Sodišče odločilo – moški proizvaja “materino” mleko in lahko doji dojenčka

Prepričevanje o tem, ali je nastajanje in izločanje, torej dojenje, materinega mleka dojenčku izključen privilegij in zmožnost ženske je, po znanosti, zdaj zapečateno tudi pravno. Vrhovno sodišče je namreč odločilo, da imamo tudi moški te iste možnosti in pravice….

Zgodba, zelo ameriška, torej zelo resnična, se je začela pred 5imi leti, ko je Angela Ames iz Iowe, danes samohranilka, začela svojo sodno pot proti svojemu delodajalcu, katerega je obsodila spolne diskriminacije, ker ji le ta ni omogočil – črpanje materinega mleka.

Ko se je Angela vrnila iz porodniške v službo, si je namreč želela med delovnim časom iz svojih prsi načrpati mleka v prostoru podjetja, ki je služil temu namenu. A vstop v ta prostor je bil mogoč le s poprejšnjo izpolnitvijo obrazca, s katerim so se vodila vsa nadaljna črpanja mleka posameznice s to željo oziroma potrebo.

Ker Angela tega obrazca še ni imela izpolnjenega, jo je nadrejeni poslal do medicinske sestre, pristojne za to opravilo, le ta pa ji je rekla, da bo izpolnjen formular za obiskovanje te posebne sobe nared šele naslednji dan, zato ji je ponudila drugo sobo.

In tukaj se je začelo. Angela se je začela pritoževati, da so ji pustili odprta vrata, s čimer ji niso omogočili zasebnosti pri črpanju mleka, za nameček pa je potem prišel mimo še njen nadrejeni, ki ji je, po njenem, rekel, da bo ta čas črpanja morala nadomestiti z nadurami, saj njenega dela nihče opravlja, kar je ona zavrnila, nakar ji je rekel : “Veš, mislim, da je najbolje, da greš domov s svojim dojenčkom.”

To je bil za Angelo zadosten razlog, da je dala odpoved in leta 2012 tožila svoje bivše podjetje za domnevno spolno nadlegovanje, seksizem in diskriminacijo nad njo kot doječo materjo, zaradi česar je bila prisiljena podati odpoved, kot je trdila.

Sodna bitka se je začela….

Angela je začela sodno bitko za svoj prav. Njen primer je na sodiščih, poleg odvetnika, zastopala tudi državna agencija Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), a je bil kljub temu njen primer na sodiščih večkrat zavrnjen.

Sodišča so namreč skozi leta vsakič znova ugotavljala, da jo njen bivši delodajalec ni (pri)silil k odpovedi, kakor tudi, da pred svojo odpovedjo v podjetju ni uporabila vseh možnih internih pritožbenih sredstev.

Še več – skozi obravnave se je izkazalo, da so v podjetju večkrat poskušali z njo doseči sporazum, da bi ostala še naprej na delovnem mestu, ponudili so ji tudi dodaten mesec plačanega porodniškega dopusta, a ona je vse poskuse zavračala zaradi “nevzdržnega stanja”.

Obenem pa tožeča sodiščem ni uspela zadostno dokazati, da je dojenje zdravstveno stanje, ki je povezano izključno z nosečnostjo.

Sodišče nepričakovano zaključilo primer – tudi moški lahko dojijo dojenčke

A Angela, kljub vsem dotedanjim porazom na sodnih odrih, ni odnehala in uporabila še zadnji možen vzvod. S pomočjo združenja ACLU (American Civil Liberties Union) in še 11 organizacij, od katerih 5 feminističnih združenj, je na vrhovno sodišče, kot zadnjo možno instanco, vložila peticijo, da je dojenje in črpanje mleka izključna ženska pravica, kateri mora biti ugodeno vedno in povsod.

Sledil je še en, zadnji šok zanjo….

Vrhovno sodišče je njeno zahtevo zavrnilo kot poskus prekoračitve že izdanih ji sodb, dodalo pa je tudi svoje mnenje, zakaj dojenje in črpanje mleka ni izključna ženska domena.

Vrhovno sodišče je namreč ta del utemeljilo, da “dojenje ni fiziološko stanje, katerega bi doživljale izključno ženske, ki so pred kratkim rodile, kakor tudi ni seksistična diskriminacija, saj moški lahko ravno tako izvaja laktacijo”, torej nastajanje in izločanje mleka. Posledično tudi moški lahko doji dojenčka.

S to odločitvijo pa je vrhovno sodišče letos tudi dokončno zaključilo to Angelino nekaj letno poganjanje sodnih mlinov.

Se ti mogoče zdi ta odločitev sodišča nelogična, sporna, nesprejemljiva ? Nisem še končal….

Moški dejansko lahko dojimo svoje dojenčke

Znanost je že zdavnaj dokazala, na kar so se opirala tudi sodišča, da smo moški sposobni izvajati laktacijo, torej proizvajati in izločati “materino mleko” in junaških prsi nimamo zgolj za prstnično božanje in navijanje “ljubavnega tepiha” na njih.

Moške prsi imajo namreč vso potrebno opremo za ta proces, kot ženske. Moški z viškom estrogena (steroidni hormoni) lahko na sebi nemoteno spremljajo ta proces laktacije.

Znanost postreže s kar nekaj primeri moškega dojenja, še najbolj odmeven pa je tisti izpred dobrih 10ih let, ko je 38 letni moški iz Šri Lanke skoraj dobro leto dojil svoji dve hčerkici, ker je njegova žena umrla na porodu druge hčerke.

Kaj je torej Angela s svojimi tožbami sploh dosegla ?

Mislim da marsikaj, razen tistega, kar si je želela. Predvsem ji je uspelo odpraviti dosedanjo diskriminacijo med moškim in žensko glede dojenja. Zdaj je ostala samo še tista razlika v rojevanju.

In ne, nimam namena dojiti svoje mularije, bom pa z veseljem spremljal nadaljevanje te zgodbe, ko se bo v ZDA pojavil prvi moški z enakimi zahtevami na delovnem mestu, kot Angela…..

Don Marko M

Dojenje (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Sodišče odločilo – moški proizvaja “materino” mleko in lahko doji dojenčka

  1. OK, torej so našli enega, ki je dojil…. verjetno se od sile res določeni hormoni povečajo in je to fizično mogoče tudi pri moških. Dojilje so znane, torej pri ženskah deluje. Se pa ne strinjam s sodiščem, ker to ni vsakdanja praksa 😉 Tu se morate moški pa še dokazati 😉 ja…. pa depilacije verjetno potem obvezna, ko samo pomislim na dlake….

  2. ma ne, primerov moškega dojenja je dosti več, tudi še dosti v zgodovino nazaj, samo jaz sem samo enega predstavil…..saj ti stric gugl vse postreže, samo vprašaj ga…..
    sodišče pa je po mojem tako odločilo ravno zaradi tega, ker to ni vsakdanja praksa, je pa vsa verjetnost, da bi se množično nadaljevala, če bi ta gospodična tožbo dobila..sicer bom poslej z veseljem zagovarjal moško dojenje, a ga nimam namena praktično izvajati…. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *