Moški še vedno plačujejo račune ženskam. Zakaj že ?

Tole bi lahko bila satira. Lahko. Seveda da pričakujem, da se bodo našle ženske, katere bo po tem zapisu pograbil najmanj preblisk fizične agresije, če že sočni izrazi ne bi zadostovali. A že vnaprej vem kateremu tipu žensk to ne bo padlo niti na pamet, pa tudi zakaj. No, pa razgalimo….

Še 100 let nazaj ni bilo nobenega dvoma – dolžnost moškega je bila plačevati vse račune (svoji) ženski. Ne, ni obstajalo nikjer zapisano to pravilo, kot ni zapisano niti danes, a takrat je bilo pač tako.

Žen(sk)a doma gospodinjila, moški je hodil delat in plačeval vse stroške doma družini, tudi tiste posebne ženske želje. Potem se je 50 let nazaj začela dogajati feministična revolucija, ko so ženske začele zahtevati svoje pravice.

In dobile so jih. Začele so voliti, hoditi v službo, služiti svoj denar, postajale so, no, neodvisne. Feministke so se “borile” za vse spremembe do moških, le eno so vztrajno preskakovale, vse do danes in kot kaže še jutri.

Nikoli namreč niso zahtevale tako in toliko enakopravnosti, da moški ne bi več plačevali (vse) račune ženskam in to ne glede ali gre zgolj za prvi zmenek, drugi, tretji, skupne mesece, leto ali leta.

Moški kot bankomat

Pred kratkim so izvedli raziskavo, zanimivo, v ameriških skladih upravljanja osebnih financ, z enim samim vprašanjem, katerega so naslovili enakomerno na 1000 vprašanih obeh spolov, različnih izobrazbenih profilov in starostnega razpona 18 – 60 let.

Vprašanje enostavno – “Kdo v razmerju naj plačuje račune ?”. Odgovori pa (ne)pričakovani.

Kar 77% vprašanih oseb, v hetero razmerju 6 mesecev, je namreč prepričanih, da je moški tisti, ki mora plača račun na prvem zmenku.

Iz uvodnega dela raziskave je torej razvidno, da pritisk plačevanja računa na prvem zmenku pada predvsem na pleča moškega. A to je šele uvod v kasnejše obdobje “resnega” razmerja.

Raziskavo so namreč oplemenitili tudi tisti, ki so v resnem, daljšem razmerju in rezultat je prikazal, da je med temi 46 % moških, ki v celoti plačajo račun, medtem ko 36 % moških v celoti plačuje vse račune v gospodinjstvu, na drugi strani pa to isto počne 14 % žensk.

Vrnimo se torej na prejšnjo navedbo, da zadnjih 50 let vedno več žensk zasluži povsem dovolj, da bi lahko plačevala ne le polovico, pač pa kar v celoti vse račune gospodinjstva in ob tem dejstvu se tudi strokovnjaki čudijo, kako je možno, da se vsled teh velikih sprememb, še vedno izvaja pritiske na moške, da plačujejo (vse)račune.

“Kot se menjujejo družbene vloge, ljudje pogosto sprejemajo spremembe, ki jim olajšujejo življenje, odbijajo pa tiste, ki jim življenje otežujejo. Kdo plačuje račune je področje, v katerem ženske zavračajo spremembe”, navaja sodelujoči profesor psihologije David Frederick iz Chapmanske univerze.

Postani sodoben moški

No, kljub odkritjem te raziskave, obstaja še ne podatek raziskave, v katerem je skoraj polovica moških izjavila, da bi prekinili razmerje z žensko, v kolikor se le ta ne bi nikoli ponudila, da plača račun.

Zadeve se torej počasi spreminjajo. Nenazadnje smo v 21. stoletju. Seveda ima moški še vedno svojo voljo odločitve, zakaj, kako in koli bo plačeval račune ženski. Ob čemer pa seveda ne gre zanemariti sledečega.

Zakaj naj bi torej danes še vedno, v času cvetenja ženske emancipacije, moški plačeval vse ženske račune ? Zaradi džentlemenstva ? Mogoče zaradi pomilovanja do žensk ? Zato, da ga malo namoči ? Ali pa zaradi tega, ker ga je mama tako (na)učila ?

Ne, moški kolega, ne išči odgovorov na ta vprašanja, ker so zastarela. Vprašanja in odgovori. Bodi sodoben. Razumi sodoben ženski svet. Razumi emancipacijo.

Sodobna ženska je osvobojena, sposobna, poštena, samozadostna s svojim denarjem in prav nobene želje in potrebe nima, da se ji ti štuliš plačevati vse pijače, jedače in vse ostale račune.

Skratka, prenehaj žaliti ženske s tem vztrajanjem, da moraš vse plačati in jim prisluhni. Prisluhni emancipaciji. Prisluhni ženski sedanjosti, sodobnosti, ki noče da ti vse plačuješ sam.

Hoče pa sodobna, emancipirana ženska, poravna(va)ti 50% računa že na prvem zmenku, vseh naslednjih, kakor tudi vseh položnic v skupnem življenju. Dovoli ji to. Nesebično….

Ne odvzemi ženskam tega veselja in spoštuj enakopravnost spolov. Ker emancipacija je bila izumljena z razlogom…..Bodi pravi moški – spoštuj žensko emancipacijo ! Brez izjem…..

Don Marko M

Emancipacija (blog Don Marko M)

17 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Moški še vedno plačujejo račune ženskam. Zakaj že ?

 1. Zelo bi si želela emancipacijo enakih plač za enako delovno mesto. Poleg tega poskušam, pa se res ne morem spomnit, če sem na Tuševi blagajni, kjer lahko plačuješ položnice, že kdaj videla čakat kakega moškega… je pa skorej 100% v Ameriki to čist drugače urejeno.. 😉

 2. Polona,

  zakaj bi pa moški še čakal na blagajni za plačat položnice, če pa je že dal denar za plačilo le teh….torej 50% plačila…. 😎

 3. priznam, da me malo mine, kadar jaz plačam račun na prvem zmenku :/ ali drugem. ali tretjem 😉
  ko pa sta dva v vezi dalj časa, pa pričakujem nekakšen skupen račun oz. da so zadeve urejene tako, da se stvari kot je plačevanje računov (po eni strani banalne), urejajo same od sebe, brez nepotrebnih vprašanj in očitanj.

 4. Vanja,
  kar se tvojega minevanja na zmenkih tiče, priporočam, da pelješ tipa na brezplačne degustacije, če ne drugje, jih je v centrih dovolj, pa bo minevanje minilo….. 😉 ….aha, v skupnem partnerstvu pa pričakuješ “nekakšen skupen račun”, kar v prevodu pomeni skupen račun katerega prazniva oba, polni pa ga samo moški…. 😎

 5. hehe, nič ne bo z brezplačnimi degustacijami-kar naj pokažejo svoj pravi (škrti 😉 ) obraz že na začetku.
  praznita in polnita oba, Marko 🙂

 6. pa nisem govoril zanj za degustacije, ampak zate, ker tebe mineva, če moraš plačati račun…. 🙂 ….aja, zdaj je pa moški zate že škrt, če ne plača računa pijače na zmenku….vedno bolje ti gre…..torej pri tebi odpade možnost polnjenja skupneg aračuna za plačevanja računov gospodinjstva v razmerju 50 : 50…… 😎

 7. Mucek,sem mojemu že na prvem randiju rekla da vsak plača po eno rundo in tako bilo vse randije.Ko sva šla skupaj sem mu rekla da bova dajala vsak polovico za račune gospodinjstva,kar komu ostane njegova briga.Vse je sprejel brez ugovora in dela tako.Naj se ve kdo nosi hlače. 😉 🙂

 8. Ivonca, tako se dela….mislim za tvojega, ki očitno razume in spoštuje žensko emancipacijo in je torej sodoben moški….dobro si ga naučila…. 😎

 9. Članek je precej na mestu. Temu se reče selektivna enakopravnost spolov. da ne govorimo o t.i. moških poklicih, ki se jim te borke spretno izogibajo. Le zakaj?
  Pa še ena malenkost je opazna – se ne spomnim, da bi kdo govoril o tem, da ženska ne razume moške duše, nasprotno pa poslušamo povsod, v medijih, službah, zakonu, … da smo moški takšni telebani, ki se nismo sposobni približat ženskemu načinu mišljenja in hotenja.

 10. Rado,

  pa smisel razmerja ni v tem, da bi v njem kdo imel iniciativo, prevlado….ravno o nasprotnem govorim, kar ti, staromodno konzervativno, navajaš….ravno razmerje 50 : 50 onemogoča nepotrebne situacije in kregarije in zadeve ohranja v korektnem odnosu…..sklepam torej, da nisi simpatizer ženske emanciapcije…. 😎

 11. Marko,
  z lekarniško tehntnico se pač ne da normirati razmerja.
  Odnosi med dvema so daleč prekompleksna zadeva, da bi jih bilo zlahka urediti.

  Rekel bi, da tvoji “problemi” izhajajo prav iz želje za pretirano poenostavitvijo interakcij.
  Poglejmo skupaj, kaj imamo.

  – Imamo dolgo obdobje moške dominacije
  – Imamo sodoben feminizem,
  – Imamo neskončno veliko različic odnosov, med obema postavkama.

  Odnosi med dvema niso kot vožnja z avtom, kjer je trasa že zarisana in edina možna.
  Odnosi med dvema so kot plovba s čolnom. Zarisanih poti ni.
  Primi za krmilo, ali ga prepusti. Če bosta za krmilo držala oba, bosta prav kmalu na čereh.

 12. Rado,

  ne dramatiziraj….tukaj je govora izključno o enakopravnosti plačevanja računov in za to razumeti, da se skupen seštevek računov razdeli na 50 : 50 in tako tudi plačuje ni potrebna nobena fakulteta ali doktorat, treba je le razumeti bit emancipacije kot enakopravnosti in ga kot takšnega uveljavljati, na vseh možnih področjih kakopak…..

 13. Rado, vsakemu se 50 : 50 izide, tudi meni….probaj za spremembo, če upaš seveda, ker ženska emancipacija je zakon, če se je dosledno držiš….za enakopravnost se je treba pač boriti….tega so me naučile ženske…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *