Mačke imajo raje inteligentni, pse pa konzervativni

Po grobih ocenah ima na svetu nekaj čez 60% gospodinjstev hišnega ljubljenčka, kar dokazano pozitivno deluje na počutje lastnika in/ali družinskih članov, med katere sodijo razni plazilci, pajki, ribice, ptiči, hrčki, zajci, itd., in seveda tudi najpogostejša – mačka in pes…..

Najpopularnejši hišni ljubljenček je še vedno pes, kateri dela družbo 39% posameznikom in/ali družinam, takoj za njim je njegova večna “konkurentka” mačka s 33%, medtem ko si lasti mačko in psa združno na istem naslovu okoli 12% ljudi.

Tako mačka, kot pes, sta že 100letja dokaj tesno povezana s človekom, a človek kljub temu še ni prišel do zaključne točke v spoznavanjih narave obeh. In mislim, da je tako tudi bolje, ker določene zadeve sinhronizacije pa le morajo ostati v individualnosti karakterja, katere so skozi leta faz spoznavanja v izključni domeni odnosa med živaljo in lastnikom/skrbnikom.

No, tiste “krovne” lastnosti mačk in psov, ki praviloma kar držijo, so že dolgo razkrite, še iz časov, ko jih je, namesto znanosti, skozi pregovore o psih in mačkah, kakor tudi ostalih živalcah, oblikovala zgolj izkušnja zdrave kmečke pameti. Recimo tisto “kdor se igra z mačkami mora pričakovati, da bo opraskan”.

Moje izkušnje z mačkami in psi, ki mi, izmenično in/ali skupaj, delajo družbo že celo dosedanje življenje, od otroštva dalje, so me recimo pripeljale tudi do sila enostavnega zaključka – po obnašanju domačega ljubljenčka lahko spoznaš gospodarja, preden le tega sploh vidiš ali mu prisluhneš.

Ja, sploh mačka in pes izdata o gospodarjih dosti več, kot si marsikdo od njih sploh upa pomisliti. In z leti skupnega življenja postane ta karakterna izmenjava med mačko oz. psom in gospodarjem le še dosti bolj globoka in očem opazna.

A tokrat ne bo poudarek na mačkah in psih, pač pa njih človeških oboževalcih/samooklicanih gospodarjih. V sodobnosti brez znanosti kakopak ne gre in tako je le ta prispevala svoj delež tudi v tistih bolj prefinjenih delih – izdelavi profila človeka, ki ima rad mačke, kakor tistega, ki ima rad pse.

Kako kdo začne gojiti simpatije ali kako pride do zbližanj z mačko, psom ali obema, je seveda zadeva milijard različnih zgodb in prav vsaka zgodba je unikatna, tudi tvoja…..

A znanost trdi, da pri izbiri med mačko in psom nikakor ne gre za naključje, ki itak ne obstajajo, ampak obstaja točno določen profil ljudi, ki se odloča za podeljevanje simpatij in družbe mački oziroma psom.

Profil ljubiteljev psov

Številne znanstvene raziskave na različnih koncih sveta postrežejo z dokaj enotnim stališčem, da so ljudje, katerim so psi ljubši, odprti za druženja, do prijateljev, a tudi bolj nagnjeni upoštevanju pravil. Politična opredeljenost in splošna miselnost lastnikov psov je praviloma konzervativna.

Znanost lastnikom psov pripisuje tudi vedrost, zmožnost razumevanja drugih in nagnjenost k oproščanju, ob čemer dajejo velik pomen prijateljstvu, katerega znajo tudi negovati.

A zaznamuje jih tudi, da niso samokritični, ne opažajo lastnih slabosti in radi vidijo, da jih ljudje obožujejo, ob čemer v želji po ugajanju (pre)pogosto niso izvirni.

Še posebej med lastniki psov izstopajo tisti lastniki velikih in borbenih psov, ki radi dominirajo – lastniki, ne psi, jih pa moti, če jih kdo v tem oponaša. Ljubitelji popadljivih psov, ja, tudi takšni so, so v bistvu sami pripomogli, da so njih psi takšni.

V bistvu so lastniki tovrstnih psov dokaj prestrašeni in nesamozavestni. V popadljivem obnašanju svojega ljubimca iščejo zavetišče za svoje slabosti in iz njega ustvarjajo diktatorja.

Seveda pa so si znanstveniki vzeli čas tudi za tiste, ki psov sploh ne marajo. Zanje znanost trdi, da so zadržane, zelo zaprte in zelo osamljene osebe, kateri živijo s fikcijo, da jih drugi ne razumejo, obenem pa prezirajo ogovarjanja/klevetanja.

Profil ljubiteljev mačk

Po drugi strani pa so ljubitelji mačk odprtih pogledov na življenje, a tudi bolj introvertni in občutljivi, kreativni, pogosto vznemirjeni, obenem pa so pogosteje nasprotniki konformizma in, čeprav prilagodljivi, ne sledijo slepo pravilom. Uporniki torej. Politična opredeljenost in splošna miselnost lastnikov mačk je praviloma liberalna.

Znanost podaja tudi dejstvo, da so se lastniki mačk izkazali kot inteligentnejši od lastnikov psov v raznih primerjalnih testiranjih in sicer v 32% primerov.

Ljubitelji mačk so tudi zelo neodvisni, vzdržani, občutljivi, obenem pa še skrivnostne narave, ki se ne obremenjujejo z mnenji drugih, ker že zgodaj prerasejo te male zadeve običajnega sveta.

In ja, znanstveniki so si vzeli čas tudi za analiziranje tistih, ki mačk sploh ne marajo. Zanje trdijo, da nimajo osebnega stališča in ne sprejemajo konvencionalnih nalog, v ljubezni niso naklonjeni strastnim partnerjem, obenem pa jim primankuje domišljije in kreativnosti.

A ljubitelji mačk in psov imajo tudi nekaj skupnih točk. Skozi raziskave se je pokazalo, da oboji obožujejo nagovarjati svojega kosmatega ljubljenčka, so blizu Naravi, nimajo radi živalskih poslikav na oblačilih in podobno, globalno pa so oboji optimisti.

Tako, zdaj pa se grem pogovoriti z mojo mačko Loli kdo ji je dovolil, da pride domov ob 10ih, če pa je večerja ob 7ih…..tokrat me ne bo vrgla na finto, da so se premaknili urini kazalci…..

Don Marko M

Mačka in pes (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Mačke imajo raje inteligentni, pse pa konzervativni

  1. Jaz sem vsega po malem, ker spadam med tistih 12%, ki imajo psa in mačko – da vzpostavim ravnovesje po načelu “For A Balanced Life You Need A Dog To Adore You And A Cat To Ignore You” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.