Nov škandal RKC – škof Štumpf umival noge prostitutki kar med mašnim obredom

Škandali v slovenski RKC ne pojenjujejo. Najnovejši je izbil sodu dno že prvi dan velikončnega tridnevja, ko je škof Peter Štumpf v cerkvi svetega Nikolaja v Murski Soboti, v dopoldanski krizmeni maši, vpričo vseh prisotnih vernikov in kar med obredom pred oltarjem umil noge lokalni prostituki Francki…..

Zgražanje vernikov je bilo nepopisno, številni so ogorčeni zapuščali mašo, saj je že dolgih 2015 let veljalo, da so le ženske v RKC tiste, ki morajo moškim umivati noge sicer praviloma vsak dan, a v sodobnosti je postalo sprejemljivo tudi, da to počnejo na vsak od 299 dni, ko RKC praznuje bodisi interne ali javne praznike.

Marija G, dolgoletna gospodinja škofa Peter Štumpf, je bila nad tem dejanjem svojega gospodarja še posebej razočarana, kar je bilo čutiti v vsaki besedi njene ganljive izjave :

Poglejte me….jočem….Celo življenje sem posvetila skrbi gospodinjenja in nege Petru. Vedno je imel skuhano, oprano, pospravljeno, stregla sem ga spredaj in zadaj. Snubili so me mnogi, danes bi lahko bila žena vulkanizerja Klinca, ali burekdžije Safeta, cvetličarja Ljuba ali zidarja Mehota, ampak ne, jaz sem obljubila zvestobo Petru. In zakaj ? Povejte mi zakaj ? Kaj sem dobila za to ?

Ni minil večer odkar sva se s Petrom spoznala, da mu nisem umivala nog. Toploto vode sem merila s komolcem. Na kolenih sem mu, medtem ko je on sedel v fotelju, umivala vsako nogo posebej v prenosnem lavaboju, tako z občutkom, medtem ko je on bral neko duhovno revijo Playboy, me občasno toplo pogledal in na koncu vedno zaključil s “Marija, tvoj dotik je blažen”.

Ko je Frančišek napovedal, da pa bodo letos, prvič po 2015 letih, v velikonočnem tridnevju škofje, župniki in duhovniki obredno umivali noge tudi ženskam, sem hrepenela v upanju, da bo Peter tudi meni umil noge, vsaj enkrat v 40ih letih. Najprej meni. Edino meni. Bila je edina logična možnost. Ampak ne, kaj je naredil…..

Med mašo je izbral prvo žensko, kateri bo in je umil noge in to je bila Francka. Sem mislila, da me bo infarkt. Od vseh prasic in kurb je on izbral ravno Francko, ki pozna vse moške dolžine v kraju in katere ne morem videti niti s trepalnico očesa. In nisem edina. Evo glejte, še zdaj bruham po tem dogodku. Moje razočaranje je ogromno, moja vera v Boga omajana.

Imela sem zlato priložnost biti prva katoliška ženska v Sloveniji, kateri bi moški, celo škof, umil noge, in potem je uletela tista prasica….Bog vse vidi….da ji bi posušil tisto…naj jo pekel pogoltne….kurba….prešuštnica…..da bi ji zarasla……”

Na tej stopnji smo se od Marije, ki nam je zagotovila, da bo za izrečene besede 5x obiskala spoved v iskanju odpustkov in polnjenju mošnjička, poslovili, čeprav smo v odhajanju še vedno slišali raznolike skovanke, ki sicer ne sodijo v posvečen prostor, ampak kdo bi Mariji zameril.

A tukaj se škandal o umivanju nog prostituki Francki še ne konča…..

Razjarjeni verniki zdaj zahtevajo od škofa Petra javno opravičilo za nezaslišano grobo rušenje par 1000letne RKC tradicije umivanja nog zgolj moškim, a škof se je, vsaj zaenkrat, zavil v molk.

Kot smo izvedeli pa svojega razočaranja nad tem škandalom ne skrivajo niti verniki v preostalih škofijah po Sloveniji, a kot kaže je prišlo do velikega nesporazuma.

V zadnjih mesecih so škofje, duhovniki in župniki slovenske RKC svoje vernike redno obveščali in poučevali na mašah, kako se morajo obnašati do istospolnih, do udbovcev, do beguncev, ter zakaj morajo tudi reveži polniti puščice med mašami, a kot pravi nadškof Stanislav Zore, so nehote pozabili obvestiti vse vernike o novosti, s katero je sicer bilo interno seznanjeno osebje slovenske RKC.

Papež Frančišek je namreč prekinil 2015 let dolgo tradicijo, v kateri je osebje med obredi velikončnega tridnevja umivalo noge izključno moškim vernikom, in določil, da mora moško osebje RKC od januarja 2016 umivati noge tudi ženskim vernicam, kakor tudi moški verniki RKC svojim ženam doma.

Škof Peter Štumpf, katerega so moški verniki slovenske RKC medtem že označili za “toplega”, sramoto moškosti in izdajalca neobstoječe slovenske tradicije, je torej očitno počel le, kar mu je poglavar naročil, kar pa moških vernikov ni pomirilo in so že napovedali javne proteste v Murglah, saj so prepričani, da so to novost Frančišku podtaknili udbovci malega sivega iz Murgelj.

Do nedelje vam bo v cerkvah slovenske RKC osebje umilo noge gratis. Štuhec jih bo Kučanu

Navkljub ogorčenju tako Marije, kot moških vernikov slovenske RKC, pa se bo 786 nadškofov, škofov, duhovnikov, župnikov in nun slovenske RKC podredilo ukazu Frančiška in tako bodo, prvič v zgodovini slovenske RKC, v svojih cerkvah, vse do nedelje, brezplačno umivali noge vsem državljanom, tudi nevernikom, predvsem pa ženskam.

Kot smo bili obveščeni iz zanesljivih virov, bo Ljudmila Novak svoji nogi v umivanje zaupala nadškofu Alojziju Cviklu DJ med sobotno mašo v mariborski stolnici, alenki bratušek bo v soboto v kranjskem Zlato polje noge umival župnik Erik Švigelj, medtem ko bo Evi Irgelj v Ajdovščini umival nogi župnik Franc Likar.

Seznam vseh znanih Slovenk, katerim bodo škofi in župniki slovenske RKC v velikončnem tridnevju umivali noge med mašami bo objavljen na teletekstu RTV Slovenija.

Kakopak pa bodo v slovenski RKC ohranili tudi dosedanjo tradicijo in noge umivali tudi moškim, tako bo recimo Ivan Štuhec umival noge Milanu Kučanu in beguncem v ljubljanski stolnici v soboto med prvo mašo, medtem ko bo med drugo mašo janezu janši in Dejanu Židanu noge umival pomožni škof Jamnik, Karlu Erjavcu in Miru Cerarju pa pomožni škof Šuštar.

Obred umivanja nog bo zaključen v ljubljanski stolnici med nedeljsko mašo, ko bo noge Luke Meseca in Boruta Pahorja umival nadškof Stanislav Zore. Kot zagotavljajo iz Slovenske škofovske konference, pa bo prav vseh 786 članov strokovnega osebja slovenske RKC vse tri dni ponižno umivalo noge tudi vsem beguncem, ki so trenutno nastanjeni v Sloveniji.

Obiščite torej v velikončnem tridnevju eno od 786 cerkva slovenske RKC in se prepustite umivanju nog škofom, župnikom, duhovnikom in nunam povsem brezplačno. Še posebej ženske, nenazadnje ni bilo ravno enostavno čakati trenutek enakopravnosti 2015 let…..

Don Marko M

Umivanje nog 2 (blog Don Marko M)

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Nov škandal RKC – škof Štumpf umival noge prostitutki kar med mašnim obredom

  1. Krasno napisano – čestitam. Uživala sem. Umivanje nog naj bi simbolično pomenilo; medsebojna ljubezen, služenje drug drugemu;ob tem pa ima tisti, ki umiva večjo moč. Ne vem. Razmišljam.

  2. Dobro…..me je nasmejala ta satira na veliki petek 😀 So določena imena namerno z malimi začetnicami napisana? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *