EU dostavlja Turčiji 80 milijard pomoči, premier Cerar na dopustu pri Erdoganu

Teoretiki zarot prisegajo, da so videli sprehajati po ulicah Ankare samega Atatürka. Zavijajočih oči. Teoretiki sedanjika prisegajo, da so videli sprehajati po ulicah Ankare samega Sellam Alejkuma. Zavijajočih oči. Turčija je preskočila tretjo dimenzijo….

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, demokratično izvoljen turški predsednik Erdogan, je, s svojimi državljani, uspešno preživel poskus državnega udara. Zgodovina po svetu dokazuje, da vsi dosedanji pučisti, ki niso uspešno izvedli državnega udara na prvo, druge priložnosti več niso imeli.

Zmagovalci določajo pravila. Določil jih je tudi predsednik Erdogan, ker je to zahtevalo od njega ljudstvo, ki ga je demokratično izvolilo. Tri dni po neuspelem puču je Erdoganova vlada odvzela dovoljenja za oddajanje 24im radijskim in tv postajam.

Pet dni po neuspelem udaru je priprtih oz. suspendiranih pred zaprtjem preko 50.000 vojakov, policistov, sodnikov, tožilcev, novinarjev, dekanov univerz, učiteljev državnih in zasebnih šol,  tisočem že zapornikom pučistom grozi tudi demokratična smrtna kazen.

Veliko ljudi smo aretirali, a še nismo končali….Nismo maščevalci. Najbolj se maščuje Bog. Nihče ne sme imeti občutka maščevanja. To je v pravni državi nesprejemljivo. Država je v izrednih razmerah, demokratično bomo izvedli hitra sojenja, da ne bodo ljudje trpeli“, je čiščenje turških pučistov iz ulic z izbranimi besedami pospremil Erdogan.

Da je preko 50.000 predvsem liberalnih Turkov poskušalo pučistično prizadeti poslednji udarec predsedniku Erdoganu, s tem pa prekiniti vladavino demokratično izvoljenega predsednika Turčije, kakor tudi predsednika vodilne Stranke za Pravičnost in razvoj, je zaskrbelo tudi vodilne državnike v EU. In so se odzvali v podporo Erdoganu, v bran vrednotam demokracije, med njimi tudi slovenski parlamentarci.

Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je poudaril, da je Turčija del razvite Evrope, kateri moramo v teh trenutkih pomagati pri branjenju in ohranjanju EU demokratičnih vrednot.

V Turčiji so uvedene izredne razmere, zato moramo takoj pomagati. Turčija s predsednikom Erdoganom sledi demokratičnim smernicam EU, kar pozdravljamo. Po vzoru Francije, kjer so dobro sprejete, je zdaj tudi Turčija uvedla izredne razmere, kar je eden pogojev pristopnega članstva EU. V kolikor bodo izredne razmere uspešno sprejete tudi v Turčiji, bomo le te v izvedbo dostavili vsem članicam EU.

Upamo, da uvedbe smrtne kazni ne bo. Bomo pa EU sprejeli to odločitev Turčije, v kolikor jo bodo državljani potrdili na demokratičnem referendumu. V demokraciji noben parlament ne more in ne sme ugovarjati večinski volji ljudstva.

Za ohranjanje demokracije bo tako EU v prvem paketu namenila Turčiji 80 nepovratnih milijard € (Slovenija bo prispevala 2,2 milijarde), saj se zavedamo, da bi bilo breme stroškov zaporov za vse pučiste, ki so izvedli udar na EU demokracijo, preveliko breme zgolj za Turčijo“, je o pomoči EU okrevajoči Erdoganovi vladi predstavil Tusk.

Oglasila se je nemška kanclerka Angela Merkel in podprla prizadevanja pomoči EU pristopni članici v težavah :

Turčija je tesna prijateljica in zaveznica Nemčije, takšen nasilen udar na demokracijo državljanov je nedopusten. Erdogan je bil demokratično izvoljen in demokratično vodi državo po najvišjih EU kriterijih. Če bodo Turki na referendumu izglasovali uvedbo smrtne kazni, potem je to demokratično dejanje, katerega moramo sprejeti in podpreti. To so dejstva demokracije“.

Ob začetku parlamentarnih počitnic slovenskih poslancev, le par dni po državnem udaru na Erdogana, pa je postalo znano tudi, kam se je na počitnice odpravil slovenski premier Cerar. Iz kabineta premierja so sporočili za javnost :

Prvotno predviden oddih v Slovenski vasi je predsednik vlade preložil in se, vsled kritičnih razmer, odpravil na dopust v Turčijo na povabilo turškega predsednika Tayyip Recep Erdogana, kateremu se bo pridružil na tri dnevnem srečanju v Ankari.

Predsednik vlade Miro Cerar bo posebno pozornost namenil spoznavanju in sprejemanju novega medijskega zakonika v Turčiji, katerega je predstavil in že izvaja predsednik Erdogan. Predsednik slovenske vlade je nad turškim konceptom nove medijske zakonodaje odkrito navdušen in ga želi v celoti prenesti v pravkar pripravljano novo “Strategijo razvoja medijev v republiki Sloveniji do leta 2024“.

Turški predsednik Erdogan je, ob bok dopustniškega obiska našega premierja in pomanjkanju svojih, spregovoril tudi za tuje medije :

Slovenija in Turčija sta si zelo blizu. Iz Istanbula pridemo v Ljubljano v slabih dveh urah. Pozdravljam obisk premiera Cerarja v času, ko si v Turčiji demokracija postavlja na nove temelje. Kljub neuradnemu, prijateljskemu obisku sem zaprosil gospoda Cerarja, da našemu parlamentu predstavi tudi tiste najvišje demokratične vrednote EU, katere že uspešno izvaja v Sloveniji.

Moji parlamentarci namreč še ne razumejo, da je demokracija brez žiletkastih ograj na naši državni meji in prepoved ljudstvu, da odloča, tudi referendumsko, o tem kaj je prav ali narobe za državo in državljane, praktično brez pomena brez odobritve predsednika in premierja. Ta slovenski demokratični prijem bomo prenesli tudi v našo Ustavo, ker je očitno uspešen“.

Kot dodajajo iz kabineta našega premierja, obstaja možnost, da bo svoj dopust pri Erdoganu podaljšal, saj je še dosti skupnih elementov, katere želita oba podrobneje razdelati.

Don Marko M

Cerar Erdogan (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “EU dostavlja Turčiji 80 milijard pomoči, premier Cerar na dopustu pri Erdoganu

  1. Tusk : V kolikor bodo izredne razmere uspešno sprejete tudi v Turčiji, bomo le te v izvedbo dostavili vsem članicam EU.

  2. hm…
    “https://www.corbettreport.com/interview-1193-sibel-edmonds-dissects-the-turkish-coup/”

    “http://www.boilingfrogspost.com/2016/07/18/newsbud-sibel-edmonds-dissects-the-turkey-coup-attempt-a-cia-gulen-concocted-dry-run/”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *