Si tabletoman/ka ? Ker Slovenija je…..

Slovenija je bolna država. Vsako leto se stopnja obolelih državljanov nezadržno viša. Davek demokracije, kdo poreče. In medtem, ko se hinavsko fura gonja proti kadilcem, ki so, tudi statistično, še najmanjši problem, se javno molči o rak ranah družbe….

Slovenija je postala družba odvisnikov. Kroničnih. In za kadilci tudi travce odvisniki niso glavni problem. Glavni problemi vedno pogostejšega obolevanja državljanov so znani, a se o njih raje molči, čeprav bi morali vpiti kot Tarzani.

Na nezavidljivem drugem mestu državljanske odvisnosti, ki povzroča upade zdravstvenega stanja celotne družbe je – alkohol. In seveda alkoholiki. In bit problema pri alkoholikih niso tisti lokalno znani pijančki, ki se valijo po jarkih, pač pa anonimni alkoholiki.

Moški in ženske v enaki meri. Skrivajo se povsod – v pisarnah, na terenu, na gasilskih veselicah, za domačimi stenami. Alkoholiki obenem povzročajo tudi največ družbenega razdejanja in krepkih milijonov stroškov zdravstveni blagajni. Ampak ker imamo celo v parlamentu 80% alkoholikov, so pač vse javne debate in ukrepi proti temu zlu bolj tabu tema.

Kljub temu, da alkoholiki povzročajo serijska fizična družinska nasilja, prometne nesreče in še cele kupe škode slovenskemu gospodarstvu in družbi.

Slovenija je dežela – tabletomanov

A glavno zlo za vsakoletno slabšanje zdravja državljanov so – tablete. “Zdravila.” Slovenija je dežela tabletomanov, odvisnikov, ki goltajo zablete serijsko, v zajetni meri celo kar tako, za zabavo in prosti čas.

Ljudje se vedno manj poglabljajo v samega sebe, vedno manj spoznavajo svoje telo, vedno manj poskušajo dešifrirati vzroke pri sebi. Vedno manj razumejo, da enostaven glavobol odpravi tudi malo joginga v naravi, malo kolesarjenja, malo vrtičkanja…..

Namesto tega je kakopak lažje pogoltniti čudežno tabletko ali dve, ki v najkrajšem času odpravi bolečino. Bolečino že mogoče, a vzroka bolečine ne….

Tablete se goltajo serijsko, za glavo, kot vitamini, za shujševalne terapije, za napihovanje mišic….Državljani naše male podalpske goltajo tablete kot bonbončke, imajo jih v žepih, torbicah doma, v službi, avtu, povsod na zalogi…..

V naši mali podalpski je bilo samo lani izdanih 16,2 milijona receptov za razne tablete, kar Slovenijo uvršča v evropski vrh. Obenem je bilo zavrženih za 3,5 milijona zdravil.

Letno tako po en recept za zdravila prejme okoli 1,6 milijona državljanov, medtem ko jih redno, tudi dnevno, uživa tablete, na recepte in brez, nekaj preko 1 milijona.

Tako in zato sta letno slovenska farmacevtska industrija in lekarnarji bogatejši za okoli 500 milijonov €, katere jim podarijo državljani tabletomani. In to so le milijoni pridobljeni na recepte.

Še okoli dodatnih 250 milijonov namreč porabijo tabletomani za verzije brez recepta, torej v prosti prodaji za t.i. samozdravljenje.

Kjer prednjačijo pomirjevalne tabletke, sedativi ali benzodiazepini, tabletke proti bolečini, nižanju temperature, ranitidini za želodčne težave, vitamini in probiotiki. A zdravja od nikoder….

Tabletomanija je odvisnost, ki postopoma resno škodi zdravju

Lahko bi sicer rekli, da imajo svoj delež pri povzročanju tabletomanstva tudi zdravniki, ki prelahko in prehitro posegajo po pisanjih receptov, a dejstvo je, da v večini primerov tablete zahtevajo kar ljudje sami. Tudi ko ne rabijo. Naj se pač najde na zalogi za hude čase…..

Po drugi strani pa premalo zdravnikov pokaže odločnost in splošno znanje, da bi število zdravil zmanjšali, kar bi seveda lahko izvedli, če bi recimo na vsake pol leta dodatno dopolnili svoja znanja o potrebah določenih zdravil in njih odmerkov, torej ali so in v kolikšni meri sploh še potrebna.

Zdravniki v marsikateri drugi evropski državi namreč že nekaj let delujejo na osveščanju pacientov, na preventivi, in jasno podučujejo, da bi morali stres in sorodne probleme ljudje prebroditi brez uporab pomirjevalnih in podobnih tablet. Da ne omenjam posebej antibiotikov, ki zaradi pretiranih zlorab goltanj sploh ne delujejo več…..

Ker po daljši, nekaj mesečni ali celo letni, rabi sedativov in hipnotikov obstajajo vsi pogoji, da pride do globlje krize, ki s seboj prinaša vznemirjenost, kar je nasproten efekt od željenega in vodi v odvisnost od teh tablet. In to pripelje, parodično, do zdravljenja te odvisnosti in začaranega kroga brez izhoda, katerega lahko v končni fazi najde in uporabi le uporabnik sam.

Še hujše posledice pa lahko puščajo jemanja večih različnih tablet v dnevu, kar lahko povzroči dodatne negativne učinke kot slabost, bruhanje, padce, zmedenost….

Tako veš, da si tabletoman/ka………

Tabletomani si, tako kot vsi odvisniki, praviloma zatiskajo oči in zavračajo samopriznanje, da so odvisniki. In kdaj ve kdo, da je postal tabletoman ?

Tablete nimajo več učinka kot prej, vi pa povečujete predpisane odmerke ? To je jasen znak za alarm in takojšen obisk svojega zdravnika.

Treba se je namreč zavedati, da tabletomani postanejo odvisniki postopoma in nezavedno, kar je razlika od ostalih odvisnosti, pri katerih se oseba zaveda, da zadeva katero uživa povzroča odvisnost.

Specifični znaki za tabletomane so užitje večjih količin od predpisanih, iskanje receptov pri več kot enem viru, nagle spremembe razpoloženja in neprijateljski odnos, preveč ali premalo spanja, slabo ocenjevanje, obnašanje kot bi bili pod napetostjo, neobičajno energični ali povsem nasprotno sproščeni, tudi brezvoljni.

Različne vrste tablet seveda povzročajo dodatno različne vrste simptomov, kakor tudi dajejo možnost tabletomanom za zlorabe le teh.

Opiati

Zdravila kot recimo oksikodon, ki vsebujejo hidrocodone (vikodin, sirupi za kašelj) se uporabljajo za zdravljenje bolečin, ker s svojo vezavo na opiatne receptorje blažijo bolečino in blokirajo pot impulzu bolečine od izvora proti možganom, obenem povzročajo tudi motnje zavesti.

Simptomi zlorab :
– zapiranje
– depresija
– nizek krvni pritisk
– upočasnjeno dihanje
– zmedenost
– potenje
– slaba koordinacija

Zdravila proti depresiji in pomirjevala

Tablete kot alprazolam (ksanaks, ksalol) in diazepam (bensedin, dijazepam) ali hipnotiki, kot je zolpidem (sanval), se uporabljajo za zdravljenje anksioznih motenj (skupina psihičnih bolezni, stanje živčne napetosti) in motenj spanja.

Simptomi zlorab :
– mačkastost
– zmedenost
– nestabilna hoja
– slabša presoja
– vrtoglavica

Stimulansi (poživila)

So substance kot metilfenidat (ritalin, koncerta), ki se uporabljajo tudi za hiperkinetični sindrom oz. sindrom pomanjkljive pozornosti pri otrocih in odraslih, ter določenih težavah s spanjem.

Simptomi zlorab :
– hujšanje
– razdražljivost
– nespečnost
– visok krvni tlak
– nepravilno delovanje srca
– nemirnost
– impulzivno obnašanje

V zahvalo tabletomanom tako, med ostalim, pridemo do spoznanja novih dimenzij – predvsem tabletomanom v zahvalo farmacevtska industrija zavzema na famoznem Wall Streetu ponosno 3. mesto, takoj za vodilno naftno industrijo in bančnim sektorjem.

In vsako leto se njen delež poveča za 20%, stekajo se vrtoglave milijarde, zaradi česar je farmacevtska industrija donosnejša tudi od rudarske industrije diamantov. In ne, ni farmacevtska industrija tista, niti lekarnarji, ne zdravniki, ki tabletomanom porivajo tablete v usta…..

Don Marko M

Tabletomani (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *