TTIP in ISDS prinašata konec Evrope, kot jo poznamo !

Nekateri izmed vas ste prav gotovo že slišali za TTIP, dogovor med Evropsko unijo ter ZDA, ki naj bi po besedah Evropske komisije prinesel rast BDP-ja ter nova delovna mesta. Prav tako ste verjetno že slišali za potencialno grozovite posledice tega sporazuma, kot so klorirani piščanci, privatizacija voda, gensko spremenjena hrana, in še in še bi lahko naštevali…..

Pa vendar le malo Evropske javnosti pozna drugo poglavje TTIP-ja, preprosto poimenovan »Investment«, oz. po slovensko »Naložbe/Investicije«. Poglavje se pojavlja v večini mednarodnih sporazumov, prav tako pa se z njim pojavlja ogromno težav. Večina ga pozna pod kratico ISDS (Investor-state dispute settlement), ki bi jo lahko v grobem prevedli kot »Zaščita naložb in mehanizem reševanja sporov med vlagatelji in državo«.

Sam sporazum določa, da ima država vso pravico spreminjati zakone v skladu z javnim interesom, vendar pa določeni členi tega sporazuma omogočajo, da tuje korporacije lahko na mednarodnih sodiščih zahtevajo odškodnino za izgubljen dobiček.

Sliši se logično, mar ne? Pa vendar, ta sporazum dovoljuje, da lahko podjetje toži državo tudi v primeru, ko država npr. dvigne minimalno plačo, saj s tem podjetje izgubi del dobička! Si predstavljate, da mora država zato, ker hoče poskrbeti za svoje državljane, plačati gromozanske odškodnine korporacijam? Prav to omogočata TTIP in ISDS.

preberi si celoten zapis avtorja Žan Knafelc s klikom na to povezavo….

ISDS (blog Don Marko M)

1 pred teboj je povedal za zapis “TTIP in ISDS prinašata konec Evrope, kot jo poznamo !

  1. Točno tako, korporacija/e lahko počne/jo kar se ji/m zljubi .. tožijo, komplicirajo do onemoglosti. Računajo na to, da bodo “confortably numbs” pristali na ponujeno. In, glejte BOMO, če ne bo dvignjenega glasu … Menite, da bo to storil nekdo namesto Vas? Žal ga ne bo, Vi ste ta glas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *