V Izoli ukradli cestne radarje z ohišji ! Ogrožen dobrodelni projekt “Radar love”

Sredi letošnjega poletja so se občani Izole odločili za največji dobrodelni projekt v zgodovini mesta, s katerim bi v dobrem letu povsem odpravili težave socialno ogroženih prebivalcev občine. Predlog civilne iniciative “Ramengo” je potrdil tudi mestni svet in 1.septembra so ga začeli izvajati…..

Predlog “Ramenga” so, začuda, odobravajoče podprli praktično vsi Izolani, dobrodelni projekt, v katerem so zaznali potencial varnosti in razvoja občine, so poimenovali “Radar love”, ves izkupiček projekta pa je namenjen reševanju težav socialno ogroženih, kakor tudi gradnji novih stanovanj za reševanja stanovanjskih težav tudi mladih družin.

Skozi simulacije projekta so v “Ramengu” prišli do seštevka, da bodo z donatorskimi prejemki iz projekta “Radar love” že v prvem letu ne le zgolj poravnali vse življenske stroške socialno ogroženih občanov, pač bo izkupiček zadostoval tudi za izgradnjo 200 povsem novih stanovanj, s katerimi bodo rešili stanovanjske stiske pomoči potrebnim, z vsakim naslednjim letom projekta bo izgrajenih novih 200 stanovanj, s čimer bodo v 5ih letih povsem rešili stanovanjsko problematiko tudi mladim družinam, ki bodo v novih neprofitnih stanovanjih plačevali zgolj simbolično najemnino 1€ za kvadratni meter.

Izolani so, kot rečeno, izrazili polno pripravljenost sodelovanja v tem dobrodelnem projektu, pripravljenost sodelovanja podpore projektu pa so izkazali tudi občani sosednjih občin. V projektu sicer lahko prostovoljno sodeluje in donira prav vsak, od slovenskih do tujih državljanov, najnižji ali najvišji prispevek projektu je izbor posameznika.

Sodelovanje v projektu je enostavno

Za potrebe projekta “Radar love”, torej pridobivanja dobrodelnih prispevkov, so, po sistemu “najprej daš, da kaj potem imaš”, v izolski občini predstavili tudi 3 cestne radarje v ohišju in sicer na Prešernovi cesti ob OŠ Vojke Šmuc, ob stadionu, ter na Južni cesti ob šolskem avtobusnem postajališču OŠ Livade. Dobrodelne prispevke bodo, v uvodni fazi projekta, namreč sodelovanja željni lahko prispevali zgolj na teh 3eh lokacijah. Naknadno bodo imeli to možnost po celem mestu.

Kako dobrodelno prispevati v projekt “Radar love” ?

V bistvu zelo enostavno. S svojim prevoznim sredstvom, motorjem, skuterjem, avtom, se zapeljete na cesti v smeri proti radarju v ohišju na eni od navedenih lokacij. 50m pred radarjem vas bo prometni znak z oznako 40 prijazno pozval, da z vsakim km preko tega na števcu vašega vozila, prostovoljno sodelujete v dobrodelnem projektu “Radar love”, višino prispevka pa si določate sami. Bolj kot boste premaknili svoj števec, več boste lahko prispevali, donirate pa lahko neomejeno krat.

Kako boste nakazali svoj prispevek vam ni treba skrbeti, saj je že vzpostavljen projektni sistem transparentnosti, po katerem bo radar, mimo katerega boste poljubne hitrosti peljali, avtomatično prenesel vašo odločitev o višini podarjenega prispevka v občinski centralni računalnik, ki bo sprintal darilni bon z vsemi potrebnimi podatki in višino vašega prispevka, katerega vam bodo brezplačno dostavili poštarji.

Že ob začetku projekta so bili prav vsi občani obveščeni, da jim ob prejetju “Radar love” darilnega bona ni potrebno prispevati polnega navedenega zneska, če v danem trenutku tega ne zmorejo in da lahko prispevajo samo polovico zneska, a so, po prvih rezultatih, prav vsi prejemniki “Radar love” darilnega bona zavrnili to možnost, saj želijo na polno prispevati v dobrodelni projekt, da se bo lahko izpolnilo zastavljene cilje za prvo leto projekta“, je prve odzive občanov na projekt strnil izolski župan Igor Kolenc.

Poudaril je ponos na svoje občane, kakor tudi zahvalo občanom sosednjih občin, ki prostovoljno sodelujejo v projektu “Radar love”, čemur je dodal željo, da bi še naprej tako vzorno sodelovali in tako v 3-4ih letih povsem odpravili socialno ogroženost in stanovanjsko problematiko tudi mladih družin.

Dodal je, da so s projektom “Radar love” začeli s 1.septembrom, odziv pa je bil neverjetno uspešen, saj je od 1. do 10.septembra v projektu prostovoljno sodelovalo kar 8364 občanov, ki so skupaj donirali 712.120,00 €, nekateri dobrotniki celo večkrat.

Večina je sicer svoj števec za ustrezen donatorski znesek premaknila na 50 – 60, okoli 800 najbolj radodarnih pa so števec premaknili na 90km. S takšnim tempom sodelujočih v projektu pa bi, dodaja Kolenc, lahko zastavljene cilje, odprave socialne ogroženosti in izgradnje 1200 povsem novih stanovanj za mlade družine, dosegli celo prej kot v predvidenih 5ih letih.

Izolani enotno – “Lopovi, vrnite nam radarje !”

Žal pa se je že 11i dan izvedbe dobrodelnega projekta “Radar love” zgodila nepotrebnost, ki je projekt začasno ustavila.

V noči iz nedelje na ponedeljek so namreč dobesedno izginili vsi trije radarji z ohišji iz omenjenih lokacij. Po podatkih policije so bila ohišja, z radarji v sebi, strokovno odtujena, saj niso našli nobenih znakov nasilja, zgolj osamljene vijake nosilcev. Policija sumi zbiratelja radarjev iz Maribora, starega znanca policije, a zaradi tajnosti preiskave podrobnosti še ne razkrivajo.

Izolani naprošajo tistega, ki jim je odtujil radarje z ohišji vred, da le te vrne, da lahko nadaljujejo zastavljen dobrodelni projekt “Radar love” brez dodatnih stroškov, saj bi v nasprotnem morali dobrodelni izkupiček prvih dni projekta nameniti v nakupe novih radarjev z ohišji, kar bi podaljšalo končni cilj projekta.

Neuradno so stisko Izolanov razumeli pri DARSu, ki bo posodil izolski občini 3 svoje radarje iz Primorke za nadaljevanje izvedbe projekta, do odkritja ukradenih.

Don Marko M

izola-blog-don-marko-m

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “V Izoli ukradli cestne radarje z ohišji ! Ogrožen dobrodelni projekt “Radar love”

  1. Inkasantstvo zavito v “dobrodelnost.” Zgodba za majhne otroke. Izolani ne želimo nobenih radarjev in upam, da se jim zgodi mariborska scena.

  2. Mucek,tako smo predebatirale babnice to zgodbo na kafetu in se odločile,da bomo tudi same skočile do Izole sodelovat v Radar love.Vse okrog ljubezen 😉 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *