Štrukelj in Semolič enotna – “Ukinjamo delavska kresovanja in piknike za 1.maj “

Bilo je vprašanje časa. 1. maj ne le da letos ne bo dela prost dan, prvič po 70 letih v Sloveniji, bodo sindikati bojkotirali vse tradicionalne običaje tega dne. Kot navajata vodji dveh največjih sindikatov, so roštiljske dobrote in revolucionarne pesmi ob bohotnih kresovih stvar neke preteklosti, ki s Slovenijo nima nobene veze več…..

Nič Rožnika, nič plagiatorskih javnih nagovorov politikov delavcem o neverjetnih delovnih zmagah, ter splošnemu zdravju oporečnima medu in mleku obljubljene dežele.

Na 1.maj se tako po državi obetajo predvsem tradicionalni protesti radikalnih levičarjev, ki bodo v neredih po ulicah pozivali proti internacionalnim korporacijam v Sloveniji, vzporedno pa bodo radikalni desničarji v neredih pozivali proti radikalnim levičarjem, srečanja pa se bodo zaključila z ognjemeti na glavnih trgih mest.

A čeprav so se v sindikatih zavestno odrekli 1.majskim piknikom in kresom, kljub pričakovanjem politikov, da se mogoče le premislijo, pa slovenski delavski razred ne bo ravno počival v čast temu prazničnemu dnevu.

V animacijskih oddelkih vodilnih sindikatov ZSSS in SVIZ so pripravili plan B – javni protest “Rainbow dež” – kateremu napovedujejo svetlo prihodnost pri oživljanju delavske 1.majske tradicije.

Ne moremo protestirati za ohranitev tovarn, ker jih več ni. Ne moremo protestirati za boljše delovne pogoje, ker jih več ni. Ne moremo protestirati za 13 plačo in regres, ker jih več ni. Ne moremo protestirati za boljšo plačo in dopust, ker jih več ni.

Ker ne moremo več protestirati “za”, bomo protestirali “proti”. Zaznali smo, da so naši vremenoslovci napovedali možnost padavin za 1.maj, zato smo se odločili javno protestirati – proti dežju za 1.maj.

Protest bomo izpeljali po celi državi na 1.maj, poimenovali pa smo ga “Rainbow dež“, je namero centralne sindikalne organizacije razložil predsednik Dušan Semolič.

Polno podporo sodelovanja sindikalnim kolegom ZSSS, so dodali v SVIZu, za katere je, kot ponavadi, glavno besedo predstavil Branimir Štrukelj :

Večina zaposlenih v JS, katerega sindikalno pokrivamo, čemur so se pridružili tudi uslužbenci JU, sicer vztraja, da jim stalna pripravljenost in plače dopuščajo 1.majsko udeležbo na kresovanjih in piknikih, a smo se vseeno odločili, da bomo podprli delavce v realnem sektorju in se jim, namesto svojih običajnih polnitev prostega z roštiljadami, raje pridružili v protestnem shodu “Rainbow dež”. Tako jim bomo izkazali solidarnost za vse, kar že dolga leta delajo dobrega za nas“.

Kot dodajajo pri obeh sindikatih, bodo javni protest “Rainbow dež” proti dežju, torej vremenskemu pojavu, ki ogroža temeljne človekove pravice, delavci po celi državi izpeljali na miren in dostojanstven način, ter tako odločno pokazali svoje nestrinjanje s takšnim meteorološkim stanjem po državi.

Don Marko M

1.maj (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Štrukelj in Semolič enotna – “Ukinjamo delavska kresovanja in piknike za 1.maj “

  1. Pa kaj si na glavo padu al kaj, 1.maj je delavski praznik od nimer in ga ne moreš kar tako bojkotirat, če ti ni všeč roštiljada, pa pejd na pico, to je tvoj problem. Že nekaj cajta to ni več delavski praznik, ker so delavci v današnjih cajtih kot sužnji, brez osnovnih pravic, praznik pa vseeno obstaja, če ne druzga na spomine na lepe čase pred osamosvojitvijo in na druženje z družino in prijatelji. Če misliš bojkotirat 1. maj, kje si bil takrat, ko so dokapitalizirali banke z milijardami eurov na plečih državljanov, nekateri za 1.maj ponavadi pozabjo na zdrahe in uživajo na piknikih in na spominih na lepe dni. Da pa se sindikalisti, kateri mate glede na delavce v fabrikah, kolker jih je še ostalo, super plače, pa se mi zdi nizkotno. 1. maj je tradicija, zakorenjena vnas, delavcih in tega se ne da bojkotirat” Semolič in ostala sindikalna mafija, pridte na čevape in klobase in za en dan pozabte na probleme. Za to je cajt od 2. maja naprej. Pa dober tek in na zdravje.

  2. Odlično! Haha……Naši sindikati res bolj takole….za svoje pravice skrbijo, za delavske pa “karitas” in RK?! Vsaj pravico do olja in makronov !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *