Lokalne volitve 2014 : V Kopru vsi za Popovića. Razen pismenih…..

Ko je lani župan MOK Boris Popović, tudi vodja stranke “Koper ni njihov” zaposlil Sebastjana Jeretiča, sicer pirančana, v službi odnosov z javnostjo MOK, je že bilo jasno, da bodo letošnje lokalne volitve v Kopru (po)poln poraz že minimalne inteligence in vsaj osnovnega obnašanja…..

In natanko to smo v minulih dnevih po Kopru lahko tudi gledali in poslušali. Jeretič je za Popovičevo kampanjo skrbno izbral scenarij kombinacije Sulejmana veličastnega, Dinastije in Esmeralde.

Torej scenarij, ko nižje res ne gre, a gledalec vseeno z zanimanjem pričakuje, kako bo kljub vsemu glavnim igralcem vseeno uspelo ustvariti osebni presežek in povoziti še tisti že lastniški najnižji minimum. Priznam, Jeretič res nima konkurence v tem početju v naši mali podalpski.

In potem smo gledali in poslušali župana Borisa Popovića, ki je bil sicer do te kampanje najbolj pogumen v vesolju, da ga non stop napadajo in življensko ogrožajo, za kar je sicer skrbela njegova ekipa, tudi z retuširanji jumbo plakatov.

Skratka, do sedaj sem očitno živel v napačnem filmu, saj sem bil prepričan, da je župan Popović onako prava muškarčina, kateremu nihče nič ne more, potem pa takšna cmeravost.

Pa saj če bi bil še naprej župan bi občani porabili mesečni proračun za letni nakup papirnatih robčkov, s katerimi bi si redno brisal solzice in sline.

Do cmeravosti pa ga je pripeljala – ženska. Boškovičeva, sicer njega satelit in skrbno izbrana stranska vloga, ki v realnosti dejansko ni sposobna voditi niti prostega parkirnega mesta občine, a koje bre opštine. Dejansko ne pomnim, kdaj sem nazadnje slišal kakšno žensko tako porazno neuporabnih retoričnih manevrov.

Skratka bili smo priče žajfnici, kateri lahko, sicer zgolj zaradi vrhunskega amaterizma, upravičeno zavidajo vsi režiserji uvodoma omenjenih tv novel. A kaj bi – kakršen kandidat, takšni njega volilci.

Nesluteni rekordi Borisa Popoviča in KJN

– Popović je prvi župan v zgodovini Kopra, kateremu je uspelo zmanjšati površino občine za 8.048.700 m2 (srečno občina Ankaran). S to potezo je avtomatično krepko znižal tudi občinske prihodke od naslednjega leta dalje, kar bomo občani dodatno krepko začutili.

– leta 2002 je bil vsak občan MOK zadolžen za 52 €, v treh mandatih je uspelo Popoviću zadolžiti vsakega občana na današnjih 1.110 € in nas tako uvrstili na vrh najbolj zadožene občine

– cene storitev podjetij v občinski (so)lasti so letno naraščale in letos januarja eksplodirale, ko je župan dvignil ceno komunalnih storitev za polnih 200 %, ob še vedno, milo rečeno, zanič opravljenih storitvah. Še prej pa je njegovemu kadru uspelo spraviti v rdeče številke Komunalo, česar Koper pred tem ni poznal.

– dejansko je Popoviću uspelo v treh mandatih doseči, da so življenski stroški najdražji v državi, kakovost sociale je vidno upadla, vidno pa narasla zaposlovanja strankarskega kadra županovih strank.

– številne gradnje in popravila šol, vrtcev, gasilcev, stadiona, pomola kar 2x v 3eh letih, itd., so se financirali večinsko iz sredstev EU in države, v katerih je občina sodelovala s povprečno 20%. Nam je pa župan naprtil še nekaj lizingov, ki nas bodo davili še naslednja leta. Proračun se veča iz leta v leto, a vedno manj je za videti.

Koper je postal plastično mesto, ki je vsled vsepoprek cenenega, a svinjsko dragega potiskanega betona po mestu, ki je nadomestil dragoceni pravi istrski kamen, in neuporabnih palm, začel izgubljati izvirno avtohtonost. Plastik fantastik torej, za navdušence plehkavosti.

Koga mirno zgrešiti na volilnih lističih ?!

Dobra novica je, da je SD v Kopru razpadel in ga ne bo na volitvah, tako da nam je bilo prikrajšanih krepkih njih standardnih neumnosti v predvolilni kampanji, kar pomeni tudi, da jih, na splošno veselje, vsaj nekaj let ne bo več v mestnem svetu.

In po vsem kar sem videl in slišal od sodelujočih za tokratne volitve v Kopru, mirne duše odrečem svojo privolitev zastopanja v občinskem svetu sledečim izmed 17ih list kandidatov :
Solidarnost, Oljka, SZV, SNS, SMC, Polka Bošković, KJN, NSi, SDS, PS in SLS.

Takisto mirne duše odrečem svojo privolitev sledečim županskim kandidatom :
Olga Franca, Dorjano Dujmovič, Kolja Štamberger, Polka Bošković, Mojca Hilj Trivič, Aleš Bržan

Vem ja, čudiš se, da med “odpisane” nisem uvrstil tudi dosedanjega župana Borisa Popovića. Obstaja razlog.

Z neverjetnim zanimanjem bi namreč rad videl Popoviča za župana, ko bi dirigiral občinskem svetu v katerem bi imel, za razliko do sedaj, manjšinsko število svetnikov svojih dveh strank. To je tokrat izvedljivo.

Kot je izvedljivo, da bomo v Kopru imeli nadomestne županske volitve, v kolikor se bo sodišče oklepalo prvotno izrečene sodbe Popoviću.

A najbolj divji volilni vikend na Obali in zelo verjetno kar v celi naši mali podalpski se tokrat ne bo dogajal ne v Kopru, ne v Izoli, ne v Piranu temveč v – novi občini Ankaran.

Tam se bo pisala takšna ali drugačna prihodnost, predvsem pa tista 2x Gašparja 1x Mišiča in seveda Borisa Popovića…..

Don Marko M

Primorska republika (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *