Praznik – Dan suverenosti…..še pride…..

Na osnovi brionske deklaracije je na današnji dan, pred 25imi leti, še zadnji vojak JLA zapustil ozemlje Slovenije. No, takrat niso vsi odšli, nekaj tisoč jih je ostalo. Kam pa naj bi šli drugam, če so pa že pred odhodom v JLA živeli v naši mali podalpski…..

Čeprav ponosni na ta odhod vojakov JLA – ki je sicer prej 45 let ponosno varovala tudi Slovenijo – kar je simbolično pomenil tudi zaključek procesa osamosvajanja naše male podalpske, pa smo čakali dobrih 24 let, da je ta praznik Dan suverenosti postal šele 2015 tudi uradno državni praznik in prav nič ne bi bilo narobe, če bi čakali še kakšnih 1000 let….

Da je “Dan suverenosti” 19.marca 2015 v DZ zboru prejel zadostno poslansko potrditev v status praznika, je poskrbela predvsem SMC, ki je podprla svojega poslanca Marjana Dolinška, kateri je ta predlog vložil v proceduro tudi z argumentacijo, da se bo “ta dan praznoval kot dan ponosa, enotnosti in samozavesti za vse, kar je ohranjalo naš narod skozi stoletja, kakor tudi spoštovanje človekovih pravic in svoboščin ter človečnosti“……

Ta argumentacija Dolinška, kateri so takrat zaploskali tudi pomladniki osamosvojitelji, je sicer po moji oceni ena vrhunskih satir, z zelo posrečeni številnimi vložki parodij, proti kateri celo kultni Monty Python nimajo za burek….

Seveda je tudi “Dan suverenosti, kot oh in sploh izjemnega pomena praznik, brez statusa dela prost dan. Ker ta status je že 26 let rezerviran za Marijino vnebovzetje, veliko noč in božič, ki so pač neprimerno pomembneje prispevali k suverenosti naše male podalpske …….

Zaradi lažjega razumevanja, kaj sploh praznujemo, si na kratko preglejmo, kaj sploh vse pomeni – suverenost……

Pojem suverenost je izpeljanka latinskega “severalus” in pomeni najvišjo, neomejeno, neodvisno oblast, razdeljena pa je v tri dele.

Državno suverenost delimo na zunanjo, ko prizna mednarodna skupnost njeno ozemeljsko celovitost neodvisnega subjekta mednarodnega prava, sama država pa vodi politiko brez prisile ostalih držav ali njih zvez, ter na notranjo, ki državo na svojem ozemlju označuje kot vrhovno, samostojno, izvršno in vseobsežno, ki si podreja vse, kar se nahaja na njenem ozemlju.

Nacionalna suverenost je tista, ki označuje suverenost naroda kot posebne družbene skupnosti, oblikovane na strnjenem ozemlju, povezane s skupnim jezikom, narodno zavestjo ter ostalimi zgodovinsko kulturnimi sorodnosti. Izraža se v pravici vsakega naroda do samoodločbe, vključno z odcepitvijo. Ustava RS opredeljuje nacionalno suverenost tako v preambuli Ustave, kot Ustavi sami.

Ljudska suverenost pa označuje ljudstvo kot nosilca suverene oblasti, torej da vsa oblast v državi izhaja iz ljudstva in pripada ljudstvu, nosilci oblasti pa delujejo kot predstavniki ljudstva, ki pravno udejanijo večinsko voljo ljudstva. Ja, skoraj kot demokracija…..

Nacionalno suverenost države ter dostojanstvo njenih državljank in državljanov merimo tudi po trdnosti njenih socialnih, pravnih in gospodarskih temeljih…..

Zdaj pa apel……podobo na ogled postavi, ker bolj resnico ljubi kakor hvalo…..

Vljudno naprošam tebe, sodržavljanka/sodržavljan, da mi sporočiš datum, kdaj nazadnje si srečal/a Suverenost naše male podalpske……ker si res iskreno želim tej Suverenosti ponižno, spoštljivo, prikloniti in jo strastno, vztrajno, brezpogojno ljubiti do konca dni…..

Don Marko M

jna-1blog-don-marko-m jna-2blog-don-marko-m jna-3blog-don-marko-mjna-4blog-don-marko-m jna-5blog-don-marko-m

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *