Vrhunstvo uličnih glasbenikov – projekt Playing For Change

Nekaj odlične glasbe zate tokrat. Toplejši dnevi so mi všeč tudi zato, ker se med gibanjem po mestih da naleteti na ulične glasbenike, katerim zelo rad prisluhnem, pa tudi kak evro primaknem v njih lonček, klobuček, embalažo instrumenta ali kar pač imajo postavljenega….

Res pa je, da sem pri izboru poslušanja teh uličnih glasbenikov malo dlakocepski. Prisluhnem namreč zgolj tistim, ki predstavljajo glasbo s klasičnimi ali svoje izdelanimi drugačnimi instrumenti, povsem brez slabe vesti pa preskočim tiste nekatere, ki “nažigajo” z raznimi že nasnetimi matricami v sintisajzerjih. Jebi ga, na plejbek znam tudi jaz če je treba.

Mnenja sem, da se prava kakovost glasbenika pokaže ravno v improviziranih “živih” nastopih, kjer ni nobenega studijskega balasta, ki bi tudi iz mene spacal na kup Tom Jonesa, ampak zgolj glasbenik in instrument.

Zgodb, zakaj se kdo odloči glasbeno izražati na ulici je sicer ravno toliko, kolikor je teh glasbenikov in vsaka njih zgodba je najmanj tako zanimiva, kot njih predstavljena glasba, a ne gre zanemariti, da je tudi lepo število svetovno znanih rokerskih zvezdnikov svojo pot začelo z igranjem na ulici.

Prvinskost je tudi v glasbi še vedno zelo cenjena, sploh v današnjih časih. In pri glasbi je ena lepših opornih točk ta, da fura univerzalen jezik brez meja. Glasba je pač v človeških interpretacijah nastala s pomočjo Narave in 1000letja bila izvajana po svetu ravno na ulicah med ljudmi, preden je pristala v snemalnih studijih.

Playing For Change – ko se združujejo ulični glasbeniki celega sveta v vrhunstvo

Že nekaj časa spremljam svetovni projekt Playing for change, ki se je rodil leta 2002, pod taktirko tonskega mojstra Marka Johnsona in namen katerega je spodbujevati in povezovati ljudi sveta k miru preko glasbe.

Obenem je ta projekt tudi fondacija, ki s prodajo del teh uličnih glasbenikov gradi glasbene šole po svetu in od 2008 so jih ustanovili že 5, ob izvajanju tudi 9ih glasbenih programov predvsem za otroke.

Koncept projekta je navidez enostaven – Mark Johnson in Whitney Kroenke s svojim mobilnim snemalnim studiem potujeta po svetu v iskanju navdiha in srčnega utripa polnih uličnih glasbenikov od Španije, Južne Afrike, Indije, Nepala, ZDA, Irske, Bližnjega vzhoda, skratka kamor ju pot zanese.

Kamor prideta tako poiščeta lokalne ulične glasbenike, katere povabita, da odigrajo izbrano pesem na svoj način in potem izvedbe vseh teh uličnih glasbenikov v studiu zmontirata v končni glasbeni izdelek, pospremljen tudi z videom.

No, jaz sem nad temi raznolikostmi uličnih glasbenikov v projektu, strnjenimi v kompaktno celoto končne podobe, resnično navdušen, a sem le eden od številnih milijonov navdušencev širom sveta.

Za pokušino imaš tukaj nekaj primerov, kako to dekleta in fantje zložijo v vrhunstvo enostavnosti, samo klikni na naslove :
Sittin’ On The Dock Of The Bay
Redemption Song
Don’t Worry
One Love
What a Wonderful World
Stand By Me

Več vsega o tem čudovitem projektu pa si lahko prebereš, ogledaš in kakopak poslušaš na njih uradni strani Playing for change.

In da, upam, da bodo dekleta in fantje Playing for change katerega svojih skupnih koncertov izvedli tudi pri nas in seveda pričakujem, da se bo temu mednarodnemu zboru uličnih glasbenikov pridružil tudi kateri uličnih glasbenikov, ki preigravajo po ulicah naše male podalpske. Ker rokenrol je več kot glasba…..

Don Marko M

Playing For Change 1 (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *