Ni razloga, da bi se naši policaji komu smilili

Obilo svetohlinstva pri posameznikih, kako se jim smilijo policaji, berem v teh dnevih. No, meni se prav nič ne smilijo. Tudi ker je Zoran Petrovič, predsednik policijskega sindikata, prav arogantno, tipično policajsko, spljuval nasprotnike podelitve policijskih pooblastil vojski v stilu “koji kurac boste vi srali”, pa čeprav o policiji sploh ni govora…..

A to Petrovičevo arogantno napihovanje, ne prvo ne zadnje, nikakor ni poglavitni razlog, da se mi policaji ne smilijo v nobenem delu že od nekdaj, niti tisti, ki izvajajo trenutno dela in naloge z begunci, za kar bodo nedvomno odlično plačani.

Dejstvo je pač, da je to v sklopu njih policijskega dela, za nedoločen čas. Delo kot poklic, katerega so si sami izbrali in jih nihče v to ni silil, kot jih nihče ne zadržuje, da to delo opravljajo. In to dobro plačano delo, tudi z bonitetami, o katerih številni tisoči državljanov lahko le sanjajo.

Koliko pa lahko dejansko zaslužijo naši policaji sem spisal že pred 3mi leti v zapisu Želiš 500 in več € potnih stroškov dnevno ? Postani Gorenakov policaj in do danes se glede tega ni še prav nič spremenilo.

Skratka, policaji opravljajo zgolj delo, ki za poganjanje družbene ureditve ni nič manj ali več pomembno od tistega, katerega opravljajo komunalci, medicinske sestre, učitelji, tovarniški delavci, itd….

Glede na to, da sem bil svojčas osamosvojitve sestavni del policijskih enot, povsem mirno trdim, da med njimi obstajajo tudi, sicer redki, ki so korektni, trezni, skratka ljudski.

Sem sodi tudi lepo število tistih, ki so si, v sili razmer, izbrali to delo pogodbeno, na letna (ne)podaljševanja, ker v svoji stroki pač niso mogli dobiti službe.

Kar pa ne velja za večino preostalih, ki so, ala Petrovič, v tem poklicu zgolj zato, da zdravijo svoje frustracije, nizko samopodobo, komplekse, kar preko uniforme prenašajo na masturbiranja nad šibkejšimi, ker si močnejših ne upajo lotiti. V civilu so itak cvikatorsko tiho kot miši, doma pa jih itak žene komandirajo.

Ja, tovrstni policaji so tisti, ki vam bodo napisali plačilni nalog takoj, brez kančka ljudskega razumevanja, četudi si prekoračil hitrost le 2km ali pa ti ni delala luč na kolesu, pa čeprav nisi prav nikogar ogrožal zaradi tega.

Policaji, ki so danes že 10 ali več let v penziji so še sodili med tiste “ljudske”, vse za njimi pa bolj žalost od policije. Skratka, ni razloga, da bi se mi policaji smilili zgolj zato, ker opravljajo svoje delo.

Povsem drugačno pa je moje stališče do tistih, ki imaj opravka tudi z begunci na volonterski bazi. Kar pomeni, da res sočustvujem z vsemi prostovoljci, ki svoje delo opravljajo povsem brezplačno – gasilci, humanitarci in raznimi prostovoljci, ki pomagajo ne le beguncem, ampak tudi ostalim sodržavljanom in to povsem brezplačno, v bistvu imajo celo sami s tem početjem določene materialne stroške.

Da slovenska policija že dolgo ni več razlog, da bi se komu smilili, pričajo tudi številni primeri….eh, kaj bi razlagal, preveč je tega….bo v nadaljevanju kar Kaja razložila svojo zgodbo, ki gre takole…..

Evo, če koga zanima v kakšni državi živimo. Stvar je taka in gre tako: najprej, osebno nimam nič proti policajem, jih imam kar nekaj v družini, ampak tole dejansko ne bo šlo lepo (in tiho) skozi. Kar je preveč, je pa preveč!

Kadar ni treba togo in strogo sledimo zakonom (v primeru navadnih smrtnikov), tisti, ki pa sodijo na višji nivo naše kastne družbe (beri: nedotakljivi) pa švigajo skozi zakone kot sluzaste ribe iz rok. Danes je na naš naslov prispela položnica. Prilagam sliko kot dokazno gradivo v kako imbecilni državi živimo.

Dragi Slovenčki, ko se boste danes vozili po cestah pazite na varnostno razdaljo in imejte s sabo meter. Kajti, če boste vozili le kak meter (1m!) manj, kot je priporočena varnostna razdalja, bo sledila kazen. V našem primeru je to 200 evrov, no, če plačaš takoj pač polovička manj, ampak nima veze.

Bistveno je, da smo ogrožali varnost, ker nismo vozili na varnostni razdalji 25 m ampak (pazi to!) 23,9 m! Tole sodi v kategorijo “Nemejebat!” oziroma “Saj ni res pa je!”.”

Don Marko M

KAJA

15 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ni razloga, da bi se naši policaji komu smilili

  1. Dragica, saj to je namen totalitarne države…..državljani samo na delo, če ga imajo, pa domov in doma tiho gledat tv realitije raje, kot pa stopiti ven in tvegati prekršek, ker nisi zebre prestopil samo na belih črtah…..

  2. a so policisti krivi, če so predpisi kot so? Bojmo se časov, ko bodo izvršilni organi v vlogi predpisodajalca, še huje sodnika. Kadija tuži, kadija sudi sistem!

  3. Jure, pa to že imamo….večina zakonodajnih predpisov za prometne in družbene okoliščine so nastali po predhodnih podanih strokovnih mnenje policije, kar se je vnašalo v zakonodajo, katero izvajajo…..

  4. Se strinjam Marko.
    Ampak v kolikšni meri lahko za ta nesmisel kriviš Policijo in kolikšni del krivde boš obesil na zakonodajalca? Odstotke prosim.

  5. Malo pouka o reakcijskem času.
    Pri presoji prometnih situacij se “jemlje” 1 sekunda kot povprečen čas, ko človek odreagira na novo situacijo. Delali smo meritve pri vrhunskih karateistih, kjer je izmerjen reakcijski čas 0,2 sekunde. Kolikor vem je enak čas tudi pri smučarskih skakalcih, ki morajo na 0,2 sekunde natačno zajeti odriv . . .

    Če bi uspel dokazati, da je tvoj reakcijski čas vsaj 0,85 sekunde si znotraj dovoljenega.
    Druga reč je, če bi ti sodnik priznal ta argument, ali pa bi debilno vztrajal pri členih napisanega zakona. 🙂 Če boš rabil ekspertizo, se javi.

  6. Če malo zračunamo in uporabimo znanja merjenja hitrosti, delovanja avtomobilskih števcev in toleranc ipd: Pri izmerjeni hitrosti 46 km/h je že verjetno upoštevana toleranca. Glede na to, da se odbije “5 km/h pri merilnem rezultatu do vključno 100 km/h”, je voznica vozila 51km/h (-5km/h= 46km/h). Varnostna razdalja pri tej hitrosti in suhi cesti bi naj bila 28,8 m. Zdaj pa ni več samo 1,1m… In če potem naprej upoštevamo še, da tudi števec v avtu pri tej hitrosti laže za cca 5km/h, je voznici na števcu kazalo 56km/h (števec kaže 56km, ker pa “laže” v plus, se po GPS-u peljemo 51, kolikor izmeri tudi radar) in pri tej hitrosti (torej 56km/h, kolikor je voznici kazal števec) bi morala imeti varnostno razdaljo 33,2m. Njenih 23,9m je torej 9,3m prekratka varnostna razdalja in ne LE 1,1m!

  7. Smacky,
    sicer pohvalno od tebe, da si se potrudil z matematičnimi izračuni, ampak plačilni nalog nikjer ne omenja prekoračitve hitrosti…..po tvoji računicah bi namreč prišli do tega, da bi nekdo s hitrostjo 130 km/ moral držati varnostno razdaljo 250 m……zakon pač določa 25m, ne glede na hitrost…..sicer pa – a bi mi rad povedal, da pri hitrosti recimo 46km voznik ne zmore varno ustaviti avtomobila na varnostni razdalji 23,9 m ?…..

  8. Rado,
    lahko izdelaš ekspertize, ampak me res ne zanimajo v tem primeru….prvenstveno gre tukaj za občutek in človeški čut ocenitve morebitne dejanske ogroženosti udeležencev v prometu…..mene pač nihče ne prepriča, da ne zmorem varno in pravočasno ustaviti avtomobila pri hitrosti 46 km/h z varnostno razdaljo 23,9 m do avtomobila pred menoj….. 😉
    in jasno, da krivim policaja v tem primeru, ker bi lahko komot upošteval faktor neogroženosti kogarkoli v dani situaciji…..in da, policija je v enaki meri kriva, kot zakonodajalec…..prav noben člen prometnega zakona namreč ni bil sprejet, brez predhodne podaje mnenja tudi policijske stroke k sprejemanju zakona…..zdaj, v kolikšni meri zakonodajalec to potem potrdi, ovrže ali spremeni, je druga zgodba….

  9. Jas pa pravim Čisto prav jas bi kazen za nabijanje v zadek avtomobila najmanj potrojil.
    imaš nekatere voznike ki so navajeni na kratko varnostno razdaljo in ko pridejo na avtocesto delajo isto pri 130km/h se ti nabije 15m v r..t.
    LP
    Joško iz Prekmurja

  10. http://www.amzs.si/si/456/9/Avstrija.aspx

    Neuporaba varnostnega pasu 35eu (SLO 120 eu)

    Nepravilno parkiranje 21 – 90 eu (SLO od 40 eu naprej)

    http://www.motorevija.si/si/778/1789/Kaznovanje_za_prometne_prekrske_v_tujini.aspx

    http://www.casnik.si/index.php/2013/07/23/a-zuzek-planetsiol-zakaj-je-avstrija-bogatejsa-od-slovenije/

    V Sloveniji je bila maja letos povprečna
    bruto plača 1.523,65 evra, neto pa 997,13 evra. DAVEK = 526,52 evrov

    Avstrijska povprečna neto plača je
    dvakrat večja – bruto pa 2.400 evrov, 1.900 evrov. DAVEK = 500 evrov
    lp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *