord v slovenski blogosferi težko kdo sklatil v doglednem času, z mano vred.

Sicer je tudi blog kot celota iz 132 FB lajkov  na začetku leta, poskočil na 502 na današnji dan. No, pa si poglejmo te rekordne FB lajke posameznih zapisov in ostale za 2013…

FB lajki (všečki)
7.164 lajkov – Nemčija napovedala Sloveniji totalno vojno za vodne vire
6.152 lajkov – Zdravljenje raka s kemoterapijo je prevara medicinskega lobija
5.762 lajkov – Švica uvaja univerzalni dohodek UTD
1.147 lajkov – Tednik dobrodelno – pomagajmo Kristini iz Baške grape
532 lajkov – Največji pogrebi svetovnih voditeljev – od Tita do Mandele

Twitter (deljenja)
70 delitev – Švica uvaja univerzalni dohodek UTD
55 delitev – Nemčija napovedala Sloveniji totalno vojno za vodne vire 
21 delitev – Zdravljenje raka s kemoterapijo je prevara medicinskega lobija
8 delitev – Največji pogrebi svetovnih voditeljev – od Tita do Mandele
7 delitev – Primorska hiimna Vstala Primorska dobila svoj spomenik

Naj komentirano
92 komentarjev – Nemčija napovedala Sloveniji totalno vojno za vodne vire
71 komentarjev – Zdravljenje raka s kemoterapijo je prevara medicinskega lobija 
71 komentarjev – Švica uvaja univerzalni dohodek UTD
33 komentarjev – V Sloveniji izkoriščevalski delodajalci dobijo strel v glavo
26 komentarjev – Naši politiki zabrusili Avstrijcem da so staromodni nesposobni diletanti

Naj brano
Nemčija napovedala Sloveniji totalno vojno za vodne vire
Idila komunizma živi v srcu Evrope
Švica uvaja univerzalni dohodek UTD
Vreme na Obali ponorelo
Največji pogrebi svetovnih voditeljev – od Tita do Mandele

Meni najljubši
V bistvu sta mi letos avtorska najljubša dva. Ker sem letos začel blogu dodajati tudi satiro, prvih 14 zapisov, me še vedno gane Marihuana povzroča močnejši občutek sreče kot 4 peresna deteljica, katerega sem namenil tudi moji podpori legalizaciji marihuane v Sloveniji, za kar imam dovolj argumentov, čeprav je sam ne uporabljam.

Letos pa sem začel dodajati tudi Črtice, kot osvežitev spomina časov šolanja, ko so mi ravno besedne črtice zelo popravljale pešanje pri slovnici. Sem pač bil vse prej kot piflar. In ker najboljše pride pred koncem, sem črtico Velika zgodba malega človeka prihranil ravno v ta namen.

Bili smo dobrodelni
Letos smo na blogu izpeljali sicer zgolj eno dobrodelno akcijo, a ta je bila uspešno izpeljana. Pri nakupu hišnega dvigala smo pomagali Kristini iz Baške Grape.

Bili smo koristni
Podpisovali smo peticije EU dometa. Najprej tisto proti privatizaciji naravnih virov v EU in posledično Sloveniji. Podpisovanje peticije proti nameri bruseljskih birokratov za privatizacijo vodnih virov je bilo uspešno po celi EU, navadni smrtniki smo dosegli pomembno zmago in do nadaljnega EU parlament ne bo razpravljal o tej temi privatizacije.

Številke kažejo, da je preko zapisa bloga Don Marko M na stran podpisovanja peticije kliknilo 7.368 bralcev, kljub 12x večjemu številu bralcev zapisa, in če ste vsi omenjeni tam tudi podpisali, potem smo bralci tega bloga prispevali dobro tretjino od skupno nekaj preko 22.000 podpisov iz Slovenije.

Podpisovali pa smo, kar še vedno, tudi EU peticijo za uvedbo UTD in ker podpisovanje peticije še poteka do 14. januarja 2014, si kar pogumno dovoli oddati svoj podpis, v kolikor še nisi.

Bili smo uporniški
In bomo ostali. Blog Don Marko M je ponosen, da je protestniški zombi in zato je bil že ob začetku leta jasnovidno in dokaj natančno na blogu objavljen avtorski koledar protestov za letošnje leto, z dodatnimi objavami vseh pomembnejših dogodkov protestniškega gibanja, kar bo tudi v bodoče. In dokler ne počistimo to levo desno parlamentarno golazen, ki nam in potomcem uničuje danes in prihodnost, ne odnehamo.

V skupku vsega navedenega tako verjetno tudi ne čudi, da je blog Don Marko M na blogerski lojtrci Slovenski blogi iz lanskega 16.mesta poskočil na letošnje 8.mesto, kar je, jasno mi je, prvenstveno tvoje delo.

Seveda moram povedati, da se je nam neodvisnim, samostojnim blogerjem s svojimi lastnimi domenami bistveno težje prebijati po svetu, kot tistim blogerjem, ki svoj blog “švercajo” na račun skupnosti (blogos,blogger, itd.), ker jim tam pač skupnost dviguje tudi vse rejtinge. Zato, tudi zato zelo spoštujem samostojne neodvisne kolege blogerje svojih domen in sistemov, ker vem koliko truda in stroškov morajo vlagati v to svojo samostojnost.

Ekola, tako na oko bi to bilo to za letošnjih 364 dni. Pred zadnjim zapisom za letos oddajam posebno zahvalo vsem številnim medijem, ki ste predstavljali zapise tega bloga v svojih edicijah/programih, še posebej pa se zahvaljujem še edinemu slovenskemu blogerskemu časopisu Drugi svet.

Dodatna zahvala pa tudi številnim bralcem, ki ste povezave zapisov bloga posredovali po širnem vesolju spleta, kakor tudi šolarjem, dijakom, študentom, ki ste v svojih krožkih oz. delih povzemali delno ali v celoti zapise bloga. Ja, zelo mi je bilo všeč, da ste spoštovali avtorsko zakonodajo in pravila bloga. Tudi to.

Prav vse zahvale pa gredo tebi, spoštovana bralka/bralec, kolega, znanec, prijatelj, da si privoščil trenutkom svojega dragocenega časa branje mojega bloga. Ravno to je največja nagrada temu blogu in upravičeno sem ponosen na vsako/vsakega posebej in na vse skupaj.

Blogersko presežno/rekordno smo pripeljali pred cilj 2013. Pripravljeni, znova in spet, za juriš na nove zmage. Drugače ne gre…

Don Marko M

Blog Don Marko M (Don Marko M)

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Tako smo se blogersko peljali skozi 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *