Pod Jadranskim morjem odkrite količine nafte in plina za vsaj 100 let

No, počasi se le razgalja vsem na oči, zaradi katerih interesov se je razbila Jugoslavija. Kdo jo je razbijal itak že vemo. Pred nekaj urami je bilo potrjeno, že krepkih 10letij znano – Balkan, območje bivše Jugoslavije je prava energetska meka. In zdaj tudi uradno – pod gladino Jadranskega morja se nahajajo zaloge nafte in plina za vsaj naslednjih 100 let…..

Da so pod Jadranskim morjem shranjene zadostne količine nafte in plina za nemoteno oskrbo Jugoslavije se je sicer vedelo v raziskovanjih Jadrana že v 70ih in kasneje 80ih letih, čeprav tega takratne oblasti niso javno obešale na veliki zvon. Zakaj pa bi, nenazadnje je to bilo naše.

Pred nekaj urami pa je vodilni norveške raziskovalne skupine Spectrum, Rune Eng, na raziskovalni ladji “Seabird Northern Explorer“, ki je po Jadranu 5 mesecev izvajala 2D seizmično podmorsko snemanje, oznanil, da je Jadran obilno zapolnjen s količinami nafte in plina.

Hrvaška postaja energetski gigant Evrope

In po teh raziskavah, katere bi se sicer morale zaključiti spomladi, se praktično vse količine nafte in plina v Jadranu nahajajo pod gladino hrvaškega dela Jadrana. Hrvaška ima tako sedaj vse realne možnosti, da postane v nekaj letih energetski gigant Evrope.

O natančnih količinah nafte in plina sicer Eng zaenkrat še noče špekulirati, je pa potrdil, da bodo črpanja teh virov v hrvaškem delu Jadrana bistveno cenejša in enostavnejša zaradi nižjih globin morja.

Obenem pa je Eng navrgel tudi, da je prepričan, da bodo Hrvati in hrvaška industrija poslej poslej plačevali najnižjo ceno plina v Evropi.

Še največ je povedal Eng s tem, ko je prijavil, da bo poslej Hrvaška edina poleg Norveške v Evropi, ki bo imela bistveno več nafte in plina, kot ju dejansko potrebujejo zase.

Seveda se je ob tej novici na seznam željnih sodelovanja pri črpanju nafte in plina Jadrana hipoma prijavilo v vrsto 20 svetovnih naftnih in plinskih podjetij, prednjačijo pa ameriška, ruska in kitajska.

Do konca aprila letos bo tako Spectrum tudi javno objavil večji del najdenih zalog nafte in plina v Jadranu, že maj-a pa bo Hrvaška predstavila rezultate na svetovnih konferencah zainteresiranim nafto/plinskim podjetjem. Še prej pa bodo seveda uredili zakonodajo na tem področju.

Hrvati pričakujejo, da bosta prvi plin in nafta iz vrtin Jadrana začela pritekati najkasneje v 5ih letih, obenem pa se upravičeno nadejajo, da bodo “naftni igralci” vložili na 100tine milijonov € in $ za priprave na črpanja.

Skratka, za večino državljanov bivše skupne države ostaja še eno bridko spoznanje, kaj vse smo izgubili z razpadom. Ni panike, če se mi folklorno nismo znali zmeniti med seboj, se bodo že drugi….

Ljubiteljem počitnikovanja na hrvaški obali pa še dodatno spoznanje, da bodo v do sedaj naravnih lepotah uživali še kakšno leto, dve. Potem tudi Jadran ne bo več, kar je bil nekoč. Sploh tisto v tistem delu “Buči, buči morje adrijansko, bilo nekdaj si slovansko”….

Don Marko M

Jadran poln nafte in plina (blog Don Marko M)

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Pod Jadranskim morjem odkrite količine nafte in plina za vsaj 100 let

 1. Ni mi všeč, vedelo se je pa tako že prej….zakaj so rasturili Jugoslavijo narazen. Tud cela Bosna je pod nafto.

 2. Ne vem no, komu bi človek še verjel, pred par dnevi sem v hrvaškem časopisu brala kolumno o njihovem gospodarskem ministru, katerega kolumnist primerja z Del Boyem Trotterjem (Vrdoljak), kateri namerava najti v Jadranu nafto, kar bi mu naj uspelo podobno, kot če bi Italijani na svoji obali Jadrana iskali otoke, če jih ima Hrvaška tako veliko, ni vrag da jih ni tudi na Italijanski strani(ministrova logika-tako kolumnist Boris Dežulović)Bomo videli, vsekakor nimam nič proti če bi šiknilo iz morja črno zlato.

 3. Dragica,

  tisto je bilo pred par dnevi, danes je danes, vsak kolumnist pa ima pravico do svojega mnenja, ga bom pa rad prebral zdaj, po teh uradnih podatkih ….hrvaški gospodarski minister pa je bil prisoten na konferenci, ko so Norvežani predstavili stanje….

 4. Zdaj smo Evropa in Italijanski del se bo pretakal sem ter tja, tako, da bo zanimivo spremljati zvijačnost enih in drugih pri angleških prevodih, diplomatskih dogovorov pri koriščenju bogastva.
  Ekologi ? Le kako se bodo odrekli protestom v prid narave?

 5. Zlobni,

  saj je nekaj malega tudi za Italijane ostalo….bo pa res zanimivo opazovati te prevode, sploh po tem, ko je Bruselj odvzel tudi naši mali podalpski, oziroma so jim naši kar podarili, pravice do pregovarjanj za ruski južni tok, ker kao Bruselj to zdaj odloča o enegetskih virih za vse države EU….ekologi pa bodo sedaj itak imeli sponzorirane proteste….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *