Trošarine na onesnaževanje ozračja tudi za zvonenja cerkvenih zvonov in narodnozabavno glasbo

Ne le za trdne delce PM, trošarine za onesnaže(va)nje zraka bodo zaračunavane tudi zvonenju zvonov in narodnozabavni glasbi. Predlog zoper onesnaževalce zraka, katerega so pred časom v DZ podali poslanci ZL ni bil le sprejet, pač pa so bila sprejeta v zakon tudi njega dopolnila…..

Prvotni predlog ZL, po katerem bi se dodatno trošarinsko obremenili vsi aktivni onesnaževalci zraka, ki ogrevajo domača kurišča s trdimi gorivi, kar bi povzročilo čistejši zrak, je bil na predstavitveni seji dopolnjen s predlogi tudi preostalih poslanskih skupin.

Predlog zakona je bil nato v DZ soglasno sprejet, še najdlje, dobrih 15 minut, so se poslanci ukvarjali z dopolnilom NSi, da bi iz novih trošarin izpustili narodno zabavne ansamble in izvajalce, ki svoje javne nastope na prostem izvajajo izključno brez ozvočenja in z narodnimi glasbili izumljenimi in izdelanimi v samostojni Sloveniji, kakor tudi cerkvene zvonove izdelane izključno v slovenskih obratih v samostojni Sloveniji.

Predlog so podali tudi poslanci DESUS in sicer, da bi trošarine za onesnaževanje zraka obračunavali 1 cent na 1kg teže cerkvenega zvona med zvonenjem, a je bil predlog večinsko zavrnjen.

Iz poslanske skupine SDS so sicer navedli, da zvonovi niso slovenska avtohtonost, saj so azijskega porekla in da Kitajcev nočejo v Sloveniji, ker se to ne zliva s slovensko tradicijo in kulturo, obenem pa še onesnažuje ozračje, kar mora biti ustrezno trošarinsko obremenjeno, praviloma višje kot domači produkti. Vodja opozicije je dodal še, da bi te trošarine morali plačevatu tudi vsi parlamentarci, a je bil ta del predloga soglasno zavrnjen.

Tako so poslanci soglasno potrdili predlog ZL ter NSi, o potrditvi zakona bodo glasovali naslednji teden, uvedba teh trošarin se bo v celoti prenesla na zvonenja cerkvenih zvonov in izvajanje narodnozabavne glasbe, torej na največje onesnaževalce ozračja. Predlogu zakona se obeta večinska, praktično podpora vseh parlamentarcev, zakon pa bo stopil v veljavo pred poletjem z objavo v Uradnem listu.

Predlog uvedbe teh trošarin je sicer temeljil na strokovni predstavitvi posebne komisije Ministrstva za okolje in prostor, ki je predstavilo svoje analize raziskav neposrednih vplivov na okolico in onesnaževanje zraka :

Analize so pokazale visoko zasičeno stopnjo trdnih delcev v ozračju med in po vsakem zvonenju cerkvenih zvonov, kakor tudi med javnimi nastopi narodnozabavnih izvajalcev in po njih, ki nedvomno preveč vplivajo na onesnaženost ozračja, katerega vdihujemo vsi državljani.

V izogim morebitnim obsodbam o pristrankosti analize, smo za izdelavo le te najeli zunanje strokovnjake iz Nemčije, od koder prihaja izvajalec analize PEGIDA, visoko strokovno usposobljena organizacija za tradicionalne evropske vrednote in evropsko kulturno dediščino.

Povezali smo se tudi z zdravniško stroko, katera je v zadnjih 10ih letih zaznala naglo povišanje bolniških staležev, ki so nastali kot posledica prekomerne izpostavljenosti in konzumiranja trdnih delcev, katere proizvajata narodnozabavna glasba in cerkveno zvonenje.

Če so koncerti narodnozabavne glasbe na prostem puščale zdravstvene posledice prvenstveno na obiskovalcih teh nastopov, pa so posledice cerkvenega zvonenja neprimerno bolj razširjene na splošno populacijo, ki se dejstvu tovrstnega onesnaževanja ozračja ne more izogniti.

Kot poudarja zdravniška stroka, gre pri neposredno okuženih ob direktnem uživanju onesnaženega zraka zvonjenj zvonov in narodnozabavne glasbe za posledične sistematične simptome, ki se začnejo s halucinacijami, katere vodijo v prekomerne odvisnosti od alkohola in tablet, do impotentnosti in družinskega nasilja.

Vedno bolj zaskrbljujoče pa je stanje med pasivnimi konzumenti zvonenj zvonov in narodnozabavne glasbe, ki se le tem tudi ob vseh naporih ne zmorejo izogniti, kar je že povzročilo zaskrbljujoče stanje splošne nevarnosti v obliki večanj tveganj za razvoj bolezni srca, ožilja, pljuč, ledvic in Alzheimerjeve bolezeni.

Le upamo lahko, da bodo tako zbrane trošarine bistveno pripomogle k (o)čiščenju zraka in zmanjšanju števila odvisnih obolelih ter bolniškim staležem“, so predstavitev zaključili predstavniki komisije.

Nemški izvajalec analize PEGIDA je dodal še, da tovrstno onesnaževanje ozračja v Sloveniji že krepko presega maximalno določene kriterije EU na prebivalca, saj v državi zvoni dnevno okoli 4000 zvonov, ki letno izvedejo preko 140.000.000 zvonenj, okoli 450 izvajalcev narodnozabavne glasbe, pa letno izvede okoli 33.000 nastopov, kar je že zelo strupena količina na prebivalca.

Kot pravijo parlamentarci so določene trošarine tem največjim onesnaževalcem ozračja pavšalne in bolj simbolične, nanje se bo sicer plačeval tudi ustrezen davek na storitev, višine trošarin pa so predstavljene na posebni lestvici.

Zvonenja cerkvenih zvonov :
– za zvonenje do 10 sekund…….2€
– za zvonenje 10 – 20 sekund…..3€
– za zvonenje 20 – 30 sekund…..5€

dodatno na pogostost zvonenja v 24 urah :
– na vsakih 15 minut….3 €
– na vsakih 30 minut….2 €
– na vsakih 60 minut….1 €

Za nastope oz. predvajanja narodnozabavnih izvajalcev :
– do 15 minut….. 5€
– do 30 minut….. 8€
– do 60 minut……10€

Določene trošarine bodo izvajalci zvonenj z zvonovi in izvajalci narodnozabavne glasbe morali poravnavati redno mesečno, v primeru neplačila določenih trošarin za posamezen mesec bo izvajalec prejel enoletno prepoved izvajanja in globo v višini 100.000 €, v primeru ponovitve neplačevanja pa lahko tudi trajno prepoved izvajanja zvonenja oz. izvajanja narodnozabavne glasbe, ter globo med 300.000 – 500.000 €.

Da je uvedba tovrstnih trošarin za čist zrak dobra in koristna pritrjujejo tudi na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve :

Temu ukrepu zaračunavanj trošarin za zvonenja zvonov cerkva in izvajanj narodnozabavne glasbe sledi tudi zaposlovanje nezaposlenih, saj bomo iz zavoda zaposlovanja povlekli toliko nezaposlenih, kot je cerkva in za vsako cerkev bo na novo zaposlene kontrolor, ki bo štel število zvonenj in podajal mesečna poročila za obračun trošarin in davkov. Enako bomo naredili za kontrolorje nastopov narodnozabavnih izvajalcev in tako učinkovito reševali problematiko nezaposlenosti.

Prvi odzivi so prišli tudi iz strani onesnaževalcev ozračja. Sindikat avtorjev in izvajalcev zabavne in narodnozabavne glasbe ter komisija Pravičnost in mir sta že napovedala ustavno presojo in izpodbijanje tega zakona na Ustavnem sodišču, a poznavalci že opozarjajo, da v svoji nameri ne bodo uspešni, saj bo v naslednjih tednih, zaradi zamenjav, sestava sodnikov US temeljito spremenjena in do onesnaževalcev ozračja v Sloveniji neprimerno bolj neizprosna, kot je bila dosedanja garnitura le teh.

Don Marko M

Zvon (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Trošarine na onesnaževanje ozračja tudi za zvonenja cerkvenih zvonov in narodnozabavno glasbo

  1. Kaj pa obdavčitev kravjih zvoncev ter zvoncev drobnice predvsem v zaščitenem naravnem okolju kjer že tako obstajajo strožje zahteve. Upam da niso to pozabili…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *