V Italiji zabušante v JS mečejo v zapor, pri nas nagrajujejo

Ko je pred dnevi Rok Praprotnik v NLB oznanil kavbojsko metodologijo, da bodo zaposleni špecarji prejemali po 50 tisočakov nagrade za špecanje, mi je zavrelo. Temu namreč odločno nasprotujem. In par zadrtih konzervativcev, ki so špecanja očitno vajeni, me je obsodilo moje drže…..

Še več, tej isti konzervativci, kjer je moj blogerski kolega Rado zelo izstopal, celo trdijo, da lahko špecanja zaposlenih v NLB proti nagradi 50.000 rešijo naše gospodarstvo.

Pa naj na kratko strnem, zakaj nasprotujem tej plačljivi špecarski želji Praprotnika, ki je, moram priznati, prinesel neke čudne metode s seboj v NLB iz KPKja. Ni čudno, da se z njim KPK ni nikamor naprej premaknil.

Torej, prvenstveno nasprotujem plačljivim špecarskim metodam v NLB, kakor JS, ker za to enostavno ni potrebe.

Zaposleni v državnih podjetjih so namreč že od prvega dneva začetega delovnega razmerja v JS zavezani, da prijavijo vsako dejanje nekoga, s katerim dela škodo družbenemu premoženju, torej državi, torej vsem nam.

In prijaviti so seveda dolžni brezplačno, brez dodatne nagrade, v okviru svojega rednega dela in redne plače.

Druga zadeva pa je, da je Praprotnik to zastavil milo rečeno smešno oz. tako, da je to nagrajevanje praktično neizvedljivo. Zaposleni bi moral namreč po njegovem prijaviti nepravilnosti nadrejenih, tudi svojega nadrejenega, nadrejenim, torej tudi svojemu nadrejenemu.

Moje stališče je jasno – tovrstnih nagradno plačljivih špecanj enostavno ne rabimo, ker imamo za te potrebe več kot dovolj zaposlenih v službah za prav te namene.

Torej zaposlenih v JS, od nadzornikov, inšpektorjev, policistov, carinikov, tožilcev, ki so odlično plačani za to, da odkrivajo in sprožajo postopke zoper takšne zaposlene v JS, ki s svojimi dejanji delajo škodo družbenemu premoženju.

Nobene potrebe ni dajati posebnih nagrad za špecarenja, če pa imamo zaposlene v JS, katerih edino delo je nadzor družbenega premoženja.

Dodatna plačevanja špecarjem, ki morajo že po osnovni službeni dolžnosti prijaviti nepravilnosti, so tako nepotrebna in zgolj dvojna poraba denarja, ter vnašanja razdora v klektive. Torej, ali ukiniti špecarje, ali pa te uradne organe zadolžene za nadzor.

V Italiji zabušante in škodljivce v JS odkrivajo in zapirajo v zapor uradni pristojni organi

Vzorčen primer mojega stališča se je ponudil pred dnevoma kar v sosednji Italiji (čeprav bi raje omenil kakšen takšen primer pri nas), kjer organi, pristojni za nadzor v JS, opravljajo svoje delo in plačljivi špecarji niso potrebni oz. jih celo zapirajo.

Zaradi izostankov oz. odsotnosti iz delovnega mesta so v Trstu karabinjerji aretirali 4 uslužbence tržaške univerze, še 11 pa jih preiskujejo in jih čaka ista usoda.

In kaj tako groznega so počeli tej uslužbenci JS ?

V resnici nič takšnega, kar ne počnejo tudi naši, sicer ne vsi, a preveč njih pač.

Alora, tej aretirani in preiskovani so se – med delovnim časom kakopak – redno odpravljali na sprehode po mestu, v trgovine, celo domov, bližnje bare kjer so podrobno prebirali časopise tudi po uro dolgo in podobno…..

Pogosto so šetkarali naokoli, v barih in trgovinah preživljali tudi po 2 ali 3 ure dnevno, čeprav bi morali po pogodbi dnevno oddelati od 6 do 8 ur. Grešniki izhodov niso nikoli registrirali z elektronsko kartico prisotnosti, čeprav je to obvezno.

Karabinjerji so začeli aretirane in osumljene preiskovati že septembra, sprva sicer samo enega osumljenega, ki je bil opažen dokaj rednega zadrževanja v mestu namesto na delovnem mestu, prijavil pa ga je nadrejeni.

A karabinjerji so takrat opazili, da ni osamljen primer in sledila je akcija v kateri so preostalih 14 nadzorovali, slikali in snemali s kamerami. V dobrem mesecu so nabrali dovolj dokazov za aretacije.

V Italiji je “špricanje” službe v Javnem Sektorju kaznivo dejanje goljufije v oteževalnih okoliščinah, le te pa nastopijo ko zaposleni v JS oškoduje državo oz. državno ustanovo, za kar je zagrožena zaporna kazen 2 – 5 let, plačilo odškodnine državi, odpoved in prepoved ponovne zaposlitve v JS.

Zdaj pa se vrnimo k Praprotniku in njegovi briljantni kavbojski ideji s katero je v bistvu priznal le eno – naši nadzorni organi v JS, zadolženi za nadzor uslužbencev v JS, med katerimi je lepo število tudi takšnih, kot so tej aretirani iz tržaške univerze, enostavno – ne delujejo.

Imamo jih, a ne delujejo. In ne delajo. In zdaj bi to njih nedelo rad Praprotnik reševal z nekimi špiceljskimi nagradami. Ko sem mislil, da je naša mala podalpska že dovolj v anusu, se je pojavil Praprotnik, da bi s svojim predlogom zaščitil skorumpirane nadrejene in vodilne v NLB.

Medtem pa so nadzorne službe v našem JS, namesto opravljati svoje plačano delo nadzora na tisočih uslužbencih JS, ki bolehajo za “špricarskimi” simptomi teh tržaških kolegov, raje tudi sami tej simptomi, kot pa del rešitve…..

Don Marko M

Delo klasik (blog Don Marko M)

11 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “V Italiji zabušante v JS mečejo v zapor, pri nas nagrajujejo

 1. No, me zanima, kje se lahko prijavim na tako delovno mesto, kjer bom lahko oprezala za zaposlenimi JS?
  Poznam precej primernih kandidatov, ki bi jim bilo potrebno malo pristriči perutke.
  Morda bi bilo pa fajn razmisliti o ustanovitvi privat agencije za tovrstni nadzor, ki bi se financirala s pomočjo donacij na Kikstarterju 😉

 2. prijaviš se v eno od navedenih služb, najbolje se kar Praprotniku najaviti, on to trenutno najbolje obvlada…..
  privat agencija bi nedvomno laufala tudi brez Kikstarterja, ampak potem bi spet imeli dvojni strošek, ker spet ne bi delali tisti, ki bi morali, bi se pa tej isti pobunili za nelojalno konkurenco…. 😉

 3. Marko,
  mar nisi hodil k veronauku?
  In ne poznaš tistega reka: “Ne omenjaj po nemarnem božjega imena”?
  No, v svoji filipiki si podoben povojnim partiskim sekretarjem, ki so z žarečimi očmi razlagali komunistično doktrino.
  Če želiš priti do resnice, se ne ukvarjaj z mojin imenom, ampak z argumenti, ki jih navajam.
  V tekstu spodaj sem jih Alfeku temeljito nanizal.

  Ko boš Slovenijo zares dojemal kot svojo domovino, jo boš znal tudi zaščititi pred tatovi.
  Zdi se, da zdaj bolj lopove ščitiš pred državo.

 4. Rado,

  najprej, tvoje ime ni božje in drugič, ti si najprej omenil moje ime, jaz le repliciram…..za razliko od tebe sem jaz natančno razložil, ti pač trdiš zgolj, da moramo vsi po vrsti špecati in tako ščititi rit tistim uradnim zaposlenim osebam, ki ne opravljajo svojega dela ščitenja našega premoženja….
  jaz to našo malo podalpsko dojemam kot domovino, zato pa tudi zahtevam, da opravljajo svoje delo tisti, ki so zanj plačani od davkoplačevalcev, ti pač trdiš, da jim ni treba delati svojega dela in morajo biti kljub temu plačani, zanje pa bi morali vsi špecati….
  nimam pojma, kako so nekoč špecali partijski sekretarji, ga pa imaš ti očitno zelo…..in ne jaz, ti si tisti, ki z zagovarjanjem plačljivega špecanja ščitiš lopove in tiste ki ne opravljajo svojega dela pred državo in državljani…..

 5. “vsi po vrsti špecati in tako ščititi rit tistim uradnim zaposlenim osebam, ki ne opravljajo svojega dela ščitenja našega premoženja….”

  Marko,
  tu ne gre za ščitenje riti uradnikom. S slabimi uradniki naj opravi delodajalec. Jaz tu ščitim /vezano na ukrep Praprotnika/ družbeno premoženje. Če bom videl večjo barabijo jo bom prijavil. To bi storil vseeno, a če bi mi kapnilo nekaj desettisoč, toliko raje raje. Brez slabe vesti.

  Tistim, ki trdite, da “ovajanje” ni vaše delo, očitno pozabljate na JFK-jev rek, ki pravi, da se ne sprašuj, kaj ti bo dala tvoja država, ampak da raje kaj sam stori zanjo.

 6. “nimam pojma, kako so nekoč špecali partijski sekretarji, ga pa imaš ti očitno zelo”
  Marko,
  samo debatirava o stvari. Nič drugega. Se ti ne zdi, da si z gornjim stavkom že malo prešel na osebni nivo?

 7. Rado,

  itak, da samo debatirava, kot ponavadi….drugače pa je vsaka debata po avtomatizmu na osebni ravni, razen v kolikor ne gre izrecno za službeno, česar pa na tem blogu ni……nenazadnje si na osebno stopnjo kar sam spravil, ko si, med ostalim, navedel, kaj bi ti naredil, čeprav je tematika zapisa zelo jasna in je izrecno govora, kaj bi morali narediti uslužbenci JS v okviru redne zaposlitve in plače v takšnih primerih in zakaj tega ne delajo, bi pa to delali za dodatnih 50 jurjev…..to je poanta te debate Rado in ne kaj bi ti ali jaz osebno naredila….

 8. Sorry! Nisem vedel, da so tudi komentarji pod nadzorom in sankcionirani. Šlo je zgolj za tole:
  3. oktober 2015 at 10:02
  Očitno je treba vnesti v družbo sistem negotovosti, ki najbrž z odgovornostjo nima nič opravka. Sistem strahu je prisoten pravzaprav v vseh totalitarnih sistemih, ki slonijo na demokraciji, se iz nje napajajo in demokratično uporabljajo restriktivne metode. Škoda da tudi meni ne pripada kanček demokracije. Sam lahko hodim v službo, se dam izkoriščati in crknem na delavnem mestu, in to demokratično. Sem pa dvajset let od-delal v socializmu in moram reči, da tudi od tega nimam nič, razen občutka, da sem vse življenje delal za NOB borce in za partijsko elito, sedaj pa, v nadaljevanju, te iste, le da so med tem okradli državo in se spotoma izmišljujejo sistem, ki bo ohromil normalne človeške ambicije po napredku in po zagotovitvi svojega normalnega bivanjskega statusa. Je pa očitno radikalizem na vseh področjih, pozitivni in negativni, narodova lastnost in ni čudno, da bolje funkcioniramo pod tujci, kot pa sami, z vso razpoložljivo, pisano nacionalno kulturo. Sicer pa je to moje mnenje, da imamo na oblasti zgolj psihote z obsesivno kompulzivnimi motnjami, katatonični paranoiki s pomanjkljivo pozornostjo v mladosti, sibarite in avtoritativce ki povzemajo nenavadne želje “od zgoraj”, ter jih projecirajo v javnost kot nov izum, vreden Nobelove nagrade.

 9. fuga,

  komentarji so pod avtomatsko nastavitvijo odobritve komentarja, zaradi določenih pravil obnašanja na blogu, a kljub temu ima večina komenatorjev odobren status nemotenega komentiranja, torej takojšnje objave, med njimi si tudi ti….
  za prejšnji komentar, zadržan v moderaciji, si namreč uporabil določene prijavne podatke, katerih pri komentiranjih do sedaj še nisi in posledično je bil tvoj komentar zadržan…..pri tem drugem pa si uporabil nastavitve, za katere že imaš odobreno neovirano komentiranje in zato se je komentar tudi objavil in ker si v le tem dodal, kar je bilo v prejšnjem, se pač oba ne bosta objavila……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *