Zakaj ne bom “odprijateljil” hejterjev beguncev na svojem FB profilu

Nek modni trend je zavel po naši mali podalpski. Trend “odprijateljevanja” (unfriendanja) na Facebooku. Razlog – hejterji beguncev. Gledam po FB in vidim masovne čistke, ali napovedi le teh, še do včeraj FB prijateljev, ker so pač nekateri postali hejterji beguncev…..

Zadeva seveda ni tako enoplastna. Hejter (so)človeka, katerega recimo sploh nikoli ni osebno spoznal in sploh nič ne ve o njem nikakor, pa čeprav ga/jih gleda v očitnem trpljenju življenja, to ne postane kar naenkrat in danes.

In v čem so si tako zelo drugačni hejterji beguncev in tisti, ki napovejo “odprijateljitev” hejterjev beguncev ? Kaj pa vem….meni to izgleda kot skupinsko hejtanje, kjer eden hejta drugega, ker drugi hejta nekoga tretjega, s to razliko, da si hejter hejterja pač dovoli “odprijateljiti” hejterja, ker ima pač v rokah ta gumbek…..

No, jaz sem se, po temeljitem razmisleku, odločil, da se tej histeriji serijskega “odprijateljevanja” hejterjev beguncev ne bom pridružil. Enostavno ne bom “odprijateljil” nobenega svojih FB prijateljev, pa četudi potencialnih hejterjev beguncev, ker nisem uspel najti prav nobenega dolgoročnega smisla v tem početju.

V bistvu bi lahko bila zadeva tudi dosti bolj enostavna, če bi ravno tej, ki zdaj oznanjajo serijska “odprijateljevanja” hejterjev beguncev že ob odprtju FB profila upoštevali priporočila ravno FB, ki zelo lepo pove, da se pač na FB doda prijatelja, katerega dejansko poznaš v realnem življenju.

Res pa je, da v tem primeru ne bi imeli 5000 ali u p.m. tisočev FB “prijateljev”. Ok, dopuščam zasilni izhod, da se izjemoma, res izjemoma, doda tudi koga, katerega osebno v danem trenutku ne poznaš, a recimo že najmanj lep čas prej komunicirata preko spleta in okvirno poznata drug drugega stališča različnih področij. V 5ih letih sem tako tudi sam potrdil 4 prijatelje. Ja, le 4…..

In da, že od odprtja FB profila sem se prav potrudil glede potrjevanj prijateljstev. Ker imam sam zelo definirana pojma razlike med “prijateljem”, “kolegom” in/ali znancem, je to pač pomenilo, da nisem potrjeval prijateljstev vse povprek.

Dejansko jih nisem potrjeval, kljub prošnjam, celo osebam, ki sicer so moji znanci v realnosti, celo večletni, še manj pa številnim, ki so mi dostavljali prošnje za prijateljstvo, katerih sploh ne poznam nikakor.

Z mojimi tudi FB prijatelji pač to prijateljstvo počnemo bolj odgovorno, torej si povemo kar mislimo, po potrebi sfajtamo, pohvalimo, nasmejimo, zajebavamo, morebitna nerazumevanja ali usklajevanja pa rešimo sproti, pa tudi v realnosti povprečno 1,8x letno, ko skupaj sedemo pred pivce ali odkolesarimo par 100 km.

Vsled vsega je jasno, da imam raje manjše število FB prijateljev, a teh ta pravih in seveda nobenih pomislekov ali skrbi, da bi jih moral kdaj “odprijateljiti”. In da, dejansko imam te moje FB prijatelje rad in jih spoštujem, tudi zato, ker so mi razširili že marsikatero obzorje s svojim drugačnim razmišljanjem od mojega in mi pripeljali (na)smeh na usta v preštevilnih dnevih.

Na tem mestu bom tako tudi izkoristil priložnost do tistih nekaj 100 “vlog” za FB prijateljstva, katerih (še) nisem potrdil. Ne, ne gre za noben ego sistem ali kaj, pač pa zgolj za to, kar sem zgoraj navedel. Hvala za razumevanje.

In tako pridem do teh, ki vehementno vsepoprek napovedujejo in izvajajo masovna “odprijateljevanja”, ker imajo pač med njimi tudi hejterje beguncev. Pa dobro, zakaj pa ste poprej težili k temu, da ste potrjevali prav vsakega v prijateljstvo ? Zgolj zato, da boste bolj fensi ? Da se boste lahko pohvalili, da imate po nekaj tisoč prijateljev ? Da si izboljšate samopodobo ?

Sprejeli, potrdili ste jih z nasmehom in “hvala za prijateljstvo”…..

In če je že veliki šef FB Mark Zuckerberg pred dnevi, po srečanju z Angelo Merkel, javno obljubil – “Kazensko bomo preganjali vse uporabnike FB, ki uporabljajo sovražni govor do beguncev in jim ukinjali FB račune“, kar pomeni, da bo očitno tudi v Sloveniji še veselo, zakaj te heterje še dodatno brisati…..

Strinjam se, da je govor številnih hejterjev beguncev nevzdržen in za družbeno klimo povsem neprimeren, celo nevaren, torej si ne smemo zatiskati oči in glumiti, da ne obstajajo, ampak tudi med temi hejterji obstajajo takšni, ki znajo zadeve povedati dovolj kultivirano, celo da hejtajo begunce povejo kultivirano.

In zakaj jih “odprijateljiti”, če dovolj kultivirano povejo, da pač sovražijo. Nenazadnje obstaja tudi bolj kultivirana opcija, kateri rečemo predhodno opozorilo “čuj ti, ne ga seri po mojem zidu s takšnimi” in če to ne zaleže obstaja še opcija onemogočanja komentarja na določeno zadevo.

Res je, da večja večina teh hejterjev beguncev dejansko nima prav nobenih argumentov v svojih sovražnih navedbah in le ponavljajo že prežvečene floskule, blodnje, osebne strahove še večjih hejterjev, ki so ravno tako brez argumenta, celo brez logike in sposobnosti razširitve slike in dojemanja le teh, ampak…..

S takšnimi se je treba “spopadati” ravno s tistim, česar nimajo, imajo ali morali pa bi imeti ravno tej, kateri jih raje enostavno “odprijateljijo”.

In zakaj sploh bi katerega teh hejterjev beguncev sploh brisal ? A če bi jih pobrisal iz FB profila pa bi bil problem kao naenkrat rešen ? In če bi ta pristop prenesel v realno življenje mar to pomeni, da bi jih moral s kolom po glavi ali kar ustreliti, ker pač ne razumejo, da ne razumejo ?

Mogoče pa, vsaj nekateri med njimi, razumejo tudi povsem enostavno vprašanje “Glej frajer/ka, a se ti splača, da te bo to spremljalo celo življenje ?”. Ali recimo “Se zavedaš, da bo te tvoje izjave prebral tudi tvoj bodoči delodajalec ? Celo tvoji znanci ? Celo tvoji otroci ? Ali celo bodoči tast ali tašča ?”……ki so do tega trenutka imeli o tebi povsem drugačno mnenje…..

Res je, trdim, da mi begunci sploh ne povzročajo razloga za skrb, ker dejansko danes so tukaj, že jutri na poti naprej izven naših meja. A tej hejterji beguncev, ki praviloma hejtajo tudi vse ostalo človeškega in živalskega, od istospolnih, levih, versko drugačnih od njih vere, socialno ogroženih v Sloveniji in večino živega sveta, bodo pač ostali, z vsem nakopičenim sovraštvom v sebi….

In s tem nakopičenim sovraštvom bodo morali v prvi vrsti živeti sami s seboj in že to, da se morajo in se bodo morali vsak dan (po)gledati v ogledalo in upati, da le to ne poči, jim je zadostna kazen…..

Zato jim je treba pomagati z razumevanjem, argumentiranimi dejstvi, pogovorom, ljubeznijo…..saj niso povsem sami krivi, da tako mislijo……in da, velika večina njih sika le po spletu, v realnem življenju si dejansko ne upajo niti prdniti, ker se bojijo še svojega prdca in sence…..

Treba je razumeti tudi, da ljudje, hejterji beguncev, ki zahtevajo postavitev zidov, žic in podobnih ovir, ter nekateri žal tudi dobesedno pobijanje drugih ljudi v vseh metodah, s tem zgolj izkazujejo, da so v bistvu del problema in povzročitelji problema, ki niso sposobni podati prav nobene rešitve, torej so, poleg ostalega, povsem nesposobni.

Ker še noben zid, postavljen v oviro, onemogočanju drugemu, ni bil še nikoli rešitev….to pa, da so se tudi hejterji beguncev izjemno navduševali ob padcu Berlinskega zidu je le dejstvo, da zmorejo tudi drugače če hočejo.

Res pa je, da to “drugače” zahteva bistveno več dela, zbranosti, argumentiranosti in kultiviranosti pri podajanju svojih izjav, česar se pač s sovraštvom ne da doseči…..

Vem, nekoč bodo tej hejterji beguncev razumeli, da izrečena beseda danes lahko spremlja človeka celo življenje, celo njegove nič krive potomce in zastonj je potem vpiti, da se jim dogaja krivica. Bumerang mogoče zna vsakdo zalučati, a le redki ga tudi ujeti ob povratku, nesposobni ga ujeti ga pač fašejo po buči in še kam, celo serijsko.

Vem, ker sem še kako predobro spoznal skozi življenje, da je človeka lahko pripraviti do tega, da govori kar ne misli, a nihče ga ne more pripraviti do tega, da misli kar govori…..

Ne, jaz svojih FB frendov, potencialnih hejterjev beguncev (dejansko kaže simptome zgolj eden/ena, eden/ena pa kombinira kot pač veter zapiha) zagotovo ne bom “odprijateljil” na svojem privat FB statusu.

Jaz jim bom le, v morebitnih hejterskih izpadih do beguncev, delal natanko to, kar sem povedal zgoraj…..In če se bodo sami “odprijateljili”, se bodo pač sami…..jaz bom še vedno mirno spal…..ker, kot bi rekli naši južni bratje – posle jebanja nema kajanja…..

Don Marko M

Unfriend 1 (blog Don Marko M) Unfriend 2 (blog Don Marko M)

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zakaj ne bom “odprijateljil” hejterjev beguncev na svojem FB profilu

  1. Word! Odprijateljevanje kaže,da se delimo…na skupine…če nisi naš,si proti nam…kaj bodo pa drugi rekli itd..Uspeva jim, razdvajamo se in se še bomo..da nikoli ne bi zmogli stopiti skupaj na isti breg!In tako lahko pridemo do samega srža: zakaj sploh imamo profil na Fb omrežju? : da firbcamo v anonimi za drugimi (potreba po nadzoru), da kažemo željeno sliko navzven (kaj bodo drugi rekli o meni), da se promoviramo (biznis),da širimo nekaj lepega/koristnega in obratno,nevede kažemo svoj pravi jaz,prispevek ali škoda k družbi? itd.,itd…

  2. ne Mihajlo, za svoje FB prijatelje sem prepričan, da ne bom imel nikoli te potrebe jih “odprijateljiti”……razen mogoče ene potencialne in enega na pol potencialnega, kot sem zapisal, ap še teh ne bom jaz, razen če se bodo sami……zaradi enega izpada trenutka slabosti pač ne mislim kar “odprijateljiti” nekaj letno zdravo komunikacijo in odnosa…..pač ne sodim med tiste, ki bi vsepoprek potrjeval prijateljstva, ne da bi se prej vsaj okvirno spoznal o tistih temeljnih življenskih poglavjih…..

  3. Evo, moje mnenje. Sam se bom potrudil, da me ne odfrenda nihče, s tipičnim Filčevskim načinom: situacije ne bom omenjal, ne bom kazal, ali sem za ali sem proti, temveč bom delal naprej tisto, kar me veseli.

  4. Če se imenujete Indijec ali musliman, kristjan ali Evropejec ali kakorkoli drugače, ste nasilni. Ali veste zakaj je to nasilno? Ker se od-dvojite od drugh človeških bitij. Če se izdvojite zaradi prepričanja, nacionalnosti, tradicije, pogojujete nasilje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *