Dan žena – moški skoki v Ljubljanico z vpitjem “Bog je majhen !”

Lepšega darila ženske ob Dnevu žena niso mogle prejeti. Seveda obstaja velikanska razlika med tremi abrahamovskimi religijami – krščanstvo izvaja molitve z momljanjem in gledanjem v nebo, judaizem z momljanjem in gledanjem v zid in islam z momljanjem in gledanjem v tla…..

Ampak…..Ob prihajajočem prazniku Dneva žena, katerega vse tri religije postavljajo na prvo mesto po pomembnosti, so verske skupnosti v naši mali podalpski to velikansko medsebojno razliko uspele preskočiti, najti skupen jezik in slogo, kar je botrovalo na svetu še nevidenemu projektu.

Prvič v Sloveniji in sploh na svetu so se moški verskih skupnosti različnih religij združili za, do sedaj najvišji, cilj – podelitev pravic enakopravnosti vsem ženskam v religijah in verskih skupnostih.

Vodilni možje katoliške, islamske in judaistične skupnosti v Sloveniji so namreč v ta namen staknili glave in nastal je projekt “Bog je majhen !”.

Vrhunec projekta, ki bo pomenil tudi praktično potrditev pravic enakopravnosti ženskam v teh religijah in verskih skupnostih, se bo zgodil 8.marca, na Dan žena, ob 16 uri na Tromostovju, ko bodo moški verniki teh verskih skupnosti izvedli obred žrtvovanja s skoki v Ljubljanico in vzkliki “Bog je majhen !”, kar bo pomenilo priznanje polnih pravic enakopravnosti ženskam v njih skupnostih.

Jože Amatulah Wolf, predstavnik PR vseh treh religij, je na tiskovni konferenci prisotnim novinarjem pojasnil, kaj je botrovalo tej zgodovinski odločitvi moških za ženske :

Moški teh religij smo namreč že siti 1000 letnih nažiganj neverne javnosti, da ženske v svojih religijah in verskih skupnostih dan na dan zlorabljamo kot spolne objekte, gospodinjske delovne sužnje, stroje za rojevanje otrok, pa da nam ženske podarjajo milijonske vsote denarja in nepremičnine za naše užitke, ter da jih tretiramo kot nižje razredno vrsto, ki ponižno na kolenih sprejemajo te diskriminacije in šikaniranja, brez da bi se kdaj postavile zase in uprle ter zahtevale enakopravne pravice.

Zato z 8.marcem, prav na ženski praznik, uvajamo popolno enakopravnost žensk in moških v naših religijah in verskih skupnostih, kar pomeni tudi, da bodo ženske poslej enakopravno imele tudi svojo poglavarko, vodile bodo polovico obrednih opravil v cerkvah, vključno z vodenji svetih maš, spolno bodo občevale kjer in s komer bodo hotele, gospodinjska opravila pa bodo izvajala polovično.

Spremenili pa smo tudi znamenito zavezo “Dokler naju Bog ne loči”, ki se bo po 8.marcu glasila “Dokler naju preveč ne loči”. Verjamemo, da je takšna odločitev prava in bi tudi Bog tako želel.

Po prvih odzivih je ženska javnost to napovedano akcijo dodelitve enakopravnosti sprejela z odobravanjem, Simona Genau, predstavnica feminističnega združenja Ženski lobi Slovenije, pa pojasnila :

Zahtevamo enakopravnost, zahtevamo pravice. Zahtevamo, da lahko opravljamo vsa dela, kot moški in da smo plačane kot moški. Zahtevamo polovico sedežev v parlamentu, polovico direktorskih stolčkov v državnih podjetjih, polovico v nadzornih svetih, polovico učiteljskih mest v vrtcih in šolah, tudi v zdravstvu, skratka polovico vodilnih položajev v vseh sferah družbe.

Dovolj je bilo tega poigravanja, da se plače dodeljujejo zgolj po uspešnosti, učinkovitosti, pozitivnih rezultatih, me hočemo te stolčke zgolj zato, ker nam kvotno pripadajo – ker smo ženske.

Hočemo biti tudi župniki, škofje, papeži, imami, muftiji, kadije, rabini, ker je to naša ženska pravica in hočemo, da nam moški to uredijo in sprejmejo kvote, in to hočemo že od zdaj. Zato podpiramo to moško akcijo “Bog je majhen !”, ki je sicer šele začetek uveljavitev vseh naših pravic.”

Skokov v Ljubljanico na Dan žena, s pričetkom on 16 uri na Tromostovju, je obvezen udeležbe vseh moških vernikov za ta namen združenih verskih skupnosti, ki bodo tako s to gesto žrtvovanja javno oznanili, da zagovarjajo to akcijo in polno podpirajo podelitev pravic enakopravnosti v religijah in verskih skupnostih vsem ženskam.

Prijavnine za iz Tromostovja skakajoče ni, je pa ob skoku v Ljubljanico obvezen vzklik zaščitnega slogana prireditve “Bog je majhen !”, s katerim posamezen udeleženec tudi pravno formalno potrdi svoje strinjanje s to akcijo.

Po napovedih bo, kot zagovornik multikulturnosti in ženskih pravic, v Ljubljanico skočil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, organizatorji pa zahvalno naprošajo javnost, da dan in noč pred dogodkom ne izvajajo tradicionalnega mestnega obreda “Poščijem se v Ljubljanico”, ne iz Tromostovja, ne iz ostalih temu početju tradicionalno namenjenih lokacij ob Ljubljanici.

Don Marko M

Bog je majhen 2(blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *