Zika virus – v ZDA ga lahko kupiš že za 599 €

Dejstvo – na našem planetu obstaja več virusov, kot človeške populacije, posledično se moramo le zavedati, da smo tudi sami del tega sveta, kakor tudi, da je svet zgolj globalna vas. In virus Zika ni od včeraj, v družbi človeštva je že dolgo……

Seveda niso edini virusi tisti v Naravi, kajti človek si je sam prilastil pravico do laboratorijskih usvarjanj dodatnih, svoje izumljenih virusov, ki so bodisi verzije tistih naravnih, ali pak nadgradnje le teh.

Zika virus prenaša komar Aedes aegypti. Tudi on….

Zika virus je bil pod tem imenom prvič registriran leta 1940 v Ugandi, a njega simptomi so bili beleženi že pol stoletja prej. Virus se uvršča v rod flavivirusov in se, po uradnih navedbah, prenaša tudi preko transfuzij krvi in spolnih odnosov, prvenstveno pa preko vboda komarjev Aedes aegypti, ki živijo predvsem v urbanih sredinah s tropsko klimo.

A zaradi dokaj toplih poletij je zadnja leta “naselil” tudi mediteransko območje, ter obalne predele Jadranskega morja. Značilno za to vrsto komarjev je, da se ne morejo razvijati pri temperaturi nižji od 23°C.

Zika ne ubija

Vsaj zaenkrat ni uradno zabeležen še noben primer smrti zaradi Zika virusa, znanega tudi kot “vročica zika” že od 1950. Bolezenski znaki se pojavijo 3-7 dni po piku okuženega komarja, značilni simptomi okužbe pa so nagla vročina, glavobol, izpuščaj, vnetje očesne veznice, bolečine v sklepih in utrujenost.

Zdravila ali cepiva še vedno ni, kljub dolgemu poznavanju tega virusa, potreben je aktiven počitek okoli 10 dni, simptomi pa se lahko lajšajo z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, a le v primeru, če je na osnovi zdravniških izvidov izključeno, da ne gre za dengo, ki sicer zna biti smrtonosna.

Migranti ne prenašajo Zika virusa

Ker so se pojavila določena namigovanja, da bi lahko številni migranti, ki prihajajo v Evropo iz afriških držav, s seboj prinesli tudi virus Zika, je dobro vedeti, da je kaj takega praktično nemogoče, saj migranti potujejo tudi po več mesecev in v kolikor bi bili okuženi z Ziko, bi imeli vidne zdravstvene težave že v Turčiji ali Grčiji in sploh ne bi mogli potovati naprej.

Rizična skupina tako še najbolj ostajajo osebe, ki se odpravijo na turističen obisk ali na delo v države, trenutno jih 23, kjer je virus razširjen, zato se je začelo poudarjanje uporabe cepljenja pred odhodom in ob povratkih se priporoča pregled pri svojem zdravniku.

S komarji proti komarjem

Klin se s klinom izbija in ker zdravila/cepiva proti Zika virusu še ni, čeprav je Putin napovedal, da ga bodo njegovi znanstveniki ustvarili do junija letos, so se brazilski znanstveniki iz Piracicabe odločili laboratorijsko proizvesti genetsko modificirane komarje, da bi iztrebili te prenosnike virusa.

V začetni fazi vzgajajo 12 milijonov jajčec komarja “aedes aegypti”, ki pa niso isti kot tisti v naravi, ki prenašajo Ziko in tudi dengo, saj imajo krajšo življensko dobo in dejansko po parjenjih z divjim komarjem proizvajajo neplodno potomstvo.

Prvi poskusi na manjših področjih v Braziliji so se pokazali uspešnejši, kot dosedanje uničevanje teh komarjev s kemičnimi sredstvi, kjer se je uspešnost gibala med 30-50%, medtem ko prvi rezultati boja “komar proti komarju” kažejo rezultate na 90% uspešnost.

Ali je Zika virus nevaren nosečnicam in povzroča deformacije še nerojenim otrokom ?

Zaenkrat je odgovor na to vprašanje še vedno samo eden – ne. Zika virus ni nevaren nosečnicam nič bolj ali manj, kot vsakemu zdravemu človeku, fetusu pa ne povzroča deformacij.

Kljub nekaterim namigovanjem, da bi lahko Zika virus povzročil fetusu mikrocefalijo ali možganske poškodbe, v vseh teh letih ne obstaja niti eden znanstveni dokaz, ki bi to lahko potrdil.

Po znanstvenih ugotovitvah lahko sicer komarji roda Aedes prenašajo tudi
West Nile, denga, murrey valley in bunya virus, arbo virusno infekcijo, ter chikungunya, rumeno mrzlico (zaradi slednje umre 20 – 44% okuženih) in razne malarije, a znanstveniki niso nikakor potrdili še nobene vzročne povezanosti med Zika virusom in mikrocefalijo ter Guillain-Barréov sindromom (GBS).

So pa zato znanstveniki že dolgo nazaj potrdili, da je mikrocefalija v vsaj 55% primerih posledica spolne vaginalne bolezni Chancroid (Ulcus molle), katero je odkril že 1889. Augusto Ducrey, kot posledico spolnih odnosov predvsem v krajih tropske klime, katere posledica je Citomegalovirus (CMV), katerega ženske v nosečnosti neposredno prenesejo na plod. Infekcija CMV je sicer razširjena po svetu, a pri zdravih odraslih, čeprav prenašalcih, redko povzroči resne zaplete, saj je virus večina časa neaktiven in se reaktivira vsake toliko časa, pri nekaterih sploh ne, zato pa vse posledice pobere plod v nosečnosti.

Kot so znanstveniki že ugotovili tudi, da prav vse oblike Guillain-Barréovog sindroma nastajajo izključno zaradi imunološke reakcije na cepiva, na katera se telo drugače odzove in kot antigene prepozna živčna tkiva samega gostitelja, na katere se odzove kot na tujek.

V obeh primerih si torej znanost, vsaj zaenkrat, niti pod razno ne upa trditi, da so te posledice plod Zika virusa, kaj šele kakšnega komarja roda Aedes.

Ta ugibanja povezanosti so se pojavila med epidemijo v Francoski Polineziji 2013 in 2014, ki se je “pokrivala” z epidemijo denga mrzlice in je bilo zabeleženih tudi 73 primerov Guillain–Barréjevega sindroma in ta sindrom je bil pogosteje diagnosticiran tudi leta 2015 v Braziliji med prvo epidemijo Zika virusa v tej državi, čeprav 10letja prej tega nikoli niso pripisovali Zika virusu.

V ZDA Zika virus v prosti prodaji za 599 €

ATCC je podjetje v ZDA, ki kot svoje poslanstvo navaja tudi pridobivanje, proizvodnjo, razvoj in distribucijo referenčnih mikroorganizmov, ki izboljšujejo zdravje svetovne populacije.

To isto podjetje že leta proizvaja in prodaja tudi zaščiten – Zika virus (ATCC® VR-84™) (klikni modro).

Čemu je sploh potrebno ob milijonih komarjev, ki prenašajo Zika virus, dodatno ustvariti še laboratorijsko verzijo ? Za cepiva ? Koktejle ? Vprašanje za milijon dolarjev. Milijone. Dobesedno…..

Don Marko M

Zika virus prodaja (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zika virus – v ZDA ga lahko kupiš že za 599 €

  1. hoj
    To je patent Rockefeller iz leta 1947, ko so raziskovalci Rockefellerjeve fundacije dali v kletko opico sredi Zika džungle v Ugandi. Ideja ni bila, da se odkrije nov virus, temveč kontrola nad rumeno mrzlico. Medtem je ,,Rhesus” 766 postal prvi nosilec zika virusa. Vzorci so bili prodani dvema firmama LGC Standards (Velika Britanija) in ATCC ZDA.
    čaobao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *