Kanadčani opozarjajo državljane Slovenije – “Ne podpisujte CETA nikakor !”

Ko predsednik DZ Milan Brglez označi državljane nasprotujoče sporazumu CETA za otroški vrtec, se to v ničemer ne razlikuje od Cerarja, ki je državljane označil za divjake. Ko gre za “sporazume” CETA in podobne, ne obstajajo desni, levi in/ali sredinski liberalni. Obstajajo samo ljudje, ki ta sporazuma podpirajo in vsi ostali, ki ga zavračajo. Tako enostavno je to……

V našem parlamentu ni še niti en poslanec, vključno s premierjem Cerarjem, uspel prebrati sporazum CETA, katerega hoče Cerarjeva vlada na vse kriplje pod nujno sprejeti. Prebrati pa ga niso uspeli enostavno zato, ker ga v celoti sploh še niso imeli priložnosti niti videti.

A za Brgleza, in vlado nasploh, to ni nobena ovira, da ne bi posiljeval poslancev v podpis soglasja CETI, ob čemer je lahkotno izjavil : “Dovolj imam nagajanja nasprotnikov CETA……sprejeti moramo tisto, kar v tem trenutku moramo“.

Ja, Brglez je rekel – moramo. Moramo ! A res Brglez – moramo ? Prav moramo ? Moj nono, modrec tudi za Brgleza, me je učil – mora se samo umreti. In ti Brglez vse kar moraš, ampak prav moraš narediti, tudi glede CETA je zgolj to, kar je v interesu in volji odločitve državljanov naše male podalpske.

Samo, zgolj in edino to, kar večinsko narod reče. Ne več, ne manj, ampak natanko to. In če narod reče “nočemo CETA”, potem Brglez, Cerar, vlada, vseh 90 poslancev, točno veste, kaj edino morate, prav morate storiti. Ravno nasprotno od tega, kar ti Brglez moraš.

Dejstvo je, da naši parlamentarci sploh nimajo pojma o polni vsebini sporazuma CETA, kot je dejstvo, da si recimo naša nacionalna tv s svojo novinarsko armado, ki sicer utegne mlatiti prazno slamo z ženskim splavom, v celih 2eh letih ni vzela še niti minute časa, da bi si pridobila celoten sporazum CETA in ga predstavila naši javnosti v različnih oddajah. Direktiva vlade ali nesposobnost rtv slo ? Ali oboje……

Birokratski povzetek CETA, ki je sicer predstavljen zgolj kot informativne narave in tiste pomembne vejice ne predstavlja, je sicer, v angleščini, dosegljiv na tej povezavi. Slovenska vlada sicer priznava, da od CETA naša mala podalpska ne bo imela prav nobene koristi, a v isti sapi nočejo govoriti o škodnih učinkih, sploh ker hočejo zaradi Ceta spremeniti oz. prilagodi našo Ustavo.

In ker od naših megalomanskih medijev ni nobene koristi, ne širše predstavitve CETA, sploh posledic le tega, je bilo pač treba skočiti čez lužo, v bazo. V Kanado. Da bi videli, česa Cerarjeva vlada državljanom o CETA ne pove, pa bi morala……

Kanadsko ljudstvo nasprotuje sporazumu CETA. Večinsko. Zelo. Tudi z javnimi protesti. Ampak zakaj bi Kanadčani nasprotovali sporazumu, ki naj bi bil dober zanje ? Najprej zato, ker imajo že zelo dobre izkušnje s sporazumom NAFTA, sklenjenim 1994 med ZDA, Mehiko in Kanado.

Dobre izkušnje pa dejansko pomeni, da je NAFTA kanadskim državljanom, kakor tudi gospodarstvu, povzročila neprimerno več škode, kot koristi. In Kanadčani tega še vedno niso pozabili, v sporazumu CETA pa so našli ne le preveč sorodnih točk s tistim NAFTA, pač pa še ostale državljanom škodljive nadgradnje.

Samo za segrevanje – zaradi sporazuma NAFTA je morala Kanada do sedaj izplačati ameriškim korporacijam že milijard dolarjev odškodnin, ravnokar pa iz naziva tega sporazuma potekajo odškodninske tožbe ameriških korporacij zoper Kanado od Mesa Power Group za 775,000,000 $, Eli Lilly za 500,000,000 $, Lone Pine za 180,900,000 $, AbitibiBowater pa so se poravnali za 130,000,000 $, odprtih pa je še tožb ameriških korporacij in še se jih napoveduje.

Če vprašate “naša” Cerarja in Brgleza je zanju CETA kakopak vrtinec sreče in blaginje za državljane, a ravno za takšne modele, predvsem pa za ozaveščanje državljanov EU, so kanadske nevladne organizacije in civilne iniciative pripravile številna poročila iz že preživete prakse Kanade s tovrstnimi sorodnimi sporazumi.

Z malo truda boš tudi sam/a raziskovalno priklikala do številnih, vsi so kakopak v angleščini, na tej modri povezavi pa predstavljam enega od le teh, ki pove dosti bistev, zakaj Kanadčani odsvetujejo CETA državljanom naše male podalpske :
Boj proti CETA, TTIP in ISDS – učne ure iz Kanade

Ta kanadska poročila postavljajo Cerarja, Brgleza in kompanijo povsem na laž že za tisto nekaj malega flancanj o “koristnostih” CETA, katera so opletali, in bolj kot človek bere te številne kanadske izkušnje s temi sporazumi, bolj mu postane jasno, da bo moral Cerar, z vsemi parlamentarci vred, najprej predstaviti narodu celotno vsebino tega sporazuma in ko bo to naredil, ga bodo itak zbrcali tako desni, kot levi in srednji, vsi zavedni državljani katere skrbi kaj bomo zapustili zanamcem, če bo samo omenil kakšno podpisovanje CETA.

Zbrcali Cerarja s kompletnim parlamentom iz te naše male podalpske, v kolikor si bi dovolili to CETA podpisovati brez večinske privolitve ljudstva. Ker podpisovanje CETA ne bi bilo zgolj izdajstvo naroda naše male podalpske, kakršnega niso doživeli naši predniki niti v 2. svetovni vojni od svojih bratov, sodržavljanov, ki so se izdajalsko prodali okupatorju.

CETA ne pomeni liberalen prost pretok kapitala in delovne sile, pač pa točno usmerjena koncentracija pridobivanja tistim velikim državam in korporacijam, ki imajo že zdaj preveč, da bodo manjši imeli še manj ali nič.

Podpisovanje CETA bi pomenilo, da bi postali nemški hlapci, velika zadolževanja in dokončno ceneno razprodajo naše male podalpske v vseh pogledih, ter popolno uničenje prihodnosti našim potomcem, naslednikom. Pa so si to naši zanamci res zaslužili ?

Don Marko M

p.s.
V desnem zgornjem kotu bloga si vabljen/a k oddaji svojega glasu v anketo – “Se strinjaš, da naši parlamentarci podpišejo sporazum CETA ?”

brglez-blog-don-marko-m

20 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kanadčani opozarjajo državljane Slovenije – “Ne podpisujte CETA nikakor !”

 1. 0% Da, 97% NE, 3% Naj predstavijo celoten sporazum, pa se bomo pogovarjali ….. očitno je premalo zaposlenih v državnem aparatu, da bi predstavili + in – , najbolj pa me moti politično glasovanje, zaplankano, brezosebno…..

 2. Pri teh rabotah ni kaj predstavljati plusov, ker jih v tem sporazumu ni. Zato je tudi tajen.
  Tako to gre, ker smo Jacki in ne smemo manjkat, biti všečni ..
  Brat nam via prodanih v lastnem parlamentu sporoča, da je treba sprejet, sicer bodo v deželi težave…
  Zaprejo kakšno bančno pipico, skenslajo kak račun, fašemo kak “je suis ..” napad, itn.
  Darkerji imajo dovolj “težav” na zalogi.
  Za sporazum gre ko se dve strani razumeta v namerah in potrebah, tole tu je enostranska prisila (beri), terorizem.

 3. Ti lahko podpišeš lahko le odlok o referendumu – mi ga bomo pa prijazno zavrnili in naj se evrobirokrati s tem ukvarjajo na svoj račun, mi pa ne menjavamo našo še zdravo vodo, hrano, naravo za zmanipulirane kemično obdelane nadomestke – cenene surogate.

 4. Oni so podpisali že takrat, ko je odzvanjal žvenket cekinov in šelestenje vrednih papirjev oz. debeljenje bančnih računov … Razen konkretne akcije ljudstva, tega ne spremeni ničesar več …!!

 5. Dejstvo je eno, nehajmo se sprenevedati in dajmo no resnici pogledat v oči.

  Slovenci pred parlament protestirat ne bodo šli! Ni opcije. Raje bodo hlapci, raje bodo žrli smrtonosno kemijo in raje bodo postali manj od sužnjev! Sporazum je že podpisan in že velja.

 6. CETA in TTIP je potrebno preprečiti za vsako ceno. Za običajne evropejce je to poguba, za bogate pa prilika za še večji zaslužek

 7. Kako naj sleherniki naredimo karkoli, če v našem imenu odločajo instituti…od vlade, DZ, državnega sveta in ne vem kdo še vse…in vsi ti v našem imenu takoj upognejo hrbte-brez kritične distance. Včeraj na seji se je upirala samo ZL…in ta bednik izdajalski jih je zmerjal z otroškim vrtcem. Če bi bila zadeva tako koristna, bi sproti o vsebini obveščali javnost…

 8. Ti Brglez in Cerar ne bosta nic podpisovala ker nista vec kompetentna ljudstvo se bo izjasnilo.

 9. hoj
  Pričakovalo se je naskok na Bastijo? Pa nič. Pričakovalo se je ukrepanje bolnice za ludake Polje, da jih odtrogajo tja. Pa nič. Šoltes: Samo nekdo nor bi podpisal tak sporazum.
  Izgleda, da bodo Slovenijo osvobodil zalege marsovci?
  čao

 10. Slovenca, dokler ga konkretno osebno ne prizadane, zlepa ne boš zganil. Do takrat bo udobno sedel v naslonjaču pred TV in poslušal sladke laži, pa verjel govoričenjem njemu všečnim politikom, za tovrstne sporazume pa bo mnenja, da se to njega ne tiče, da je nasprotovanje le politična propaganda in zavajanje …

 11. hoj
  Zaradi sporazuma NAFTA je 2 miljona malih kmetov v Mehiki šlo v maloro. Sedaj skušajo preživeti po raznih slumih večjih mest v Mehiki.
  Soros: Nastaja družba v kateri ne bo večina upravičena do ničesar. Mater, da se mu posuši jezik. Nekdo pa mi je rekel, da si Slovenci ne zaslužijo preživetja! Da se jim kar naj zgodi apokalipsa. Zaslužili so si to!
  čao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *