Redno zaposleni zahtevajo dodelitev statusa avtohtone nacionalne manjšine

Zaposleni za nedoločen čas v naši mali podalpski so začeli pred palačo sindikata v Ljubljani podpisovati peticijo, s pomočjo katere bodo od left/rajt ultrasov Instituta Umetna Gnojila (IUG) na Šubičevi, z Blond Mortajm na čelu, čeprav v odhodu, zahtevali dodelitev statusa avtohtone nacionalne manjšine, z vsemi pripadajočimi pravicami….

Za ta korak so se, po besedah obeh predstavnikov sindikata – Braneta Brezštruklja Dušana Salmonele – odločili, ko je Blond Mortajm, namesto seznama 60.000 prostih delovnih mest, pomotoma objavila seznama števila zaposlenih za nedoločen čas in števila upokojencev.

Posebej za blog DMM je najprej spregovoril Brane Brezštruklja :
“V Sloveniji nas je vse manj. Podatki kažejo, da je trenutno zaposlenih za nedoločen čas 363.000 ljudi, upokojencev pa 602.000. Od začetka leta se je število zaposlenih za nedoločen čas zmanjšalo za 12.000. Pričakujemo, da nas bo kmalu manj celo od nezaposlenih.”

Spotoma je Brezštruklja dodal, da v kolikor left/rajt ultrasi Instituta Umetna Gnojila ne sprejmejo prednostno in hitro njih zahteve po dodelitvi statusa manjšine, v kateri vidijo večjo pomembnost, kot razpravljanje ali je janša na Dobu prejel mlačen ali topel obrok, se utegne zgoditi, da bodo zaposleni za nedoločen čas komaj še izpolnjevali pogoje za manjšinsko skupnost.

V temperamentni razpravi je v besedo vskočil njegov kolega Dušan Salmonela in poudaril, da bi zaposleni s tem manjšinskim statusom zelo verjetno bili celo bolje zaščiteni, kot so z obstoječim zakonom o delovnih razmerjih.

Salmonela je potem podal še ločeno mnenje, s poudarkom in podrobnejšo razlago :
“Zdaj je že tako, da izpolnjujemo večino potrebnih pogojev za pridobitev statusa avtohtone nacionalne manjšine. Številčno smo še vedno dovolj reprezentativni, čeprav predstavljamo manjšino na ozemlju republike Slovenije.

Prepoznavni smo po posebnostih, s katerimi se razlikujemo od večine prebivalstva, te pa so, da hodimo redno v službo, prejemamo plačo, potne stroške, malico, regres, bolniško, dopust, nekateri redno, nekateri ne.

Obenem se naši člani, s trpljenji prenašanj številnih slabih pogojev, borijo za obstanek v delovnem razmerju in tako skrbijo za ohranjanje skupne identitete.”

Brezštruklja in Salmonela sta obenem pozvala vse zaposlene za nedoločen čas, da oddajo svoj podpis peticiji, obenem pa poudarila, da peticije za status manjšine ne morejo podpisati zaposleni za določen čas, pogodbeno, občasno, začasno, brezčasno in tisti, ki prejemajo za opravljeno delo manj kot 2€ na uro, saj imajo neurejen in neprimeren status večine.

Iz urada Blond Mortajm so pred zaključkom redakcije še sporočili, da uslužbenka, ki je pomotoma zamenjala zapisa, katera je tako predstavila Blond Mortajm, ne izpolnjuje več pogojev za podpisovanje peticije manjšine.

Don Marko M

Bratuškina ekipa rešuje brezposelnost (blog Don Marko M)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *