Iniciativa pešcev protestira zaradi kolesarjev na kolesarskih stezah

Poletno vreme praviloma spravi na plano vse in vsakogar, ki ne živi v strahu, da mu bo iz neba padel cegel na glavo. Svojčas kolesarji dejansko nismo imeli nekih posebnih možnosti kolesarjenja po naseljih in mestih, torej je bilo vse naše, a vse to se je spremenilo, ko se nas je birokracija odločila popredalčkati in ustvarila – kolesarske steze…..

In tako se še posebej v teh poletnih dneh da videti veliko kolesarjev na kolesarskih stezah po mestu, kar pa je izzvalo zajetne polemike številnih pešcev, ki te površine uporabljajo za sprehajanja.

Zadeve so se zaostrile že do kritične stopnje in pešci so ustanovili iniciativo “Vse nas moti”, takoj zatem pa tudi javni shod, iz katerega poročam vaš bloger.

Kot je, kakopak ekskluzivno za blog DMM, povedal vodja iniciative Franci Balanci, razmere postajajo neznosne, še posebej pa zamerijo kolesarjem, da se obnašajo, kot bi bile kolesarske steze ustvarjene samo zanje.

Franci Balanci je še posebej poudaril, da se, zaradi lastnikov koles, počuti že ogroženega vsakič, ko se sprehaja po kolesarski stezi, kar je podrobneje utemeljil :

Živim v neposredni bližini kolesarske steze, ki pelje proti razgledni točki in ko nastopi lepo vreme, postane sprehajanje po kolesarski stezi zame prava nočna mora.

Celi kupi nadutih kolesarjev dnevno vozijo tod, opozarjajo me na razne načine, da se umaknem in tako se ne morem niti sekunde sprostiti med sprehodom, ker se bojim, da me bo kdo od njih zadel s kolesom.”

Pristopil je tudi njegov sosed Janez Dobje, najbolj goreč član iniciative, ki meni, da kolesarji, ob številnih ulicah in pločnikih nimajo kaj iskati na kolesarskih stezah.

Njih argumenatcije, da že sam naziv kolesarska steza pomeni, da je le ta namenjena izključno kolesarjem, je popoln nesmisel. Po tej logiki bi recimo pešci morali prečkati cesto izključno na prehodih za pešce.

Pešci iniciative “Vse nas moti” bomo zato zahtevali od mestnih oblasti, da prepovejo kolesarjem pristop kolesarskim stezam, v kolikor bi jih oni želeli uporabljati izključno za vožnjo s kolesom.

Naj gredo lepo peš po kolesarski stezi kot vsi normalni ljudje. Če pa se jim res zahoče voziti kolo, naj jim mesto uredi prostor za kaj takšnega, ampak izven naseljenega območja, da ne motijo nikogar“, je v hlastanju za zrakom zaključil Janez Dobje.

Pristopile so tudi tri ženske, s tremi otroki, v treh vozičkih, katerim so manjkali samo brisalci, ki zase sicer pravijo, da so med ustanovnimi člani iniciative in začele pojasnjevati :

To res ni več normalno. Praktično ne mine več dan, da bi se lahko vse tri, z vozički vštric, nemoteno sprehajale po kolesarski stezi. Ali se na tej dvopasovni kolesarski pojavi kolesar spredaj ali zadaj, vedno zahtevajo, da se jim umaknemo. Pa kam smo to prišli, kakšni časi, za znoret, vam rečem“, je oddala prva in postregla malčku z dudo.

Smo pod resnim stresom. Meni se je enkrat kar mleko sesirilo od šoka, ker sta nas med sinhronim sprehodom po kolesarski stezi prestrašila dva kolesarja, ki sta se pritihotapila za hrbet in zazvonila. Kot da ni dovolj, da delajo zgago po kolesarski, še zvočne signale uporabljajo. Res neverjetno, koliko nesramnosti si dovolijo nekateri“, je še dodala druga.

Kot je za zaključek še dodal Franci Balanci, bo iniciativa “Vse nas moti” razširila akcijo po celi državi, saj ugotavljajo, da imajo dosti somišljenikov in sotrpinov, ki se ne morejo več mirno in varno sprehajati po kolesarskih stezah.

Neuradno pripravljajo odziv na to akcijo iniciative tudi kolesarji, ki nesramno in neotesano uporabljajo kolesarske steze. Očitno se bo še vrtelo….

Don Marko M

Kolesarimo (blog Don Marko M)

9 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Iniciativa pešcev protestira zaradi kolesarjev na kolesarskih stezah

 1. Take iniciative obstajajo tudi v drugih slovenskih občinah, vse kar morajo narest, je ustanoviti nacionalno zvezo. Ta s predrznimi kolesarji na kolesarskih stezah je močno prisotna tudi v mojem kraju, poleg tega pa so v mojem kraju tudi tako predrzni, da si dovolijo popravljat luknjasto cesto (tako luknjasto, da je na njej vožnja tistim z gepisom prepovedana) in stanovalce ob njej prisilijo do konca del uporabljat obvoz… Si moreš mislit?! 🙂

 2. au Nadja,
  pa tej vaši kolesarji so pa res višek predrznosti, pa še na črno delajo na kolesarski in tako 2x ovirajo pešce na sprehodih….pa še obvoz po peš pločniku….kaj takšnega je možno samo v zakotnih državah….ne vem no, meni bi se čisto strgalo, če bi bil pešec v tvojem kraju…. 😎

 3. Mucek,to res ni več normalno.Se damo kolegice na kolesarsko,da malo podebatiramo o vremenu in nadaljevankah že uletijo kolesarji in hočejo da se umaknemo.Nobene kulture več. 😉 Slišim nekaj da se tudi avtomobilisti parkirani na kolesarskih pridružujejo iniciativi pešcev. 😉 🙂

 4. Ivonca,
  pa ne me basat….ma kaj res si kolesarji dovolijo tudi motiti žensko druščino na kolesarski med razčlenjevanjem Sulejmana Veličastnega ?!….grozno….lastniki avtomobilov, parkiranih na kolesarskih stezah, pa so itak smao pešci s predmetom preveč vsebine premalo….. 😎

 5. Pa sej ne morem verjet! Al pa jaz tega sveta ne razumem? Pa pojdimo vsi na vozišča – keine problem! Kaos je že tko in tko vsepovsod, predvsem pa v glavah ljudi

 6. Vanja, pa to je odlična ideja….zakaj bi samo po kolesarskih, dajmo se kupčkat še po sredinah cest, da bo bolj zabavno in kolesarske manj obremenjene….. 😎

 7. Vesela sem, da se sama nisem lotila te teme, ki mi blodi po glavi zadnjih nekaj mesecev. Ker…nekaj takšnega, je meni, žal, nedosegljivo 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.