Referendum o Cerarjevem totalitarističnem 37.a členu o obrambi bo !

Kot sem napovedal v prejšnjem članku – referendum o 37.a členu o zakonu o obrambi, o podelitvi policijskih pooblastil vojski – bo ! In to je edino pravilno. Smo pač državljani, ki nočemo diktature totalitarnosti in državljani, ki jo očitno hočejo….

Zato toliko bolj pozdravljam budne in trezne državljane, ki se niso dovolili zmesti v namernih poskusih zavajanj in ustvarjanj panike “naših” parlamentarcev na račun beguncev/migrantov, kar so hoteli zlorabiti za poskus uvedbe totalitaristične diktature v našo malo podlpasko…..

Danes so, ob 16 uri, predstavniki in pobudniki referenduma zoper 37.a člen, radio Študent vložili v DZ preko 3.000 podpisov (zakonsko potrebnih 2.500), s čimer so podani potrebni vzvodi, da predsednik DZ Brglez določi koledarski rok za začetek zbiranja 40.000 podpisov za izvedbo referenduma.

Radio Študent, kakor tudi vseh preko 3000 podpisnikov pobude, se bodo s to potezo nedvomno pomembno zapisali v zgodovino naše male podalpske, sploh ker je bilo na razpolago za zbiranje podpisov zgolj 5 delovnih dni. Vsekakor se bo zdaj morala začeti tudi, do zdaj namerno onemogočena, javna debata o tej problematiki.

Vsi nasprotniki tega referenduma, ki je sicer zgolj namera preprečitve Cerarja in njegove SMC ter skupno 66ih glasujočih parlamentarcev za uvedbo tega 37.a člena, so očitno, kot sem spremljal komentarje javnosti, razumeli povsem napačno, čemu je ta referendum sploh namenjen.

Ali pa so se le namerno delali neumne, ali še huje, da so zgolj botovsko tipkali, kar so jim v strankah teh 66ih poslancev zdiktirali.

Ne, referendum proti 37.a členu zakona o obrambi podelitve policijskih pooblastil vojski ni namenjen nobeni prepovedi pomoči slovenske vojske policiji, ki deluje na meji, ukvarjajoč se z begunci/migranti.

Nasprotniki so namreč obsojali pobudnike, da so proti temu, da bi vojska pomagala policiji na mejah glede beguncev/migrantov. To je povsem napačno dojemanje problema in namerno zavajanje brez vsakega argumenta.

Dejansko sploh nihče ne govori o nepomoči vojske policiji, to je lahko vojska z dosedanjimi pooblastili itak počela do sedaj, lahko počne, in verjetno bo počela tako še naprej.

V ta del se tako pobudniki referenduma, kot vsi ostali strinjajoči z referendumom, sploh nis(m)o spuščali in/ali omenjali, ker ni omembe vredno.

Pač pa le v vsebino tega 37.a člena, katerega so ekspresno, podlo, brez vsake pravne podlage ali celo skladnosti z Ustavo, celo brez vsake javne obravnave, sprejeli poslanci SMC, SDS, SD, DeSUS v očitno škodovanje državljanom naše male podalpske.

Za osvežitev spomina – ob lanskem žledu, ki je dobesedno polomil in ohromil skoraj 3/4 države, se ne parlament, ne predsednik Pahor, niso zganili celih 14 dni, da bi poslali vojsko na teren pomagati ljudem.

In čeprav je šlo za očitno naravno katastrofo in življensko ogroženost državljanov, kjer je bila pomoč vojske nujna že od prvega dne, se ni zganil ne parlament, ne predsednik, ne vojska. Pa še potem čez 14 dni je vojska bolj kapljala s posameznimi vojaki v pomoč, kot pa da se je aktiviralo vsaj polovico vojakov celotne vojske.

Če bi v primeru žleda parlamentarci ravno tako izglasovali policijska pooblastila vojski, ker so v žledu pomagali policiji, gasilcem, civilni zaščiti, bi, verjamem, tudi vsi sedanji nasprotniki tega referenduma skočili v zrak “kaj je zdaj to”.

In dejstvo je, da se tokratni prehodi beguncev/migrantov praktično ne razlikujejo od takratnega žleda, v obeh primerih gre za humanitarno katastrofo. V bistvu begunci/migranti povzročajo vsem državljanom celo bistveno manj škode, kot jo jo žled.

In če takrat vojski niso bila podeljena policijska pooblastila, potem ni potrebe niti zdaj, niti kdajkoli. Sploh pa naša država ni vojaško napadena, pa tudi če bi bila vojska ne bi smela nikakor dobiti policijskih pooblastil.

Vojske s policijskimi pooblastili nima nobena država sveta in tudi mi nimamo razloga biti prvi. Obstaja namreč zadosten močan razlog, zakaj sta policija in vojska ločeni, tudi po Ustavi in tako naj ostane.

O tem 37.a členu in zakaj ga nima nobena država na svetu, torej zakaj nobena država ni podelila svoji vojski policijska pooblastila, tudi o tem sem dovolj natančno pojasnil v svojem zapisu Cerar s parlamentarci ustvarja vojaško diktaturo totalitaristične države.

Torej nasprotniki tega referenduma ohladite malo glave, ker nihče ne fura safra proti pomoči slovenske vojske policiji, čeprav je vprašanje, če je ta zdaj sploh potrebna ob prihodu 400 nemških policajev v pomoč našim policajem pri ukvarjanju z begunci/migranti.

Zagovornik(i) referenduma proti 37.a členu pač le odločno nasprotujem(o) podelitvi policijskih pooblastil vojski, ker to je prvi znak vodenja države v totalitaristično diktaturo.

In samo kdor si res želi totalitaristično diktaturno Slovenijo bo lahko nasprotoval temu referendumu in/ali ga bojkotiral, namesto se odpravil na referendum in označil “Proti podelitvi policijskih pooblastil vojski !”

A da kaj bi se zgodilo, če bi Cerar s SMC in ostalimi, skupaj 66 parlamentarci DZ, kljub vsemu prepovedali ta referendum ?

Pa mislim da se Cerar, kot preostalih njegovih 65, zelo dobro zaveda, da mu v tem primeru tudi vojska s policijskimi pooblastili ne bi bila v pomoč za predčasen zaključek premierske kariere…..

Don Marko M

Vojak (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Referendum o Cerarjevem totalitarističnem 37.a členu o obrambi bo !

 1. Dragi Don Marko,

  kot vojak in nasprotnik zadnje spremembe Zakona o obrambi sem vesel, da pišeš o totalitarističnem členu zakona in ne o neki militarizaciji države. S spremembo zakona se, namreč, ne počne karkoli, kar bi bilo v interesu slovenskih vojakov in vojakinj, vojska kot organizacija pa te spremembe ni zahtevala ali zanje lobirala. Dejansko se odpirajo vrata za možno zlorabo vojske s strani političnih elit in tega si večina vojakov ne želi.

  Istočasno pa te moram popraviti pri navedbah o lanskem žledu češ, da je tudi vojska predolgo čakala in je na teren poslala premalo ljudi. Dragi Don Marko, vojska ravno zaradi njene specifike dela skladno z usmeritvami politične nadstati ker, če bi vojska posredovala vsakič kadar oceni, da je to potrebno, bi temu zelo hitro lahko rekli državni udar. Nenazadnje se temu želimo izogniti tudi z nasprotovanjem 37.a členu.

  Pa še mimogrede, precej držav ima kakšno od oblik orožništva (karabinjerji, žandarmerija, mareschaussee itn.) kjer gre v bistvu za vojake ali vojaško policijo s civilnimi pooblastili.

  V naših logih pacifizem in antimilitarizem vse preveč pogosto nastopata s pomanjkljivimi argumenti in zaničevalnim odnosom do vojakov, kar v ničemer ne pripomore zastopanim idejam . Prej nasprotno.

 2. dragi Matjaž,

  hvala za korekten komentar…..v bistvu nimam kaj dodati, mogoče le opazko, da za zakasnelo delovanje oz. aktivacijo vojske v primeru žleda nisem obtožil vojske kot takšne, pač pa parlamentarce, ministre in predsednika, ki niso pravočasno reagirali z ukazi…..vem pa tudi, da so predstavniki naše vojske dovolj jasno poudarili, da v bistvu nočejo teh policijskih pooblastil in tudi zato je toliko bolj nesmiselno, da določeni parlamentarci želijo za vsako ceno uvesti ta 37.a člen…..

 3. Reveži bogi.
  Ne znate selekcionirati nevarnosti okoli sebe.
  Veliko večja je nevarnost, da bo v Sloveniji obstalo 50.000 beguncev, ki jih Avstijci ne bodo hoteli sprejeti naprej, Hrvatje pa ne nazaj.
  Kot pa državni udar s pomočjo vojske.
  Smešite se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *