Čestitam – preživel/a si najbolj depresiven dan v letu, ki je – izmišljen

Blue Monday, včerajšnji ponedeljek, znan tudi kot najbolj depresiven dan v letu je – izmišljen. Potrošniška floskula, le še ena v nizu in čisti produkt PR podjetij, ki nima s pravo znanostjo prav nobene povezave, v bistvu nima z ničemer, razen dodatnim zapravljanjem…..

Tudi letos so, v izgovarjanje, tisti najbolj depresije željni dočakali tako opevan tretji ponedeljek januarja, kateri se, od 2006, povsem neupravičeno omenja kot najbolj depresiven dan leta.

Kot večino neuporabnih, celo škodljivih kozlarij psihologije, ki se prakticirajo na sicer povsem prisebnih ljudeh, so tudi ta “naj depresiven ponedeljek”, znan kot “Blue Monday” izumili v Angliji, tokratni krivec pa je Cliff Arnall, britanski psiholog.

Arnall je namreč ta svoj izum “Blue monday” leta 2005 uspešno, po naročilu, izdelal in prodal za potrebe počitniškega podjetja Sky travel, kateri so potem to tezo prodali v svoji oglaševalski kampanji in ljudem ponujali primerno nižje cenovne počitniške/letalske pakete v januarju, s čimer so kakopak širili svojo popularnost še na ostale mesece.

A tukaj se PR in podjetniške igrice rabe “Blue Monday” seveda niso zaključile, pač pa začele stopnjevati, saj so konkurenčna podjetja opazila, da je Sky travel s tem PR-om začel dobro služiti in tako so tudi ostala konkurenčna podjetja začela prodajati to zgodbo v prilagojeni obliki javnosti.

Še posebej pa so zadevo popadli trgovci, predvsem s prodajo alkoholnih pijač in ustekleničene vode, katerim je promet začel rasti in vsako leto ob tem času raste, kar je seveda dobrodošlo za tradicionalno bolj škrt potrošniški januar.

Recept za depresijo je torej, po trgovski logiki, dosti bolj enostaven, kot se komplicira – depresijo se odžene s pitjem, sklepam pa, da je treba delati na preventivi in torej piti že prej, da do nje sploh ne pride.

Na splošno se sicer razlaga, da “Modri ponedeljek” pade na tretji ponedeljek v januarju, a PRovci si kakopak lastijo pravico, da ga napovejo tudi za drugi ali četrti ponedeljek v januarju, čeprav ne dvomim, da bi najraje kar vse ponedeljke v januarju, pa še kakšnega čez leto. Jp, PRovci teh podjetij točno vedo, zakaj se mu reče “Blue Monday”…..

Kako je Arnall izračunal “najbolj depresiven dan leta”

Da je uradna znanstvena stroka že takoj, ko je Cliff Arnall objavil svojo “zmagovito formulo”, povsem zavrnila ta “Blue Monday” kot popoln nesmisel in ga še vedno bolj zavračajo, je kristalno jasno, a poglejmo si, kako se glasi prva formula na to temo, katero je Arnall plasiral leta 2005 :

Blue monday 1(blog Don Marko M)Že leta 2009 pa je Arnall, spet po naročilu potovalnih korporacij in trgovcev, predstavil novo formulo, katero slednji uporabljajo v predstavitvah in je videti tako :

Blue monday 2(blog Don Marko M)Uradni znanstveniki so kakopak spet takoj skočili pod strop in Arnallovo pogruntavščino uvrstili tudi v psevdoznanost, torej v rang astrologije, mazaštva, okultizma in vraževerja.

Ob obilici zasmehovanj uradne znanosti, pa so se nekateri znanstveniki tudi resneje odločili poigrati s temi formulami, da dokažejo nedokazano, med najbolj vztrajnimi sta bila Ben Goldacre, britanski psiholog, ki je zadevo pospremil tudi z dodatkom, da “imate lahko neskončno dober vikend doma, z rezanjem časa potovanja na nič”.

Nič kaj bolj milosten do “Blue Mondaya” ni bil niti Dean Burnett, doktor nevroznanosti iz Cardiff University, sicer tudi ploden pisec komedij in stand-up komik, ki je Arnallovo formulo označil zelo enostavno kot “zmazek nesmiselnih meritev”.

Tako, zdaj ko veš, da “najbolj depresiven dan, ponedeljek v januarju” alias Blue Monday sploh ne obstaja oziroma je le ta zgolj potrošniška finta, katero si uspešno preživel/a, je prav, da ti povem, da obstaja tudi “Najbolj srečen dan leta”, ki se praznuje med 21 – 24 junijem.

In da, uganil/a si, tudi ta najbolj srečen dan je izračunal v formulo naš stari znanec Cliff Arnall…..le da je tokrat to izračunal po plačanem naročilu sladoledne korporacije Wall’s…..in da, tudi v tem primeru lahko začneš brati zapis od začetka, le nosilna naziva dnevov zamenjaš, pa prodajo sladoledov dvigneš…..

Tako, zdaj ko vemo še eno več, se lahko posvetimo razmišljanju, kateri ponedeljek, torek, sredo, četrtek, petek, soboto in nedeljo, bodo Cera, Mramor in parlamentarna kompanija določili kot slovenski dan depresivnosti….Kateri bo tisti “najbolj srečen dan leta” že vemo….no vsaj jaz vem in ne dvomim…..

Don Marko M

Blue monday (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Čestitam – preživel/a si najbolj depresiven dan v letu, ki je – izmišljen

  1. No ja. Po Lemmyju in Bowieju se je ravno včeraj poslovil še Glenn Frey, ustanovitelj in kitarist legendarne zasedbe The Eagles. 😥 Na neki način se je leto 2016 zares začelo depresivno.

  2. za te, katere omenjaš, ne vidim nobenega razloga depresije…..oni so šli po svoje, nam pa je ostala njih odlična glasba, ki je itak antidepresivno sredstvo…..

  3. Do naše familije takozvani Blue Monday še ni prišel (prvič slišim). Mi živimo z naravo in se poščijemo na PR 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *