Domobranci so si postavili spomenik črno gradnjo v Grahovem pri Cerknici

Se še kdo spomni lanskega domobranskega poveličevanja nacizma/fašizma v Rovtah ? Če je kdo pozabil, letos ga domobranci nameravajo spet izpeljati. A še prej namerava domobransko društvo Nova slovenska zaveza (NSZ) izvesti slovesno odkritje spomenika padlim domobrancem v vasi Grahovo pri Cerknici…..

Če sem bil lani še v rahlih dvomih, da domobranci tudi v Rovtah namerno provocirajo in izzivajo s svojimi paradami ponosa, pa sem tokrat prepričan, da zelo namerno provocirajo in iščejo gužvo. In kdor išče, ta dobi….

Korak k spravi ? Čeprav so domobrancev pod okriljem RKC, s Štuhcem na čelu, polna usta pozivanj k neki spravi minule zgodovine, pa tudi domobranci NSZ neomajno trdijo za vse, ki ne odobravamo domobranstva, da “To so sile, s katerimi pod nobenim pogojem ne smemo sodelovati !”

S kom bi torej oni počeli spravo, če pa je še sami s seboj niso sposobni izpeljati ?!

Pa naj utemeljim, zakaj tokrat domobranci s postavitvijo spomenika svojim “junakom” v Grahovem pri Cerknici namerno delajo gužvo. Lahko bi sicer rekel, da jim enostavno hudič ne da mira, potem ko se jih je Bog odkrižal, a potem bi tudi jaz provociral…..

Domobransko društvo NSZ se je v 2013 odločilo v Grahovem, ki je bilo v času NOB v celoti domobranska postojanka, postaviti spomenik v spomin Francetu Balantiču, slovenskemu pesniku, ki je padel kot domobranec v napadu partizanske Tomšičeve brigade, ki je domobransko postojanko povsem uničila.

In zdaj pozor ! Že v času bivše SFRJ je bil pred osnovno šolo v Grahovem, na račun države, postavljen spomenik posvečen Francetu Balantiču, ki tam stoji še danes.

Pisalo se je leto 1993, ko je takrat Zidarjevo podjetje SCT v Grahovem podrlo staro staro cerkev, poškodovano med 2. svetovno vojno zaradi nacističnih bombardiranj, in predvsem na državne stroške zgradil povsem novo cerkev RKC skupnosti. In ja, tudi ta cerkev je bila zgrajena v spomin Francetu Balantiču.

Do lani je bilo tako v Grahovem razmerje spomenikov posvečenih dogodkom v NOB izenačeno po številu, ne pa tudi po velikosti – 2 spomenika sta posvečena borcem NOB, 2 pa domobrancem, s cerkvijo vred. In bil je mir.

A le do lani, ko so se domobranci NSZ odločili postaviti še en spomenik domobranstvu in spet Francetu Balantiču v Grahovem pri Cerknici, še več, zdaj hočejo postaviti kar cel spominski park. Lakomnemu nikoli dovolj….

Zanimivo je, da so lansko leto spomenik celo zgradili in kljub nekaj meterski velikost, katere ne more oko zgrešiti, se ni nihče spotikal na glas ob to. Do zdaj. Zdaj, pred napovedano otvoritvijo, pa so skočili v zrak svetniki občine Cerknica in zagnali cel vik in krik.

Samo ne mi reči, da tej svetniki najmanj eno leto niso vedeli, kaj se gradi v občini, sploh ker so NSZ za postavitev spomenika potrebovali tudi občinska dovoljenja. In ja,  teh dovoljenj NZS za ta spomenik – nimajo.

Nimajo, ker bodisi niso bila niti vložena, bodisi so bila zavrnjena in zoper zavrnitve niso ugovarjali. A gradili so vseeno. In zgradili spomenik. Črno gradnjo.

Najmanj to so ugotovili tudi nekateri svetniki v svojem ugovoru na mestni svet občine, kjer dokazujejo tudi nelegalnost postavitve spomenika, kar si lahko prebereš na tej povezavi.

Moje mnenje je sicer, pa ne zato ker so borci in podporniki vrednot NOB napovedali totalno mini vojno proti domobrancem na morebitni otvoritvi, proti kateri je bilo tisto obleganje v Rovtah nič, da bi moralo domobransko društvo ta spomenik nemudoma odstraniti, na svoje stroške in vzpostaviti prejšnje stanje.

Razlog za takšno moje mnenje pa je povsem enostaven. Red EU določa, da je vsako poveličevanje totalitarizmov nacizma/fašizma prepovedano. In domobranci so bili vojščaki nacistično/fašistične totalitarnosti.

Za nameček pa imamo tukaj, kot vzorčen primer, še sklep slovenskega Ustavnega sodišča, v katerem je sicer zelo nespretno zavrnilo poimenovanje Titove ceste v Ljubljani :
Ime Tito ne simbolizira zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi svetovni, temveč simbolizira tudi povojni totalitarni komunistični režim.” Ok, vsaj priznanja osvoboditve te države Titu niso odvzeli.

Jaz sicer priznam, da nisem v Jugi doživljal nobene oblike totalitarnega komunističnega režima, zgolj vse najlepše socializma, kar so seveda koristili tudi domobranci za svoje riti z gradnjami bajturin s poceni jugo krediti, ampak ajde, naj bo beseda US merodajna v tem primeru.

Od te Titove ceste dalje torej velja za vse primere poskusov poveličevanja totalitarnosti, torej tudi nacisti/fašistično domobranske, tudi ta del sklepa US :
O protiustavnosti predpisa ali drugega oblastnega ravnanja, ki ima simbolni pomen, je mogoče govoriti takrat, kadar ta simbol z avtoriteto oblasti izraža vrednote, ki so nezdružljive s temeljnimi ustavnimi vrednotami, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija in vladavina prava.

Prav, zdaj pa se dajmo igrati z isti vatli tudi v tem primeru domobranskega spomenika.

Od Ustavnega Sodišča, sicer brez Petriča, ki je takrat to vse lepo razložil, zdaj tako pričakujem, da bo zavrnilo novozgrajeni domobranski spomenik v Grahovem pri Cerknici zaradi izvedbe dejanja prepovedane totalitarnosti, torej protiustavnosti.

Nenazadnje ni potrebno posebej poudarjati, da so domobranci v času NOB pobili največ slovenskega naroda in sestavni del totalitarnega nacizma/fašizma, spomenik v Grahovem pa bi tako bil zgolj poveličevanje tega njih početja tistega časa, kar je sicer nedopustno tudi po kriterijih EU.

Sodniki US torej ne bi smeli imeti nobenih težav pri odločanju, domobransko društvo pa nobenih zakonskih razlogov nasprotovanju takšni odločitvi, nenazadnje gre za enako zadevo kot Titova cesta.

Bemti, saj ne morem verjeti, da je na koledarju marec 2014….

In ja, v tej naši je(bip bip)ni državi nam gre tako presneto dobro, da že 23 let nimamo kaj drugega početi, kot samo žurati z domobranci in UDBAši…..

Don Marko M

Jebeš fašizem (blog Don marko M)

11 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Domobranci so si postavili spomenik črno gradnjo v Grahovem pri Cerknici

 1. Eh, to je že noro.

  In nevarno. Nič čudnega, da SDS tako podpira ukrajinske pučiste, ki so se najprej spravili nad spomenike Leninu in imajo čudne poglede na drugo svetovno vojno. Ukrajinski skrajneži so iste vrste, kot naši. Komunizem je za vse kriv, kolaboracija z nacisti pa je bila pravilna. Pričakujem, da bodo tudi pri nas hoteli ponoviti dogodke iz Ukrajine.

 2. Mene zanima ali imajo še v kateri državi kaj podobnega kot je Domobransko društvo, ki uspeva, pa celo spomenike gradi in jih nihče ne ustavi. Ne morem verjet kako daleč so sposobni iti. Se pa z jin zelo strinjam, da za boj za oblast ni meje. Marko hvala za res super zapise.

 3. Še malo, pa bodo pričeli po Ljubljani in ostalih mestih na veliko graditi spomenike nekdanjim kolaborantom SS in fašistom! Sramota !! 🙁

 4. hudes,

  tnx, in hvala za sodelovanje….drugače pa, kolikor vem, ja, tudi v nekaterih drugih državah imajo podobna društva, le da so registrirana pod kakšnim drugim, ne tako očitnim imenom, predvsem pa jim drugod niti pod razno ne dovolijo trobiti neofašistično, kaj šele graditi spomenike….pri nas pa gredo domobranci natanko toliko daleč, kot jim družba kot celota dovolimo….

 5. Sašo,

  se strinjam, to je že noro in nevarno obenem….in če bomo dovolili še naprej opevanje nacistično/fašističnih dejanj brez odločnega ukrepanja s enam seveda zlahka lahko zgodi Ukrajina ali interna ponovitev obdobja 1940 – 1945….

 6. Pavel,

  pričeli bodo graditi le, če jim bo to omogočeno….zaenkrat jim to lahko omogočijo naši uradni organi, čeprav bi s tem kršili zakonodajo….nad organi pa smo le še ljudstvo in naša odločnost nastopa….

 7. Prebrala. In res: “In ja, v tej naši je(bip bip)ni državi nam gre tako presneto dobro, da že 23 let nimamo kaj drugega početi, kot samo žurati z domobranci in UDBAši…” Grozljivo!

 8. RKC bi rada preko rehabilitacije domobranstva dosegla svojo rehabilitacijo, ali še lepše, svojo vlogo izpred 70 let. Dokler ne bo država jasno postavila cerkev na svoje mesto, se bo ta trend nadaljeval. Domobranci so se borili za demokracijo proti totalitarnim komunistom. V tem boju so sklepali zavezništvo z nacisti, kot so Američani s Sovjeti.
  Tako ti bodo razložili. RKC ( predvsem ljubljanska nadškofija) še ni končala svojega projekta rehabilitacije.

 9. Napis govori o “umorih” domobrancev oziroma članov “slovenske narodne vojske”, “umori” kot “vojni zločini” oziroma podobno, pa po Kazenskem zakoniku (95.- člen!) ne zastarajo…???? Ali bo kdo poiskal morilce, obsodil zločin, ali kako drugače ukrepal? Ali pa se bodo po krivem obdolženi za “zločin” branili, ali ne? Ali se bo ta zločin mirno trpel, ali se bo ugotovilo, da gre za “klevete” in ščuvanje proti partizanom in borcem NOB?

 10. popravek – v obravnavanem primeru na tablah ne piše, da so bili domobranci “umorjeni”, pač pa samo “pobiti” – drugje po Sloveniji pa se postavljalci tabel v spomin domobranstvu ne obotavljajo napisati, da so bili “umorjeni”

Leave a Reply

Your email address will not be published.