Vikend jukebox – INXS

Tokrat v jukeboxu INXS (višek). Svojo zgodbo so začeli v “deželi tam spodaj” in, kot ostali predstavljani v jukeboxu, pomembno zaznamovali svetovno glasbeno sceno tako v prejšnjem, kot še vedno v tem 100letju/1000letju…..

Vsaj zame ni dvoma, da so bili INXS eden vrhov glasbe v 80’ih, 90’ih, 00ih in še danes ostajajo unikatno samosvoji. In že začeli so usodno….

Leta 1977, v najstarejšem avstralskem mestu Sidney, natanko na dan smrti Elvisa Presleya.

Sprva so, kot Farriss Brothers, ker so trije bratje ustanovtelji skupine, prav vsi člani pa so prihajali iz delavskih družin, za krajše obdobje koncertirali s preigravanji po manjših klubih, a zelo kmalu začeli z avtorsko glasbo.

Takšno drugačno, posebno, z edinstvenim zvokom in še nevideno kombinacijo, zaradi česar s(m)o jih sprejeli oboževalci vseh stilov, od rocka, pop-a, sintpop-a, do dance-a.

Frajerji so pač uspešno združili vse te komponente. Ja, bilo je nekaj posebnega, energičnega (in je še) v tem “hard-driving Aussie rocku” v kombinaciji z “black funk” ritmom…..

V prvih 7ih letih so izdali 3 avtorske albume, kateri pa jih še niso plasirali v orbito. A potem je prišel četrti album “The Swing”, z njim pa tudi singl “Original sin”, kateri je postal njih prvi svetovni hit No1. A to je bil le začetek….

Začetek njih svetovne dominantnosti.

Vsaj zame dvoma ni, da je bil krona njih uspeha karizmatični Michael Hutchence, frontman z zapeljivim glasom, ki je pobiral in podiral vse, predvsem pa ženske. In ko ženske razglasijo moškega za “Boga”, kot so Michaela, potem to pomeni večni status in masovno prodajo.

Michael je dejansko bil INXS in INXS so bili Michael. Bratje Farriss so dodajali glasbeno podlago, Michael pa je svojo poezijo pretakal v mega hite, katere je karizmatično razkazoval na odrih, in v nekem trenutku so fantje, z 8 albumom “Kick” (1987), prodajno prekosili vso takratno izjemno konkurenco, od U2, Madonne, Guns’n’Roses, itd.

Imeli so vse – slavo, denar in ženske, dokazano najlepše ženske med vsemi glasbeniki. In tako jih je potem ta val uspeha nosil na vrhu naprej. Vse do 22. novembra 1997…..

Tega dne so namreč v sobi 524 hotela “Ritz-Carlton” u Sidneyu našli negibno telo frontmana Michaela Hutchencea.

INXS se po Michaelovi smrti niso nikoli več pobrali. Njegove zavidljive karizmatičnosti ni (z)mogel več nihče zamenjati. Sicer je preostanek skupine še 15 let po njegovi smrti občasno nastopali vse do končnega odhoda 2012, a v vseh teh letih izdali zgolj en album, ki ni ravno briljiral.

V svojem obstoju so izdali 18 albumov, 46 singlov, prodali preko 30 milijonov plošč. Izvedli so 2.145 koncertov pred preko 30 milijoni oboževalcev v 49 državah sveta. Ni dvoma, da so bili INXS gonilna rock moč Avstralije, ki so odprli vrata svetovne glasbene scene številnim slavnim avstralskim izvajalcem.

In če mogoče še nisi slišal/a zanje ali pa si jih že poslušal/a, pa nisi vedel/a, da so to oni, ali si celo poslušal/a katero predelavo njih komadov, potem si privošči nekaj njihovih iz mojega izbora 10+. Saj veš, samo klikni na moder naslov in si že tam….

Disappear
Need you tonight
New Sensation

Mediate
Elegantly wasted
Never Tear Us Apart

Taste It

Mystify
Beautiful Girl
Devil Inside

Baby Don’t Cry

Suicide Blonde
Don’t Change
The One Thing

Love Is (What I Say)
Original Sin
Kiss The Dirt

By My Side

Don Marko M

INXS (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Vikend jukebox – INXS

  1. Že prej sem vedel, da imava podoben glasbeni okus, vedno znova pa mi to še potrjuješ. Bee Gees + INXS + AC/DC = sveta trojica avstralske glasbene scene vseh časov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *