Mikado – naredi si svojega

Naredi si svoj Mikado…..za družinsko kreativno zabavo tudi v zelo deževnih dneh……vem ja, lahko bi ga enostavno kupil, ampak ni v tem čar, ne bit……

ker, težko je kaj lepšega, kot videti zadovoljstvo in ponos na otroškem obrazu, ko sam s svojo spretnostjo doseže novo spoznanje in zavedanje, da zmore……samozavest se krepi…..zadovoljstvo s samim seboj takisto…..in otrok težko kdaj v življenju pozabi, kaj in kako pomembnega je naredil s svojo voljo in rokama v otroštvu…..

alora, tudi pri tem početju se najprej razdeli delo…..potreben čas izdelave je do 60 minut, skupen strošek materiala 2€……sam sem se zadolžil najprej za izbiro materiala……izbral sem palčke za ražnjiče na žaru….

pravi Mikado je namreč iz naravnega lesa….dolžina palčk 20cm, reče se jim tudi špine, za 1€ sem jih v paketku 50 kos nabavil v naši kmetijski zadrugi, sicer od proizvajalca KGZ Ribnica…..

potem sem iz paketka odštel 41 palčk….toliko jih je namreč potrebno za igro…..in potem sem si od male Koki sposodil šilček……ja, tistega za šiljenje barvic……in začel šiliti vsako palčko posebej v konico…..palčke za ražnjiče so sicer že koničaste na enem koncu, torej se ošili le drugi konec…..

ko sem svoje delo šiljenja zaključil, so prišle na vrsto moje punce, za tisti bolj fino kreativni del – barvanje oziroma dodelava končne podobe…..

za ta del potrebuješ tempera barve, paleto za mešanje barv, lonček z vodo, par čopičev, pa nekaj manjših ali en večji kos stiropora, kamor boš zabadal/a pobarvane palčke……

s čopičem se barve nanašajo na palčke v 2-3 trakovih širine čopiča, potrebuješ pa 1 modro, 5 rumeno-črnih, 5 oranžnih, 15 zelenih, 15 rdečih……

moja mala Koki je, po prvih dveh, ko si je še nastavljala koordiante prstov in čopiča, naslednje z nasmehom pognala v ritem serijske proizvodnje barvanja…..spotoma je vsako pobarvano palčko zarila v stiropor za sušenje, na koncu pa vsa navdušena seštela vse, katere je pobarvala…..

in medtem, ko so se palčke sušile, je Koki preostalo tempero iz palete uporabila za čopično oblikovanje žirafe in leva na risalnem listu iz bloka…..

pa še par besed kako se igra Mikado….

lahko jo igra eden, lahko pa več, torej vsi družinski člani…..vse palčke svojega mikada stisneš v sredini, položiš spodnji konec na mizo in jih na hitro spustiš…..tako razletene se potem pobirajo s prsti, vsak igralec praviloma po eno oz. dokler ne premakne ostalih palčk, ko nadaljuje drugi…..

poudarek je, da med pobiranjem svojih palčk ne smeš premakniti drugih, če pa jih, potem te palčke ne smeš pobrati, ampak jo pustiti na kupu…..

z modro obarvano palčko, ki je sicer Mikado, si lahko pomagaš pri pobiranju ostalih palčk, ampak mi uporabljamo, da si lahko pomagaš z vsako svojo že pobrano palčko pri premikanju oz. pobiranju naslednje……

na koncu vsak igralec sešteje svoje palčke v roki, ob čemer je modra 20 točk, rumeno-črna 10 točk, oranžna 5 točk, zelena 3 točke, rdeča pa 2 točki…….

za to igro je, poleg družabnosti, sicer značilno, da razvija koncentracijo in potrpežljivost, torej vztrajnost, kar je za mularijo še posebej dobrodošlo……

ekola, naš mikado se je posušil, igra začela in po štirih krogih vodi moja mala Koki….ampak fajt se je šele dobro začel….. 🙂

Don Marko M

Mikado 1(blog Don Marko M) Mikado 2(blog Don Marko M) Mikado 3(blog Don Marko M) Mikado 4(blog Don Marko M) Mikado 5(blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *