Anja Kopač Mrak – ministrica, ki tisoče revežev ustvarja, namesto rešuje

Projekt enkratnega odpisa dolgov socialno ogroženim je postal nov fiasko ministrice Mrakove. Fiasko, ki je stal državljane 8 milijonov. Fiasko, ki ni rešil nikogaršnje revščine socialno ogroženih, le dodatno jo je poglobil. Ja, Mrakova ni rešitev problema, temveč sestavni del poglabljanja le tega…..

Mrakova, ki je, ironično, ministrica za delo in družino, dejansko potaplja socialno ogrožene in socialo nasploh te države zelo uspešno in to še od časa, ko je, s Pahorjem na čelu in njih SD, ki že posmehljivo pomeni “socialni demokrati”.

SD je tako že 2010, z Mrakovo vred, začel izkazovati svojo socialno demokratično skrb preko ministrstva za delo in družino tako, da so najprej socialno ogroženim, prejemnikom socialne pomoči, naprtili socialno pomoč kot državni kredit, za vračilo katerega morajo jamčiti s svojim premoženjem, nepremičnino.

Povsem logično se je na tisoče sicer lastnikov stanovanjskih nepremičnin, za katere so garali po 10letja in jih gradili tudi z lastnimi žulji v številnih med sosedskih akcijah pomoči, in čeprav dejansko socialno ogroženih, raje odreklo tisti mizerji socialne pomoči, pa čeprav jim je dejansko pomenila vsaj minimum možnosti preživetja.

Ostali so sicer s streho nad glavo, a brez sredstev za plačevanja povsem osnovnih minimalnih poteb in vprašanje začetka deložacij, katere so sledile, je bilo le vprašanje časa.

Rezultat tega SD Svetlik/Mrak projekta se je hitro pokazal – statistika prejemnikov socialne pomoči se je čez noč popravila. Naenkrat je bilo 50.000 socialno ogroženih manj. Po statistiki seveda. In Mrakova si je obrisala roke vsled uspešnosti, parlamentarci z njo.

A dejansko se je v realnosti zgodba vrtela drugače in hitreje. In z vsakim prijemom, vsakim projektom, katerega predstavi Mrakova, s podporo parlamentarcev, za reševanje socialnih stisk, se zadeva le še poglabljala, število socialno ogroženih je zraslo že na skoraj 500.000, deložacije družin so, žal, postale že vsakodnevna praksa.

Sledil je famozni projekt Mrakove – “izbrisani”. Spet. Le da tokrat iz zavoda zaposlovanja. Statistično se tako umetno vzdržuje prikaz 120.000 brezposelnih, dejansko jih je preko 200.000 in samo brisanje 90.000 brezposelnih ljudi iz zavoda, v 85% povsem neupravičeno, je povzročilo natanko toliko novih socialno ogroženih.

Dejstvo je pač, ker pač naša edinstvena v Evropi zakonodaja omogoča socialno pomoč le prijavljenim na zavodu, da so tisoči za najmanj 6 mesecev, mnogi kar trajno, ostali brez tudi tega minimalnega vira prihodka in tudi število deložacij se je začelo večati.

Ljudje so bili namreč pred dilemo – ali sebi in otrokom kupiti hrano, ali plačati položnice. Za najemnine, četudi neprofitne, je enostavno zmanjkalo denarja. Dejansko v današnjih časih celo vsaka 4 družina z dvema plačama ne zmore več poravnavati stroškov najemnin, kaj šele socialno ogroženi.

Vsled teh “izbrisov” so se začele dogajati serije deložacij ljudi, ki so le naraščale in prišle na stopnjo 700 deložacij, kar je pomenilo, da je Mrakova poskrbela za novih 420 brezdomcev posameznikov in 183 družin letno. In v letu 2015 bo ta številka še višja, najmanj 2000, saj je poleti začel veljati Cerarjev zakon o izvršbi in zavarovanju.

Posledično se je od začetka poti Mrakove v 2010 število brezdomcev v naši mali podalpski iz 1500 leta 2010, povečalo na 11.000 v 2015.

A Mrakova je še enkrat znova zadovoljila statistiko. In to je edino štelo. Na trgu pa preko 200.000 brezposelnih in borih 15.000 prostih delovnih mest letno, od teh 90% sezonskih oz. začasnih. Parodično je Mrakova tudi ministrica za – delo.

Bolj kot Mrakova seveda žalosti dejstvo, da se večinski del družbe dejansko sploh ne odziva na vedno večji in globji propad socialne družbe, število revežev, brezdomcev, deložacij in ostalega po zaslugi Mrakove in parlamentarcev, ampak obračajo glavo, kot da to njih nikoli ne bo moglo doleteti.

Projekt enkratnega odpisa dolgov socialno najbolj ogroženim državljanom Republike Slovenije – še en zelo drag nateg Mrakove

Da je še en projekt Mrakove – odpis dolgov socialno najbolj ogroženim – le še eden v nizu popolnih polomov Mrakove je zdaj že jasno. Da vse polome Mrakove plačujemo državljani, je tudi že jasno.

Odpis dolgov socialno najbolj ogroženim državljanom (ODSNOD) je sicer Mrakova, skupaj s Cerarjem, predstavila pred začetkom izvedbe kot super projekt, ki bo rešil mnogim socialno ogroženim težave preživetja.

A že ko je predstavila pogoje, kateri socialno ogroženi bodo sploh lahko sodelovali v poskusu odrešitve vsaj malega dela bremena dolga, je bilo jasno, da je to le še en populističen projekt Mrakove, katerega edini namen je malo bolj všečno popraviti podobo Cerarjeve vlade in seveda spet zapraviti milijone državljanov za ogromen nič.

Osvežimo, tako so izgledali postavljeni pogoji za možnost sodelovanja socialno ogroženih v ODSNOD :

“Za odpis dolga bodo lahko zaprosili dolžniki, ki so bili kadarkoli v obdobju od 1. januarja do 30. junija letos prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih dohodkovnih razredov.
Socialno ogroženi lahko zaprosijo le za odpis terjatev, ki so starejše od enega leta in ne presegajo 50 evrov.”

Prvo direktno diskriminacijo je Mrakova izvedla že s tem, ko je postavila datumski rok od 1. januarja do 30. junija. Torej, najprej je prejemnikom socialnih prejemkov določila, da morajo za le te zastaviti hipoteko s svojo nepremičnino, potem je naslednjo množico enostavno pobrisala iz zavoda in ostalo je še kaj, ki bi izpolnjevalo te pogoje ? Da, malo nič kandidatov.

Kot drugo je odpis omejila na največ 50€ in to za dolgove starejše od 1 leta. Vsakomur, ki kdaj ni plačal kakšne položnice je jasno, recimo za elektriko, vodo, najemnino, da ga nihče ni čakal eno leto, da poravna obveznosti, ampak so sledili opomini, odklopi, deložacije tudi v enem samem letu.

Torej so morali ljudje te stroške že sami prej poravnati, če so hoteli imeti elektriko, vodo, stanovanje ali pa postati brezdomci. V obeh primerih torej niso imeli prav nobene koristi, da bi se prijavili v ODSNOD, tudi zato, ker si s 50€ dejansko ne bi prav nič pomagali.

Mrakova za ODSNOD zapravila 8 milijonov

Prve pompozne najave Mrakove so bile, da pričakuje okoli 100.000 prijav v ODSNOD. Sprenevedanje in globoko žaljenje intelekta državljanov od Mrakove “par ekselenc”. No, itak je dobro vedela kaj počne.

Ob koncu projekta oktobra je Mrakova popravila uvodno napoved in prijavila, da je pričakovala 60.000 prijav. Potencialnih kandidatov je sicer bilo 27.000, dejansko pa se je do konca projekta prijavilo njih – 600 !

Od teh 600 je razpisnim kriterijem ustrezalo 390, dolg bodo odpisali okoli 150im.
Finančna uprava (FU) je dodatno sicer prejela skupaj nekaj čez 900 vlog, a je ugodno rešila le 91 zadev za skupnih 3.500 €.

Za celoten projekt je Mrakova napovedala, da je socialno ogroženim, ki bodo seveda sprejeti po prijavi, namenjen 1 milijon, ki je itak prišel iz blagajne EU, s katerim naj bi pokrili njih stroške terjatev.

Zdaj je že jasno, da ne bo porabljenih za rešitev stiske socialno ogroženih iz tega “programa” niti za 100.000. Čigavo socialno stisko je sploh Mrakova reševala, razen da je brila pošteno norce iz vseh preko 400.000 socialno ogroženih ?!

Je pa zato Mrakova za izvedbo celotnega projekta uspela zapraviti 8 milijonov € – v breme državljanom – za plačila vseh uradnikov, organizacij, oglaševanja, ki so sodelovali v projektu in ga predstavljali javnosti. Kar ima tudi svojo pomembnost…..

Pa v Sloveniji sploh ni revežev……

Točno to in takšne utegne po tem fiasko projektu Mrakove prijaviti kakšen modrijan. No, nenazadnje je to, več kot očitno, tudi bil namen tega projekta – prikazati, da par sto tisoč socialno ogroženih v tej državi sploh ne obstajajo. Vsaj statistično.

Mrakova očitno še nikoli ni slišala tudi za zgodbe tudi tisočih podjetnikov, ki so pristali v stečajih, tudi osebnih, na leto jih imamo že preko 8000, ki morajo, če imajo srečo, živeti pri prijateljih, jesti hrano pretečenih rokov, katero bi trgovine zavrgle, o internetu le še sanjajo….

Mrakova očitno še nikoli ni bila na terenu, da bi vsaj poskušala ujeti stik z realnostjo v opazovanju nekaj 100 tisočev, katerim boj za povsem minimalno osnovno preživetje dnevno jemlje vso življensko energijo in jih spreminja v žive mrtvece.

Mrakova še 1x več za socialno ogrožene sodržavljane ni naredila prav nič. Še 1x več jim ni omogočila nobenega “novega začetka”. Poglobitev začetka konca pač.

In da, veselje se komaj dobro začenja. Cerarjevi namreč, s komplet parlamentom, uvajajo novo stanovanjsko shemo, po kateri bo število socialno ogroženih in brezdomcev še dodatno naraslo, lepo število lastnikov življensko potrebnih nepremičnin pa bo ostalo brez njih…..

Spoštovani sodržavljani – zbudite se. Ti Mrakova pa naredi uslugo sebi ter vesoljni Sloveniji in nepovratno – spokaj !

Don Marko M

Total Mrak (blog Don Marko M)

11 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Anja Kopač Mrak – ministrica, ki tisoče revežev ustvarja, namesto rešuje

 1. Za Anjo!

  Avtorske in podjemne pogodbe FO (več na AJPES)

  Obdobje: januar 2003 – november 2015

  http://supervizor.kpk-rs.si/podj/499/
  Seznam plačnikov (skupen znesek plačil: 994. 339.884,74€):

  zneski so trenutno prikazani samo za izbrani subjekt in

  še ne vsebujejo vseh hčerinskih subjektov prikazanih na grafu
  REPUBLIKA SLOVENIJA, MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO, SOCIALNE ZADEVE IN ENAKE MOŽNOSTI 2.049.472,59

  Plače:

  Obdobje: januar 2003 – november 2015

  http://supervizor.kpk-rs.si/podj/102/

  Seznam plačnikov (skupen znesek plačil: 36. 394 .244.784,59€):

  zneski so trenutno prikazani samo za izbrani subjekt in

  še ne vsebujejo vseh hčerinskih subjektov prikazanih na grafu

  REPUBLIKA SLOVENIJA, MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO, SOCIALNE ZADEVE IN ENAKE MOŽNOSTI 4.488.643.534,81

  ZAVOD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ZAPOSLOVANJE 737.582.204,90

  ZAVOD ZA POKOJNINSKO IN INVALIDSKO ZAVAROVANJE SLOVENIJE 158.919.896,71

  Lep pozdrav!
  Superhik

 2. Pozdravljeni!
  Zanimivo da samo tu ne gre. Me ne preseneča, saj so “nevarni” komentarji.
  “UDBA” se vedno deluje.
  LP!

 3. eh daj no, kakšni nevarni komentarji neki…..samo linke lepiš do drugih strani, tvojega komentarja dejansko sploh ni……in če ti napiše, da je tvoj komentar podvojen, potem to pomeni, da UDBA nima veze, ampak da si pač takšen komentar že prej oddal in ti ga sistem ne dopušča ponovno istega objaviti…..kot ti tehnični sistem ne dopušča objav okuženih povezav, posledično celega komentarja, ki takšno povezavo vsebuje…..tako ima narejeno večina spletnih strani in res ne verjamem, da bi se ti samo na mojem blogu kaj takšnega dogajalo, čeprav še vedno ne vem o kakšnih manjkajočih komentarjih sploh razpredaš, ker so vsi tvoji objavljeni…..

 4. E to ti je fatalna ženska, ne neke Bernarde Žarn, pa Nuške Drašček. Anja Kopač Mrak je fatalna za precej Slovencev in Slovenk

 5. Pozdravljeni Don Marko M!
  Moji komentarji (VSI) niso objavljeni.
  Prosim preverite vaš sistem (in ti ga sistem ne dopušča ponovno istega objaviti…..kot ti tehnični sistem ne dopušča objav okuženih povezav, posledično celega komentarja, ki takšno povezavo vsebuje…..).
  Lep pozdrav!

 6. Vinko Möderndorfer
  Moji lubi Slovenci!*
  Živimo v drekastih časih. Odgovor na to, zakaj smo se pogreznili v greznico nepočiščenih iztrebkov in zakaj nam lasten drek leze v usta in nos, skozi ušesa naravnost v možgane, je preprost: Dvajset let smo poslušali demagoško obračanje besed, gledali demokratično izvoljene butce, ki so nam iz parlamentarne prižnice pridigali o poštenosti, solidarnosti, pravičnosti, zraven pa nekaznovano kradli za našimi hrbti.
  Dvajset let so si pripenjali na prsi zasluge, pljuvali na vse, kar niso bili oni, cinično dvomili o vseh avtoritetah, lagali brez kazni, varali brez slabe vesti, resnico in pravico krojili po svoji volji in koži, bili proti vsem, ki niso z nami in bili proti vsem kar tako, zaradi kondicije, zaradi športa.
  Dvajset let, moji lubi Slovenci, so zlorabljali besedo, se delali norca iz nje, iz besede so naredili tržno blago, ponižali so jo na besedo laži in manipulacije, jo nespoštljivo izkoriščali, naredili so jo za vlačugo, jo poteptali, prodali, razdali. Poenostavili so jo, zdaj služi ceneni reklami za njihove barabije.
  Izdali so prijatelje, sodelavce, brate, sestre; izdali so prepričanje, naše in svoje, menjavali so stranke pogosteje kot svoje gate in pri tem niso niti zardeli. Zlorabljali in zlorabili so vse institucije v svoji brezobzirni borbi za oblast. Se smehljali v televizijske kamere, igrali poštenjake in človekoljube, zraven pa za hrbti brusili nože za naše vratove.
  V imenu svojih pritlehnih interesov, v imenu krvoloke bratovščine, ki je vse bolj prepričana, da je oblast boljša od ljubic, boljša od tihe onanije za straniščnimi vrati, kjer res ne škodiš nikomur, so žrtvovali tisoče delovnih mest, usodo tisoče družin, zato da so lahko domov pod pazduho odnesli malho, polno novcev, in si kot nedorasli bradati otroci zgradili lovske kočice, hišice in hiše, nakupili zemljo in zemljišča, zgradili steklene palače in palačice, si kupili ladjice in barke, avtomobile in avtomobilčke, izkopali bazene in postavili plotove, najvišje v svojih glavah, in čisto vseeno jim je bilo, in jim je še vedno, in jim je vedno bolj, za vas, moji lubi Slovenci, za vaše delovne roke, za vaše pridne otroke, za vaše življenje.
  Podriskali so vas, lubi moji, vi pa ste mislili, da na vaše obraze pada mehko zlato. Dvajset let so drekčli po vaših glavah s svojimi paranojami, strahom, cinizmom, ironijo, nadutostjo, superiornostjo, in to vse za to, da bi prikrili svoje goljufije, svoje male in velike lopovske afere, tiha kupovanja in podkupovanja, svoje okostnjake, skrite v omarah; vse so si prikrojili, da bi se lahko zakrili in da bi bili večno videti pošteni osvoboditelji, preroditelji, graditelji cest in obcestnih stranišč. Napisali so si svoje zakone, na tiste zakone, ki niso po njihovi meri, se požvižgajo, zamahnejo z roko; postavili so svoje zveste pse na prava mesta, opljuvali so vse druge, posejali sovraštvo in zanetili prepire. Nič ne velja, resnice ni, resnica se samo zdi, vse je lahko tako, kot hočeš, kot rečeš, kot obrneš, kot imaš dolžnika in prijatelja na pravem mestu. Drug drugega držijo za vrat. Deželo jim je v dvajsetih letih uspelo narediti gluho in slepo za vse dobro, za vse kvalitetno. Nič ne velja več. Najmanj delo. Nihče se v resnici na nič ne spozna več in vsi se poznajo na vse. Saj je vseeno, skomignejo z rameni, važno je, da si naš, da si mi simpatičen, da mi lezeš v rit, sploh ni več pomembno, da dobro delaš. In gorje tistemu, ki stoji na cesti sam samcat, s svojim delom, s svojim talentom, s svojo voljo in željo. Gorje pametnemu in nadarjenemu, gorje mu, ki nima ničesar dati v zameno. Tistemu, ki nima nič, je treba vzeti tudi to! Tisti, ki ima vse, naj ima še več! To sta gesli minulih dveh desetletij. Dvajset let!! Moji lubi Slovenci! Za nekatere je to vsa mladost, za nekatere polovica življenja, za nekatere najkreativnejša in najboljša leta, za nekatere celo življenje! Preveč! Dvajset let preveč sprenevedanja, klanovstva in klovnovstva, metanja polen tistemu, ki pride za tabo, kot da je smisel oblasti zgolj in samo to. Drvarjenje! Mrcvarjenje. Veliko izdajstvo.
  Lubi Slovenci, poscali so se na občutljivost, na občutek do bližnjega, na sočutje, in še ščijejo: vsem na očeh po vseh ljudeh!
  Vi pa vse to vidite in ste kar tiho?
  In kdor vidi in ne stori ničesar – je kriv!
  Kje je, moji lubi Slovenci, vaša sveta jeza? Kje je občutek za upor? Kam je izginil ponos?
  Ni treba čakati, da pride dno do tebe, ni treba, da moraš izgubiti vse, da bi lahko dobil vse. Če lumparije lumpov ne bodo kaznovane, boste morali, moji lubi Slovenci, vzeti mesarico in kij v svoje roke. ?

  * Primož Trubar je svoje pridige velikokrat začenjal z nagovorom: >Moji lubi Slovenci<. Ena od najpomembnejših stvari v Trubarjevem življenju je bila ljubezen do slovenskega ljudstva. Verjel je, da ima to lubo ljudstvo dovolj moči in volje, sočutja do bližnjega, solidarnosti in tovarištva, da lahko premaga vse skušnjave in preživi vse viharje.
  Za nič velikega ne gre, le za nekaj razumnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *