Dobrodošli v restavracijo z natakarji roboti, androidi pa kuharji

Za vse, ki se vznemirjate nad počasnostjo in neprijaznostjo slovenskih gostincev v turistični sezoni – prihaja rešitev. Resda bo zaradi te rešitve ostala nepotešena kakšna ženska, ki prisega na poglabljanja odnosov z natakarji, verjetno tudi kakšen moški, ki spije 5 rund več zgolj zato, da lahko gleda v globino dekolteja natakarice, če ji že drugače nič ne more, ampak hu kers za te banalnosti…..

Šteje le, da so natakarske in kuharske storitve na profesionalnem nivoju, brez čakanj in pritoževanj nad postrežbo. In kar ne zmore človek, zmore robot. A naj te potolažim, še nekaj nadaljnih let v naši podalpski se bo še vedno (ne)pravičeno negodovalo nad našimi gostinci, sploh v turistični sezoni.

Upam vsaj, razen če ne bo kateri naših gostincev preko vrste ubral poosodobljeno kitajsko pot. Ja, na Kitajsko gremo. Deželo komunizma, ki naj bi po svoji naravi v prvi vrsti skrbel za človeka, a mi te zgodbe izgledajo bolj kot paradoks le tega.

Prihodnost ti (po)streže danes

Tradicionalno vedno nasmejano in ustrežljivo osebje v kitajskih restavracijah so začeli zamenjevati – roboti. Ravno tako vljudni in spretni, kot človeški natakarji ali kot pravijo gostje, celo še bolj. Pa še pljunejo vam ne v juho, če jim slučajno niste povšeči.

Kitajska je z lanskim letom prekosila celo do takrat vodečo Japonsko in postala država z največ industrijskimi roboti. Razlog tiči v tem, da se je cena delovne sile na Kitajskem v zadnjih letih dvignila, in zato so številna podjetja pospešeno začela uvajati robotske avtomatizacije svojih pogonov.

In med njimi so te robotizacije začeli uporabljati tudi kitajski gostinci. Pred kratkim je namreč Kunshanu, provinci Jiangsu, svoja vrata odprla restavracija Song Jugang, ki sicer pripravlja in streže tradicionalno kitajsko hrano, a na sodoben način.

Pred vhodom te pričakata dva robota in zaželita dobrodošlico, medtem pa štirje mali androidi v notranjosti strežejo juhe, riž in ostalo, zapojejo vam celo pesem po želji, medtem pa preostali androidi pripravljajo obroke hrane v kuhinji. Kdo sploh še rabi drage in nikoli zadovoljne natakarje, kuharje in ostalo osebje, če pa imate lahko armado robotkov.

Lastnik Song Jugang je rekel, da se je za to potezo odločil, ker mu je hčerka stokala, da sovraži gospodinjska opravila, pa je potem to prenesel še v lokal. En robot ga je stal nekaj čez 4.000 €, kar je seveda manj, kot bi ga stalo plačevanje delavca iz krvi in mesa, pa še davkov, prispevkov, malic, potnih stroškov, regresov, dopustov mu ni treba plačevati zanje.

Dovolj je, da se jih da polniti dve uri, da potem delajo nemoteno in efektivno naslednjih 5 ur. Ali kot pravi šef : “Roboti razumejo 40 stavkov iz vsakdanjega življenja, nikoli ne zbolevajo, ne zahtevajo dopusta niti prostih dni.”

A Song Jugang ni prva tovrstna futuristična restavracija na svetu, celo na Kitajskem ne. Že pred dvema letoma so to gostinsko robotsko zgodbo načeli….Ja, spet na Kitajskem.

V Harbinu, provinca Heilongjiang, je bil že leta 2012 odprt ‘Robot restaurant’, ki je danes že priznan kot 4. najboljša restavracija na Kitajskem in je postal že tudi mednarodno znan in priznan..

Odprl ga je Liu Hasheng, ki je “zaposlil” v strežbi in kuhinji 20 robotov, katere mu je izdelalo lokalno podjetje Harbin Haohai Robot Company, za vsakega pa je odštel okoli 20 tisoč funtov, cena obroka v tej restavraciji znaša 8 $, posel pa jim, ja, šiba kot nor.

Kot pravi lastnik, so se jim investicije v robote, od katerih vsak v kuhinji zamenjuje kar 10 kuharjev, izplačale že prvo leto. Poleg vsega pa zna vsak od kuharjev robotov pripraviti preko 300 tradicionalnih receptov v zgolj nekaj minutah. Praktično edino delo, katerega še opravlja človek je nabava potrebnih materialov.

Ko gost vstopi v restavracijo, mu najprej natakar robot, zadolžen za sprejem, izteegne svojo mehansko roko in pozdravi z : “Pozdravljen zemljan, dobrodošel v Robot Restaurant“.

Ko gost naroči željeno, robot spoka v kuhinjo, kjer nastajajo prave specialitete in ko je obrok pripravljen, ga prevzame robot natakar in odnese na mizo in servira gostu. Med užitjem hrane goste zabava robot pevec, gostje pa si lahko ogledajo tudi, kako jim roboti v kuhinji pripravljajo hrano.

Gostje so navdušeni

Gostje so bili do sedaj, praktično brez izjem, zelo navdušeni tako nad kakovostjo obrkov, kot kakovostno postrežbo

A vsi seveda niso navdušeni nad temi robot restavracijami. Kitajski kuharji so protestirali tako pred to restavracijo, kot bodo verjetno tudi pred vsemi novo odprtimi v bodoče, ker so bili odpuščeni in zamenjani z roboti. Kar pa lastnika, čeprav v komunistični državi, očitno ne skrbi kaj prida.

Ali kot še dodaja : “Kitajska kuhinja je znana po svoji prefinjenosti in okusnosti. Številni gostje so začudeni, da lahko roboti pripravijo takšne dobrote. Roboti so dosti bolj učinkoviti od človeka, nivo higiene pa je na zavidljivem nivoju. Za nameček pa se nikoli ne pritožujejo ali hodijo na bolniške.”

Gostinski roboti se širijo po svetu

In nekaj je jasno, vsaj meni – ko začnejo Kitajci furati nekaj pospešeno, to pomeni le, da je samo vprašanje časa, kdaj bo to postalo splošna praksa po svetu.

Američani so recimo že napovedali skorajšnje odprtje restavracije s hitro prehrano, v kateri bodo kakopak roboti pripravljali in stregli hrano, ritem dela pa bo robotsko normiranih 350 hamburgerjev na uro. Napovedujejo se že tudi prvi takšni prijemi v Evropi in nek gostinec bo zagotovo robotsko prvi tudi v naši mali podalpski.

Kaj sploh bo še ostalo velikim že čez par let ? A to ni vprašanje, ki bi me preveč mučilo, roboti so pač tu, postajajo sestavni del našega vsakdana, prihodnosti, pa če komu paše ali ne, pa če zaradi robotov ostane brez dela milijone, milijarde ljudi.

Me pa zelo muči eno drugo vprašanje. Do sedaj je bilo pač tako in še malo bo, da smo ljudje pač delali, za delo dobili plačilo, s tem denarjem pa kupili po potrebi in/ali želji.

In zdaj me zanima le še, s čim neki bomo ljudje plačevali, tudi obiske tovrstnih restavracij, če bodo roboti opravili vsa dela namesto nas ?

Don Marko M

Roboti 1 (blog Don Marko M)

Roboti 2 (blog Don Marko M)

Roboti 3 (blog Don Marko M)

Roboti 4 (blog Don Marko M)

Roboti 5 (blog Don Marko M)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *