Po 40ih letih prejemanja nadomestila za brezposelnost v zasluženo penzijo

V bistvu je lahko vse enostavno – oddelaš svojih prvih in zadnjih 200 delovnih dni, potem pa na ta račun uživaš polnih 40 let s prejemanjem nadomestila za brezposelnost v višini 1000 €. Poleg plačanega zdravstvenega seveda in še nekaterih ugodnosti, katere pripadajo brezposelnim. Zgodba je resnična, a nič slovenska….

Čeprav seveda ne upam dati roke v ogenj, da v naši mali podalpski ni moč najti posameznih primerkov zvitorepcev, ki spretno naštudirano živijo na račun državnih jasli tudi kot brezposelni, a dvomim, da je kateremu uspelo to početi 40 let neprekinjeno.

Tako kot je to uspelo Belgijcu H.B., ki je ta svoj šampionski dosežek zaupal časopisu Het Laatste Nieuws in razumljivo hotel ostati skrit za inicialkami nekega imena, ki mu zagotavljajo dovolj varno anonimnost, saj je pri svojih 64 letih tik pred penzijo.

H.B. je kariero življenja na državnih jaslih začel takoj po zaključeni univerzitetni diplomi in oddelal polnih 200 dni, kar je drugače spodnji zakonski limit v Belgiji, po katerem lahko postaneš prejemnik nadomestila za brezposelnost in povezanih dodatkov.

“Preživel sem lepo življenje in nihče me ni nikoli nadlegoval. Oddelal sem manj kot leto dni, natančneje 8 mesecev, in zdaj mineva 40 let ko ne delam. Prostovoljno. Naslednje leto odhajam v penzijo”, je svojo zgodbo začel razlagati možakar.

“Tistih prvih in zadnjih 200 delovnih dni sem po diplomi opravil v javnem sektorju. Nisem se ravno kaj dosti pretegnil. Cel dan sem sedel in gledal, da je bilo vse opravljeno po predpisih. Čas sem pretežno ubijal z branjem časopisov in knjig.

Po nekaj mesecih sem se naveličal tega početja in ker sem oddelal zakonsko določenih minimalnih 200 dni, sem pridobil pravico do nadomestila za brezposelnost”, je še dodal H.B.

V zadnjih 40ih letih mu zavod zaposlovanja praktično nikoli ni ponudil dela, razen enkrat, ko ga je obvestila ena simpatična uslužbenka zavoda, da ima prosto delovno mesto v šolstvu in če se želi prijaviti, a je H.B. priznal, da si je v trenutku izmislil izgovor, da mu ni bilo potrebno na razgovor.

Od takrat ga iz zavoda zaposlovanja niso več vznemirjali, odkar pa je pred 14imi leti pozdravil Abrahama, pa so nanj čisto pozabili.
“To je kot bi ne obstajal, a še vedno prejemam mesečno svojih 1000 € nadomestila, čez par mesecev pa bo itak takšna penzija. Ne pritožujem se nad življenjem”, je še zaključil H.B.

Verjetno bi se znalo zgoditi, da bi po slovenskih standardih in kriterijih ta Belgijec v naši mali podalpski prejel kar ljudski status izjemno sposobnega in/ali celo naziv “legenda”.

A se tovrsten primerek v Sloveniji enostavno ne more zgoditi, za kar so še posebej poskrbele zadnje 3 garniture poslancev našega parlamenta, z vladami vred.

1000 € mesečnega nadomestila za brezposelnost, je namreč za naše brezposelne, tudi po 25ih in več letih delovne dobe, le sanjska želja, stvarnost pa, da ta znesek porazdeljen prejmejo v 3eh mesecih, vedno več brezposelnih pa niti v sanjah ne prejme niti centa nadomestila za brezposelnost.

Obstaja namreč evropska socialna listina glede priporočenih socialnih nadomestil, kateri pa trenutno sledijo in jo izpolnjujejo le Avstrija, Belgija, Francija in Norveška.

Slovenija smo nazadnje letos prejeli negativno oceno evropskega odbora za socialne pravice glede socialnih nadomestil, ob čemer je Svet Evrope še dodatno opozoril na kršenja pravic delavcev, brezposelnih in upokojencev, ki bi sicer morali biti ključna vrednota v teh težkih časih.

A naših parlamentarcev, nazadnje z Bratuškovo na čelu, to opozorilo ni ganilo kaj dosti. Kaj ganilo, celo trdili so, da gre pravicam naših delavcev, brezposelnih in upokojencev prav odlično.

In to so tej isti parlamentarci, ki bi zdaj radi spet kandidirali, trdili kljub dejstvu, da jim je evropski odbor za socialne pravice dokazal, da so tej isti parlamentarci spravili najnižjo zajamčeno pokojnino na zgolj 197 €, kar je 2x manj od priporočenih 400 €.

Evropsko socialno listino so naši parlamenatrci kršili tudi z zajamčenim nadomestilom za bolniško odsotnost, katero so namesto zaželenih 500 € skrčili na mizernih 237 €, kar so zategnili tudi pri nadomestilih za brezposelnost, saj minimalno denarno nadomestilo za brezposelnost znaša le 350 €, kar je 20% nižje od najnižjega priporočenega zneska evropske socialne listine.

Ja, temu rečemo Evropa dveh hitrosti….

Don Marko M

Siesta champ

 

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Po 40ih letih prejemanja nadomestila za brezposelnost v zasluženo penzijo

  1. Nekaj zelo podobnih “modelov” poznam, ko pri 35 letih starosti in cca 30 dneh delovne dobe, hočejo invalidsko upokojiti!! 😉

  2. Pavel, poznam tudi jaz nekaj tovrstnih modelov, a so vsi še svetlobna leta daleč od tega belgijskega šampiona….mogoče bi morali k njemu na usposabljanje…. 😎

  3. Tu pač imaš dva primera, kako ne bi smelo biti. Belgijci očitno pretiravajo, mi pa ljudem, ki se znajdejo v stiski, skorajda zavežemo štrik okoli vratu. No, tistim ki se ne znajdejo. V Sloveniji je tudi veliko takšnih, ki kot brezposelni živijo mnogo bolje kot zaposleni z minimalnimi dohodki.

    Sistem moramo seveda popravit. Najprej mora država ustvarit pogoje za ustvarjanje delovnih mest, da bo res vsak lahko delal, če bo hotel pa četudi bo star nad 50, potem pa mora socialno pomoč razdeljevati tako, da jo dobijo res samo tisti, ki jo potrebujejo. Ampak zato bo potrebno pa malo spremeniti ves sistem, tudi zavod za zaposlovanje.

  4. Sašo, saj, želel sem le prikazati Evropo dveh hitrosti…..da pa gre v obeh primerih za absurdnosti je itak jasno, še bolj pa je jasno, kot lepo navajaš, da moramo naš sistem popraviti, temeljito in globinsko, nič več zgolj kozmetično….

  5. Se vedno bolje da dobi bolnik invalidsko pokojnino,kot da dajemo place mentalnim bolnikom za njihovo nedelo

  6. Zlobneži trdijo, da je v našem javnem sektorju, mala armada redno zaposlenih, ki so brezposelni in prejemajo najmanj povprečne plače. Nekaj je celo takih, da nedelo skrbno in vestno opravljajo kar od doma !

  7. ti hočeš povedati, da te prav nič ni motilo, dokler so tvoji starši dobivali od države socialne dodatke zate, te pa moti zdaj, da bi jih dobivali ostali…..obenem sklepam, da imaš prostih 200.000 delovnih mest, da boš zaposlil te ljudi in jim ne bo treba prejemati socialne podpore…..bemti, pa ti si sposobnejši od Jezusa….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *