V poklicih največ psihopatov med policaji in duhovniki

Niso vsi poklici pisani vsem na kožo, kar je sicer logično, a tudi med tistimi, katerim naj bi bil poklic pisan na kožo, obstajajo razlike, ki bolj kot iz tehničnega potrebnega znanja posameznika, izvirajo iz njegove povsem osebne narave, katero v poklic vlaga….

Znanost obstaja na tem svetu zato, da išče bit do dna globine vsega, kar človeka obkroža in kot takšna bi morala služiti človeštvu zgolj v napredek dojemanja našega obstoja in nadaljevanja.

Kevin Dutton, sicer raziskovalni znanstvenik britanskega Oxforda, kakor tudi avtor knjige The Wisdom of Psychopaths : What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success’, je nekaj svojih delovnih let namenil raziskovanju stopnje psihopatov v posameznih poklicih.

Kako enostavno razumeti prepoznavne znake psihopatov, kakor tudi v čem je razlika med psihopati in sociopati, si lahko v kratkem in jasnem opisu lahko prebereš pri blogerskem kolegu Rentonu na tej povezavi.

Dutton sicer trdi, da lahko psihopatija predstavlja tudi veliko prednost v izvajanju določenih poklicev, nenazadnje psihopatija ne vodi obvezno v nasilno in kriminalno obnašanje, kar je odvisno od razvitosti socialno kognitivne sposobnosti posameznika.

V nadaljevanju sledi predstavitev poklicev z največjim odstotkom psihopatov po znanstvenih raziskavah :

Kirurgi
Zanimivo je, da so kirurgi posegli po najvišjih mestih v teh raziskavah, z arazliko od medicinskih sester in zdravnikov, ki so pristali na dnu le teh.
Da so lahko kirurgi dokaj egocentrični, nasilni in grobi, pritrjujejo v svojih izjavah tudi posamezniki iz tega poklica, kot razlog pa navajajo, da so bile te značilnosti izrazite v časih, ko še ni bilo anestezije in ko je stroka privlačila posebno sorto ljudi, katerim ni bilo mar z akrike, katere so operiranci spuščali med posegom.
Eden sodelujočih kirurgov v raziskavi je osebno izjavil, da ne čusti nobenega sočutja do svojih pacientov, ker je kakršnakoli emotivnost med operacijo nezaželjena, sam pa je v svoji karieri vložil določene napore, da sočutnost povsem zatre.

Odvetniki
Praktično vsaka šala na račun odvetnikov vsebuje značilnosti, ki krasijo psihopate – lažejo in varajo brez vsake slabe vesti, na moralnost se požvižgajo, obenem pa so obsedeni z zaslužkom. Tako ne čudi, da težnja po šarmiranju drugih brez posledic zase še posebej izstopa v tem poklicu.

Kuharji
Vsi kuharji so obsedeni s seboj, občutljive duše in absolutni psihopati, vsi kot eden in eden kot vsi, je izjavil svetovno znani kuharski zvezdnik Gordon Ramsay, znan tudi po svojih agresivnih izpadih.
Njegov chef kolega Anthony Michael Bourdain pa je poskušal razložiti, da bi lahko razlog kuharske neuravnovešenosti bil naporen delovnik in nagnjenost perfekcionizmu, kar je slikovito opisal :
Nekateri kuharji si sposojajo denar, ubijajo se od dela tudi po 100 ur tedensko in celo več, če je treba, da bi lahko ustvarili uspeh v karieri. Potem končno odprejo svojo restavracijo in kakšnih 8 minut po otvoritvi se pojavi kakšen drekač, ki na socialna omrežja postavi post “Najslabša hrana vseh časov”. Predvidevam, da zdaj lahko razumete, zakaj kuharji tako znorijo“.

Izvršni direktorji
Angleški korporacijski leksikon je poln metafor – delo je “ubijalec”, tisti ki so uspešni so “morski psi”, tisto kar počnejo pa je “ubijanje”.
Raziskave so pokazale, da med izvršnimi direktorji po svetu najdemo 40% psihopatov, kar je 4x več od splošnega povprečja med poklici. Značilnosti za to vrsto ljudi pa so impulzivnost, neustrašnost in pripravljenost na tveganje, a tudi pomanjkanje empatije, nezmožnost kesanja in odsotnost osebne odgovornosti.

Policaji
Knjiga “Police Domestic Violence : Handbook for Victims” med ostalim navaja, da so ženske v 40% žrtve nasilja v družinah ameriških policajev, kar se povezuje z nasilnostjo in težnjo po dominaciji nad drugimi, v čemer so ameriški policaji vodilni na svetu, kar na žalost vedno pogosteje videvamo tudi v izkazovanjih demokratičnosti do svojih sodržavljanov na ulicah. Pri evropskih policajih je ta psihopatskost 20%.

Duhovniki
Poskusi katoliške cerkve po prikrivanju številnih primerov zlorab otrok, spočetih s strani njih duhovnikov, so javnosti znani in ta madež na ugledu te cerkve ne bo nikoli zbledel.
Razlog, da se psihopati odločajo za ta poklic je predvsem lahka dostopnost žrtvam, obstoj finančnih nagrad in legitimnost, katero zagotavlja ta položaj.

Navedeni so bili predvsem poklici, kjer je stopnja zasedenosti psihopatov najvišja, kar seveda ne pomeni, da jih v ostalih poklicih ni. Seveda da so in to v praktično vseh poklicih, ker itak ni poklic kriv, da je kdo psihopat….

Don Marko M

Hanibal

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “V poklicih največ psihopatov med policaji in duhovniki

  1. Čudi me, da so izpuščeni poklicni vojaki .. posebej visoki oficirji .. pa politiki, ki danes tako brezčutno ropajo in poneumljajo lasten narod.

  2. Jure, saj niso izpuščeni, v bistvu ni bil izpuščen praktično noben poklic….navedel sem le primere, ki so na vrhu, poklicni vojaki in politiki so takoj pod tem vrhom…..

  3. UF , MARKEC !
    Jaz sem pa mislil , da so na vrhu kamjonđije , padalci , mehaniki , gasilci . . . . ! Toda ko sem se pogledal v ogledalo sem ugotovil , da očitno APM & črni orkester “GLEDAJO KRIŽEM” !!!!

  4. Hm.
    Če prav razumem, so tu poklici, ki jih psihopati izbirajo v največjem številu.
    Morda bi bilo zanimivo videti, ali pa tudi 8obratno) posamezni poklici ustvarjajo psihopate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.