Pametni serijsko proizvajajo neumne napake

Tokrat nekaj besed o pametnih. Ne o bistrih, inteligentnih, pač pa o “pametnih”. Gre za različne pojme. Do pameti človek namreč pride z izobraževanjem, šolanjem, kar se lahko nauči dobesedno na pamet, medtem ko se bistrosti, inteligence, pač ne da naučiti v izobraževanju, sploh ne na pamet….

Biti pameten, kakopak niti pod razno še ne pomeni, da je “pameten” kakorkoli povezan z IQ in/ali EQ, ker praviloma ni povezave, čeprav res tudi v teh primerih obstajajo svetle izjeme, sicer redke, a obstajajo. Pameti se torej človek šolsko nauči in tako uporablja nakopičeno znanje, kot takšen je torej pameten.

Ali če način delovanja “pametnih” pretvorim v bolj običajno prakso – predstavljaj si, da pristaneš v komunikaciji z osebo na določeno tematiko, za katero sicer sam nimaš podlage v ustrezni izobrazbi, imaš pa svoje logično in po “zdravi kmečki pameti” mnenje.

Čeprav bodo tvoji argumenti brez dvoma neprimerno bolj smiselni, realni, življenski, bo le te “pameten” sogovornik sprva namerno ignoriral in vztrajal na svoji šolsko pridobljeni pameti.

Če boš vztrajal v svojem mnenju, se bo “pametni” v naslednjem koraku odzval s podobnimi kot “kaj ti veš, ti nimaš pojma”. Naslednji korak “pametnega”, katerega začne(jo) praviloma uporabljati, ko je z argumenti pritisnjen ob steno, bo “jaz imam opravljene strokovne izpite iz tega in tega, teh področij, jaz imam izobrazbo”.

In potem sledi še finalni del “pametnega”, ko začne uporabljati zoper tvoje logične, zdrave kmečke pameti argumente žalitve, katere spravi na osebno raven. Ker on je pač pameten. Šolsko pameten. Ker on je “veš sploh ti, kdo sem jaz”. Si že imel/a opravka s tovrstnimi “pametnimi” ? Potem veš…..

Kot recimo jaz vem, da je pri nas tovrstnih pametnih največ med psihologi, tistimi z diplomami kakopak, za katere sem sicer že lepo povedal, da preštevilni med njimi rabijo pomoč psihiatra, nujno. Da številnih birokratskih uradnikov v JS/JU niti ne omenjam posebej. No ja, saj si že imel/a opravka z njimi, pa veš verjetno celo bolje, kot jaz….

Kako vse pa se lahko pokaže razlika med “pametnimi” proti bistrim z IQ in/ali EQ, logiko, zdravo kmečko pametjo v realnem vsakdanu, pa sem svojčas že predstavil v zapisu Od nič do vrha – z diplomo brez centa, brez diplome milijonar.

Pametni producirajo serije neumnih napak

Preden me spet zaskoči kateri “pameten” bo kar prav če povem, da je v določenem delu, za določene, kar v redu biti “pameten” iz naziva svoje stopnje izobrazbe, ker je pač to eden možnih načinov prejemanj boljših zaslužkov, kar pa se nanaša izključno na izobrazbo za katero so se šolali.

Ostaja pač tudi druga plat, kateri se posvečam v tem zapisu. In ta je, da “pametne” konstantno spremlja senca povzročiteljev serijskih neumnih napak, tudi skrajno neumnih, praviloma celo takšnih, kakršnih še neizobraženi, a s kančkom zdrave kmečke pameti, ne spočenjajo.

Zadeva neumnih napak “pametnih” je očitno tako zelo resna, da so se ji v raziskavah posvetili tudi znanstveniki nekaterih univerz v Evropi in ZDA, ki so, sklepam uspešno preskočili stopnjo “pametni” ali se na to stopnjo sploh niso spustili, in prišli do enotnih zaključkov.

Prva njih ugotovitev je bila, da “pametni”, tudi serijsko, spočenjajo neumne napake predvsem v zadevah, ko je potrebno uporabljati – zdrav razum.

Že kar vrlina “pametnih” je namreč, da opletajo s svojim jezikom še preden sploh dobro razmislijo, kar so znanstveniki zaključili kot nezmožnost povezanosti med racionalnim razmišljanjem in pametjo.

Dodatno so ugotovili, da so “pametni” neprimerno bolj nagnjeni oddajanju nepravilnih odgovorov, ker delajo preveč mentalnih napak pri reševanju problemov.

Neumne napake pa “pametni” delajo zaradi t.i. “slepih točk” pri uporabi logike, ki izvirajo še iz travm iz otroštva, povzročajo pa njih samoprepričanje, v kar globoko verjamejo, da imajo vedno prav in tako niti ne opazijo, ko v hitrosti oddajo napačne odgovore.

Znanstveniki so našteli tudi nekaj nespornih prepoznavnih znakov “pametnih”, med katerimi so preveliko samoprepričanje, velika konstatna potreba da imajo vedno prav, pomanjkanje domišljije, zelo težko sprejemajo mišljenja drugih in praviloma jih ne, prepogosto izvajanje pritiska na druge ljudi, egoizem, arogantnost…..Vem ja, kot bi opisoval osebno izkaznico našega parlamenta.

Tako, zdaj pa srečno ob srečanjih s “pametnimi”, sploh ko ti bodo začeli naštevati svoje pridobljene šolske diplome, ki so jim prinesle status “pametnega”, pa ne jih pozabiti tako spotoma vprašati, koliko so plačali za le te…..

Zase sem že priznal – jaz nisem pameten, to govorim že celo življenje, kar še ne pomeni, da nisem delal neumnih napak in priznam, da so mi bile nekatere med njimi tako hudičevo zelo všeč, da bi jih ponavljal znova in znova……

Don Marko M

Pametni (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *