Srbska policija aretirala brata premierja Albanije zaradi prekinitve tekme Srbija : Albanija

Srbska policija je aretirala brata albanskega predsednika vlade Olsi Rama zaradi izzivanja in organiziranja incidenta na tekmi med Srbijo in Albanijo v Beogradu. Na stadionu Partizana, prizorišču tekme, je policija Olsi Rami zasegla tudi daljinski upravljalec, s katerim je upravljal quadrocopter, s katerim se je incident začel….

Quadrocopter, ki je bil s provokacijsko zastavo spuščen iz cerkve blizu stadiona, z namenom kroženja nad glavami igralcev med tekmo, je Olsi Rama upravljal iz VIP lože na stadionu. V trenutku aretacije se je Olsi Rama identificiral z ameriškim potnim listom.

Včerajšnja kvalifikacijska tekma za EP 2016 v Franciji je od začetka, kljub oznaki tekme visokega tveganja, kazala vse v smeri, da se utegne, kljub zgodovinsko osovraženima državama, dokaj civilizirano končati.

A zadeve so se začele nastavljati v nasprotno smer že dosti pred tekmo. Kljub temu, da je UEFA določila, da se bosta tekmi med tema nasprotnikoma igrali brez gostujočih navijačev na stadionih, je iz Albanije na tekmo v Beograd pripotovala manjša skupina ekstremistov.

Tej albanski ekstremisti sicer niso imeli nobene možnosti priti na stadion po redni poti, saj jim policija, po nalogu UEFE, ni dovolila vstopa.

In potem se je vmešal ambasador iz EU in od organizatorja energično, vztrajno zahteval, da morajo to skupinico ekstremistov spustiti na tekmo. Pa so jih, njih 10-15, spustili na stadion. Med 30 tisoč že itak nastrojenih domačih navijačev.

Na to provokacijo EU birokrata navijači Srbije (še) niso nasedli in dejansko niso nič žalega naredili tej albanski ekstremistični skupinici provokatorjev.

In potem je prišla 42 minuta tekme……

Nad stadionom Partizana se je prikazal quadrocopter, daljinsko voden trot, ki je nosil transparent velike Albanije in majhne Srbije na barvah albanske zastave, s portretoma politika Ismaila Đemali in vojaškega vodje Preka Cali.

Sodnik je tekmo prekinil. Ta provokacija je še kakšno minuto letala po stadionu, ob norenju publike na tribunah, a še vedno ni nihče skakal na igrišče, nakar je nekako to “zastavo” uspelo ujeti srbskemu igralcu Mitroviću, ki jo je povlekel na zelenico, za kar je požel ovacije domačih navijačev.

Ta transparent bi sicer sodnik Etkinson lahko mirno odnesel iz igrišča delegatu in tekma bi se lahko igrala naprej.

Sodnik Etkinson je tekmo prekinil, v Mitrovića pa se je, kot sneta sekira, zakadil eden igralcev albanske reprezentance in ga grobo napadel. Vzporedno pa so tudi ostali igralci Albanije napadli preostale srbske reprezentativce.

Situacija je bila zelo napeta. Iz tribun so začele leteti bakle na igrišče in potem je sledila kulminacija….

Splošnemu kaosu in množičnemu pretepu igralcev obeh reprezentanc se je pridružilo tudi nekaj srbskih navijačev, ki so preskočili ogrado in napadli Albance na igrišču, ki so začeli bežati v tunel proti garderobi.

Uspelo jim je zbežati, policija pa je po hitrem postopku aretirala tistih 10 – 15 ekstremističnih albanskih navijačev in jim tako verjetno rešila življenja. V garderobo je odšla tudi srbska reprezentanca.

Po dobre pol ure so se navijači sicer umirili in tekma bi se lahko nadaljevala. Igralci Srbije so hoteli nadaljevati tekmo, a igralci Albanije niso več hoteli na igrišče. Tekme je bilo konec.

Pol ure zatem je sledila aretacija namernega provokatorja, brata albanskega premieja, Olsija Rame ter še treh njegovih pajdašev, ki pa je bil po eno urnem zaslišanju prestavljen v policijsko vozilo in prepeljan na letališče, odkoder je poletel v Tirano.

UEFA in FIFA bi morala Albanijo izključiti iz vseh tekmovanj

Sploh ne dvomim, da bodo po tej tekmi sledile kazni UEFE obema reprezentancama. Srbija bo kot organizator v vsakem primeru kaznovana.

A mnenja sem, da bi morala biti Albanija izključena iz tega tekmovanja zaradi namernega povzročanja provokacij in nemirov njih navijačev, fizičnih napadov igralcev na igralce Srbije, pa tudi ker so njih navijači kršili odredbo UEFE in vseeno prišli na gostovanje, pa čeprav jih je na stadion spravil EU birokrat.

Albanci sicer trdijo, da niso nič takšnega naredili in da jim bo UEFA itak registrirala tekmo 3 : 0, a to ne bo šlo, ker ni bila odigrana vsaj 2/3 tekme. So pa višek primitvnosti Albanci dokazali z vzklikanj “zmaga” po Tirani, po tem dogodku.

Incident izpeljan pod okriljem EU in ZDA

Incident na tej tekmi je bil več kot očitno politično motiviran. EU, s pomočjo ZDA, zadnje čase že prav agresivno pritiska na Srbijo, naj podpre sankcije proti Rusiji. Srbija je te zahteve EU zavrnila in se noče odpovedati neodvisnemu statusu.

Napovedan prihod Vladimira Putina v Beograd pa je očitno izzval dodatno nerazsodnost birokratov EU in ZDA, da so, preko albanskih navijačev, nizkotno zlorabili športno prizorišče in tekmo .

Poleg tega so v Tirani albanski navijači po prekinitvi tekme v Beogradu obkolili tamkajšnjo srbsko ambasado in policija je morala ukrepati s postavitvijo živega zidu, da zaščiti ambasado.

Dodaten incident je na pomolu, čeprav sta bili Srbija in Albanija že dogovorjeni za prvo zgodovinsko otoplitev medsosedskih odnosov na srečanjih čez nekaj dni.

Pa naj še kdo zanika, da je nogomet najpomembnejša postranska stvar na svetu….tudi brez nogometa…..

Don Marko M

Beograd 1 (blog Don Marko M)

Beograd 2 (blog Don Marko M)

Beograd 3 (blog Don Marko M)

Beograd 4 (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *