Naviti nasveti – speci si najboljši Moški kruh na svetu

Recept za pravi Moški kruh, z večjimi luknjami, sočno sredico in omamno skorjo te čaka v nadaljevanju, moški kolega. Svoje enostavne kulinarične Navite nasvete z razlogom običajno namenjam moškemu delu bralstva, študentom in samsko živečim moškim, da se lotijo sami poskrbeti zase tudi na tem področju, kar seveda ne pomeni, da jih tudi ostali ne bi uporabili…..

Dolga leta samskega življenja so me pač naučila marsikaj in na srečo je bila tudi večina ženske družbe v tem obdobju talentirane na kar dosti področjih, kar pomeni, da sem se od pravih žensk zelo dosti naučil, tudi kakšno neumnost, ampak to sodi zraven, za vse te učne ure pa sem hvaležen. Sploh ker sem jih nadgrajeval v izboljšave…..

Tudi v kulinariki je bilo tako, čeprav se, vsled svoje očitno nikoli potešene raziskovalne žilice, nisem zadovoljil s kakšno sicer zelo dobro pripravljeno hrano, ampak sem jo vedno nadgrajeval v kuhinjskih eksperimentih na tisto stopnjo, ko sem si zadovoljno zabrundal “no, to je pa to čisto po moje slastno”.

Skratka, moški mora biti samozadosten tudi v vseh gospodinjskih zadevščinah, poleg vseh običajnih moških, in šele ko doseže to stopnjo, bi se moral dajati v kakšno resno razmerje.

Isto mnenje imam sicer tudi za ženske, za katere sodobne vedno več moških postoka, da jih mame učijo šminkati, šopingirati, tetralnih vlog in podobne podvige, ob čemer jih ne naučijo niti jajca na oko speči, kaj šele kuhanega, a o tem kdaj drugič.

Moški kruh – ker moški mora znati (za)mesiti

Zakaj pa mora moški znati speči tudi moški kruh, pa je valjda jasno – tudi zato, da lahko prihrani 30 – 50€ mesečno in seveda zato, da se ženska, ki okusi ta njegov malo prej pečen kruh, zašibljenih kolen in nasmeha navdušenja na obrazu, zaljubi vanj na prvo. Ok, lahko tudi pri drugem koščku kruha, ker s polnimi usti se ne govori……

Dejansko se bolj enostavno speči kruha, kot je Moški kruh, ki se, poleg čudovitega vonja, z večjimi luknjami, sočno sredico in omamno skorjo, ki se praktično ne drobi pretirano kot industrijski kruh, ne da.

Vse kar rabiš so 4 sestavine in glavna sestavina – čas…..

Čas, ki bo v tem primeru delal zate sam od sebe, takoj po tem, ko boš svojemu remek Moškemu kruhu namenil svoje prste za največ 10 minut. Pa začnimo…..

sestavine za Moški kruh :

– 1 kg moke*
– 7 dcl vode
– 2 zvrhani čajni žlički soli
– 1/2 čajne žličke suhega kvasa (oz. 3g suhega kvasa)

*( moka je lahko bela tip 500, temna, ržena, koruzna, katerakoli, najboljša sicer tista direkt iz mlina, moke pa lahko tudi mešaš med seboj )

pripomočki :

– pečica
– posoda za pripravo testa
– emajliran lonec s pokrovko (velikosti 3l ali več)
– kuhavnica
– lesena deska
– krpa

priprava Moškega kruha :

– v posodo za pripravo testa, malo višjo, najprej streseš 1 kg moke
– po moki raztreseš 1/2 žličke kvasa
– po obojem potreseš 2 zvrhani žlički (morske fine) soli. Ta doza je za normalno slan kruh, če imaš raje manj slano, pač dodaj samo 1 žličko)
– s kuhavnico ali kar svojimi prsti premešaj te sestavine. Premešaj jih dobro, kakih 30 sekund.
– dodaj 7 dcl vode (čisto navadne vode iz pipe)
– s kuhavnico začni mešati sestavine med seboj da se sprimejo in vpijejo vodo.
– odloži kuhavnico in zarij prste roke v zmes, pa mesi da se sestavine premešajo (cca 2-3 minute) in ko ne vidiš več sledi same moke v posodi, je to to

Od tukaj dalje bo delal čas zate in tvoj Moški kruh. Posodo s tem namešanim, pacastim testom, pokrij s krpo in jo položi nekam v prostor sobne temperature, lahko jo daš tudi v pečico, seveda neprižgano, a zaprtih vrat.

In zdaj lepo pustiš to testo vzhajati med 11 – 14 ur. Ja – ur. 11 – 14. Kar pusti ga, naj dela svoje in ponosno počasi vzhaja. Med tem časom pa počni kar se ti zljubi. Kljub prijetnemu vonju, ki ga bo oddajalo vzhajajoče testo, poskušaj obrzdati svoj firbec in ga med vzhajanjem ne odkrivaj.

Po recimo 12ih urah vzameš posodo s testom iz pečice ali kjer si jo pač že imel. Po mizi potreseš tanko plast moke. Na to moko streseš zdaj že vzhajano testo, posodo pa postrgaš testa iz sten posode.

Zdaj potapkaj oz. raztegni ta kupček testa v kvadrat, ki naj bo debeline tvojega palca roke. Si ? OK. Zdaj en vogal kvadrata vzdigni in ga zavij do sredine kvadrata, isto naredi z nasprotnim vogalom, s katerim prekriješ prvega, potem vzdigneš še desni vogal in ga prepogneš čez oba, na koncu pa še levega, katerega prepogneš čez vse. Si ?

Ajde – zdaj tako prepognjeno testo samo še obrneš tako, da se zgornji del spetih vogalov znajde spodaj na pomokani mizi. Prvič bo mogoče malo nerodno, ker je testo bolj mehko, a bodi vztrajen. Zdaj ga še z rokama oblikuj v okrogel hlebec na stranicah, lahko narediš čezenj tudi dve zarezi z nožem cm globoki, ter spet pokrij s krpo in ga pusti tam počivati, vzhajati – še 1 uro.

In zdaj finale……

Ko se izteče še ta zadnja ura vzhajanja navij pečico na 250 stopinj. Rešetko spusti na spodnjo tretjino, nanjo pa položi tisti emajliran lonec, brez pokrovke. Ja, lonec se mora segreti do fula na teh 250 stopinjah – cca 10 minut.

Po 10 minutah položi leseno desko na mizo poleg testa. S krpo primi ročke vročega lonca v pečici in ga prenesi na desko. Zdaj ti ostane le še testo spraviti v ta vroč lonec.

To pa narediš tako, da je tisti del testa, ki je zdaj spodaj, v loncu potem zgoraj oz. kar je zgoraj, naj bo v loncu spodaj. Prvič ti bo testo mogoče malo nagajalo zaradi svoje mehkosti, pa boš že našel najbolj enostaven način.

Zdaj ko si testo spravil v lonec, ga pokrij s pokrovko, vse skupaj pa odnesi v pečico. Na spodnji rešetki ga peci 30 – 35 minut, potem znižaj temperaturo na 220 stopinj, odpri vrata pečice, odstrani pokrov iz lonca, zapri vrata pečice in ga brez pokrovke peci še 20 – 25 minut.

Po tem času ugasni pečico, vzemi lonec s kruhom iz pečice (pazi da se ne opečeš) in pečen kruh iz lonca stresi na leseno desko. Čudovit pogled, kaj. Pa ta vonj. Njami.

Ok, zdaj si Moški kruh stresel iz lonca na leseno desko in čeprav ti bodo vonjave še tako cedile sline, ponos na svoje remek delo pa prav provociral, da zarežeš vanj in si ga privoščiš, ga vseeno raje pokrij s krpo in pusti, da se v pol urce malo ohladi. Potem ga odkrij in če se ti zdi, da je kaj moke ostalo na hrustljavi skorji, jo s krtačko odstrani s hlebca.

Takoj potem pa akcija užitka. Seveda bo najbolje, da prvi kos okusiš povsem samega, pa tudi drugega in tretjega lahko v užitku raztopiš v ustih, a nekje vmes ne bo škodilo dodati kakšno rezino pršuta, koščkov parmezana, kakšne olive, pa kozarček rdečega vina ali piva za redčenje.

Skratka, kar prepusti se času tega užitka, če pa boš povabil še družbo k temu obredu, boš itak deležen iskrenih pohval za svoj dosežek in zahtev, da podvig ponoviš.

Tako pečen Moški kruh ti bo zadržal svežino kot prvi, tudi 4 – 5 dan, problem je le, ker tako dolgo še ni zdržal, vsaj pri meni ne. Na spodnji fotki pa, kako je videti že pečen Moški kruh izpod mojih talentiranih prstov.

Ekola, to je osnova za Moški kruh v podobi hlebca, seveda pa obstajajo še razne izpeljanke v štruce, žemlje in podobno, z dodatki polnega zrnja, čebule in še česa, a to boš že sam s svojo raziskovalno žilico dodelal, kar bo zagotovo prej, preden bom objavil recepte še za te nadgradne zadeve, ker sem pač len za toliko pisati o tem, čeprav vse te opcije že uporabljam.

Kakorkoli, čestitam ti za tvoj prvi uspešno spečen Moški kruh in dostojno zastopanje moškega rodu v kulinaričnih spretnostih. Pa sporoči, kako so te ženske nahvalile – s polnimi usti Moškega kruha…..

Don Marko M

moski-kruh-blog-don-marko-m

Leave a Reply

Your email address will not be published.