Izraz OK praznuje 175 rojstni dan, Balkanski vici pa so osvojili svetovni vrh

OK – je ena tistih najpopularnejših besed sveta v angleščini in danes praznuje 175. rojstni dan. Ta beseda se je v časopisih prvič pojavila 1839 leta, v Boston morning post-u, še danes pa pomeni “v redu je”. Beseda pa je zanimiva tudi zaradi tega, ker jo lahko povemo brez besed in sicer z obrnjenim palcem roke navzgor….

Sicer se lahko prerekamo v nedogled, da je beseda OK nastala iz grške besede Ola Kala, kar pomeni “vse dobro”, s katero so si kavboji lomili jezik pri izgovorjavi, zato so jo kar skrajšali v O-la K-ala in jo sčasoma spravili v žargon….

Lahko pa se tudi ne prerekamo in sprejmemo zdravo za gotovo Oxfordski besednjak, ki tudi na svoji spletni strani kategorično zavrača namigovanja, da OK izvira iz določenih grških in škotskih izrazov “v redu je”, ker kavboji so pač izvir avtorske izvirnosti.

Mogoče pa je še najbližji razvozlanju načina nastanka angleškega OK profesor Allan Metcalf, ki sicer ne zavrača grškega in škotskega izvora OK, trdi, da je OK okrajšava za “all correct” iz davnih let okoli 1830, ko so bile jezikovne napake izražane nekako tako, kot se danes dogaja besedam z uporabo interneta.

Vsako prerekanje pa seveda ne bi omililo dejstva, katerega v svoji knjigi navaja tudi Allan Metcalf, da je OK najpogosteje izrečena in/ali odtipkana beseda na svetu

In kot vemo, dan današnji besedo ali palec navzgor za OK uporabljamo za razumevanje, odobravanje, tudi privolitev in bolj malo je oseb na svetu, ki ne bi razumele OK. Sploh če se vsakodnevno klika na FB Like….

Balkanski vici pa osvojili svetovni vrh najboljših vicev….
Britanski Guardian je v tem tednu zaključil z izbori najboljših vicev sveta in med finalisti so pristali tudi vici iz Nemčije, Japonske, Brazilije, Norvešek, Švedske, Danske, Madžarske, Španije, Meksika, Rusije, Izraela, Nizozemske….

Vici so morali biti predstavljeni v izvirnem jeziku in v angleškem jeziku, kar je pri nekaterih vicih sicer pomenilo tudi “izgubo s prevodom”, a to ni veljalo za makedonski vic, ki je prvi porinil Balkan v TOP najboljših in nasmejal tako občinstvo, kot urednike Guardiana :
“Samo 20 odsto Makedonaca živi pod stresom. Ostalih 80 odsto živi u Australiji, Americi, Kanadi, Nemačkoj, Švedskoj…”

Očitno je humor Balkana, sicer dokaj pogosto soroden angleškemu črnemu humorju, zelo priljubljen po svetu, saj se je pod sam vrh in z veliko mero zbrane pozornosti uvrstil vic o zlati ribici iz BiH :
“Bosanac uhvati zlatnu ribicu i ona kaže: “Pusti me ispuniću ti želju”. A, Bosanac kaže: “Kakva želja nosim te zlataru, zlato je zlato.

Na vrhu pa je letos pristal finski vic :
Kateri prometni znak vam dovoljuje polkrožno obračanje na avtocesti ? Znak, na katerem piše, da se približujete ruski meji.

In če se čutiš pripravljen/a še za nadaljevanja smeha, potem si lahko postrežeš še z mojimi arhiviranimi, čeprav vedno svežimi :

Najboljši vici Balkana – spešl edišn 1
Najboljši vici Balkana – spešl edišn 2
Najboljši vici Balkana – spešl edišn 3
Najboljši vici Balkana – spešl edišn 4

Evo, pa še glasbena želja za bemtikdotejenaredil mondej…..

Don Marko M

OKej (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published.