Ne le 90.000 € – Tina Maze lahko zahteva kolikor hoče

Da, tudi sam sem pristrigel in penasto izgledal ob prebiranju zgolj naslova, da Tina zahteva 90 jurjev od SZS za svoj poslovilni nastop. A potem sem šel brati vsebino članka in zaključil, da so na naši vrli nacionalki zložili le še eno skropucalo več mimo vsakega profi novinarstva……

Sam sicer, razen biatlona in občasno poletov, nisem nek simpatizer zimskih športov, sploh smučanja. Človek se pač v minuti, dveh spusti iz vrha hriba in to je to. Nič posebej zanimivega ne vidim v tem, razen pretirano velikih stroškov.

Čeprav sem recimo svojčas z veseljem pogledal enega Tombo, našega Roka Petroviča, Franka, Križaja ali Svetovo, ampak tisto je bilo drugače – oni so bili pravi šampioni, z vsemi človeškimi vrlinami.

Potem ni bilo dolgo nič. In potem se je zgodila Tina Maze. No, moral se je zgoditi Massi, da se je tudi Tina. Tina se je skozi vrtela tam okoli vrha, a ni znala preskočiti tisto nekaj za na vrh. In Massi jo je naučil. Tina je postala zmagovalka, rekorderka, promovirala je našo malo podalpsko neprimerno bolj in bolje, kot vsi “Borutingi” 25 let skupaj…… a kljub temu šampionka ni postala…..

Na račun Tine je imelo zelo dosti ljudi zelo dosti, Tina še najmanj, čeprav je komu izgledalo dosti. Edini, ki ni imel nič od nje, je bil njen redni delodajalec MNZ, ki je Tino na delovnem mestu v policijski uniformi videl kvečjemu kak dan v letu. In potem jo je Massi naučil, kako lahko dobi več.

In ne, nikakor ji ne zamerim za niti en sam cent, katerega je zaslužila s smučarijo, ji pa, da je od 2015 do danes manipulatorsko žonglirala z napovedjo zaključka svoje kariere, čeprav je že prenehala tekmovati. To je le eden razlogov, zakaj ni šampionka….

Kakorkoli že, prav vsak od nas ima možnost postaviti svojo ceno za svoje delo in eni pač cenijo svoje delovne sposobnosti 2€ na uro, eni 100 €, eni 1000€, eni 10.000 €, eni 100.000 € in več…..Kdo kaj dobi pa je že druga zgodba.

Tina je pač zase ocenila, da lahko za zaključni, poslovilni nastop, svoje brez dvoma rezultatsko uspešne kariere, SZS zaračuna 90.000 €. Kar je po mojem logično in prav – to je v bistvu drobiž proti silnim milijonom, katere je SZS kasirala na račun Tine Maze. In katere želi dodatno pokasirati tudi z zadnjim, poslovilnim Tininim nastopom.

Kljub temu in vsemu pa je Tina rokovnjačem SZS ponudila tudi drugo možnost sodelovanja – poslovilni nastop bi Tina izvedla v dresu naše reprezentance tudi brez enega samega zaračunanega € SZS, a pod pogojem, da si lahko reprezentančni dres opremi s svojimi sponzorji.

In tukaj je napočil tisti trenutek iskrene nenasitnosti, lakomnosti SZS…..

SZS je namreč, namesto uskladiti zadeve s Tino, pa čeprav v tretji možnosti, raje poslal medijem v vednost to svojo obrazložitev. Iz le te je razvidno prej omenjeno, a tudi, da se SZS zaenkrat ni pripravljena odpovedati svoji (neupravičeni) zahtevi, po kateri bi pač Tini za poslovilni reprezentančni nastop “odstopili” le pol Tinine zahtevane vsote, torej le 5% od vsega sponzorskega zaslužka na račun Tininega zadnjega nastopa.

Tako Massi, kakor tudi Tina pa sicer nikakor nista zanikata, da sta poslala kakšen predlog SZS, a obenem višine te zahtevane vsote nista niti zanikala, niti potrdila, kakor ne obeh možnosti. Zadeva je sicer lahko razumljiva tudi kot enostavno rešljiva :

– če gre zgolj za Tinin osebni poslovilni nastop enkratnega spusta na Zlati lisici, potem pač SZS nima kaj Tini diktirati pravil, tudi sponzorskih ne, ker pač Tina lahko sama dogovori čas izvedbe nastopa z organizatorjem Zlate lisice, kakor tudi vse dogovore s kakopak svojimi izbranimi sponzorji, na povsem svojem dresu in sponzorsko ceno, katero sama določi.

– če pa želi SZS, da Tina za zaključek kariere na Zlati lisici nastopa tekmovalno, torej kot reprezentantka Slovenije, čeprav tega statusa nima več in če Tina pristane na to opcijo SZS, potem je pač jasno, da mora slediti določilom podpisane pogodbe in v tem primeru pač Tina ne more sama določati višine sponzorskega zneska, kakor ne izbiro sponzorjev, ampak mora izvajati določena določila pogodbe s SZS.

Seveda vedno obstaja tudi tretja možnost. A v tem trenutku se pač medijsko povsem nepotrebno udriha čez Tino, obenem pa se ne Tina, ne SZS še niso nikakor izjasnili, katero obliko izvedbe bo Tina uporabila na Zlati lisici, kar pomeni, da je od SZS skrajno neodgovorno, neprofesionalno in šalabajzersko, da je zadevo plasiralo v javnost pred njunim končnim dogovorom.

Edino jasno je, da bo Tina tam nastopila in torej obe, ali celo kar vse tri strani, v tem trenutku tega navideznega spora počnejo le eno – z gledalci polnijo tribune Zlate lisice…… in to zelo uspešno. In temu primerne bodo tudi (rekordne) cene vstopnic……

Očitno je pač, da je tudi gledanost smučarije na naši nacionalki drastično upadla z odhodom Tine in bi lahko ta njen poslovilni nastop dodobra finančno opomogel tako organizatorja Zlate lisice, SZS, kakor tudi nacionalno rtv v tej sezoni.

Karkoli sem si o Tini pač že mislil, pa mislim, da je treba korektno priznati – gre pač za slovo neke velike športne legende, ki bi moralo biti veličastno……tako pa bo samo slovo…..in ja, Tina Maze bi se lahko po Pohorju spustila in poslovila tudi v zgolj slovenski narodni noši in lesenih smučah, brez vsake sponzorske oznake……ampak to bi bilo že šampionsko…..

Don Marko M

p.s. – dopolnitev dopisa 15.12.2016 – Direktor Smučarske zveze Slovenije Jožko Križan se je javno opravičil Tini Maze za spočet zaplet s strani SZS

13 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ne le 90.000 € – Tina Maze lahko zahteva kolikor hoče

 1. Najprej se je potrebno vprašat ali jo je SZS nagovorila za nastop ali je to le njena želja osvojiti še neosvojene lovorike..kakor že enostranske zahteve so sebična dejanja..sebičnost pa vendarle ni lepa vrlina človeštva!

 2. Zaradi Petre Majdič sem začel spremljat biatlon, zaradi Tine Maze sem nehal spremljat smučarijo…

 3. Predvsem tole ne bi smelo priti v medije, ker se je takšno barantanje marsikomu zagnusilo, zato nastop ne bo več, kar bi lahko bil sicer.

 4. Šampionsko se je npr. poslovil Jure Košir, ki je na svoj poslovilni spust po Vitrancu povabil svoje nekdanje tekmece in prijatelje – šampione, od Tombe dalje. In so prišli zastonj.

 5. Seveda lahko zahteva kolikor hoče…saj nekaj podobnega je to tudi storila. Ampak, konec koncev je to bila njena ideja. Ne vem kaj pizdi sedaj. Ona mora izpolniti obveznosti do sponzorjev? Ja, SZS tudi, menda.

 6. Ah,kako ti znas vse zakomplicirat!No sej,jest pa baba firbcna,pa morem vse prebrat…se pike in vejice.Kolk je vse bolj enostavno,ce preberem samo naslov!!!Napisem v komentar,da je ena koza,packa pozresna….,pa je.No,zdej pa mam,baba firbcna….Zadeva je zakomplicirana,jest pa ze pou ure pisem komentar.Eko!

 7. Ste se vprašali koliko denarja je pokasiralaSZS na račun Tin?Sram vas bodi,vrit naj vas bo sram tisti,ki jo blatite..

 8. tisti, ki svoje delo ne ceni, ali ga oceni na minimalca, ne bo nikoli razumel Tine…saj zato pa v naši državi je tako kot je

 9. Smo pac samo “korosci/korosice”…
  Sedaj je izpadlo kot da nasa smucarka zahteva veliko!? Pa naj SZS razkrije se vse letne donacije zlatih sponzorjev, bodite prepricani da so zneski presunljivi! Koliko od tega denarja dobijo na koncu smucarji sami, pa si lahko mislite sami…

 10. Kljub temu in vsemu pa je Tina rokovnjačem SZS ponudila tudi drugo možnost sodelovanja – poslovilni nastop bi Tina izvedla v dresu naše reprezentance tudi brez enega samega zaračunanega € SZS, a pod pogojem, da si lahko reprezentančni dres opremi s svojimi sponzorji.

  In tukaj je napočil tisti trenutek iskrene nenasitnosti, lakomnosti SZS….

 11. “…In tukaj je napočil tisti trenutek iskrene nenasitnosti, lakomnosti SZS…..” ja..najbrž tole drži še najbolj!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *