Slovenija ukinja izplačila “Božičnice” delavcem – izplačana v 2016 je zadnja

Veselite se letošnje božičnice, tisti ki ste jo prejeli kakopak, ker je le ta zadnja. Članstvo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je namreč vložilo zahtevo spremembe Zakona o delovnih razmerjih (ZDR), po kateri se božičnica, kot dodatek za prazničen dela prost dan, briše iz obveznosti delodajalca……

Gospodarstveniki so enotni, da je božičnica stvar neke minule zgodovine totalitarnih časov in je nesprejemljiva za sodobno Slovenijo, zahtevajo pa ukinitev božičnice tako v realnem, kot javnem sektorju, njih vloženi zahtevi pa je vlada očitno naklonjena, saj jo je sprejela v prednostno obravnavo.

Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je to odločitev članstva, katero so premlevali in preračunavali skoraj dva meseca pred končno odločitvijo, strnil v sledečo izjavo za medije :

Slovenija je sekularna država, tudi po naši ustavi sta država in Cerkev ločeni, kar razumemo tudi tako, da so prazniki Cerkve ločeni od našega podjetniškega dela in zato poslej zavračamo možnost oblike kot dela prostih dni le teh, obenem pa tudi vseh nadaljnih izplačil božičnic v realnem sektorju.

Vztrajamo, da se to isto izvede tudi v javnem sektorju. Za božičnice in izplačila le teh dejansko sploh ne obstaja ne pravna osnova, ne ekonomski smisel, obenem pa se s tem izjemno grobo krši tudi naša Ustava, pravice 90% nevernikov, pa še prisila nad delodajalci proti njih volji se tako izvaja.

Že samo z dela prostim božičnim dnevom delodajalci izgubimo okoli 85 milijonov, da pa se od nas zahteva za božični dela prost dan delavcem, katere skozi leto uspešno plačujemo z osnovno plačo, še izplačevanje nagrade za to nedelo v obliki božičnice, pa je svojevrsten absurd, katerega ne pozna nobena razvita država.

Božičnice naj pač izplačuje le RKC svojim vernikom za njih praznik, še naprej naj mirno verjamejo v komercialne like, nas pa naj pustijo pri miru.

V kolikor naši politiki naše odločitve ne bi podprli in uzakonili, bomo slovenski gospodarstveniki od naslednjega leta izvajali državljansko nepokorščino zaradi božičnic, torej ukinjamo izplačila tega dodatka zaposlenim. Bomo pa obdržali 13. plačo za delovno uspešnost.”

Kot še dodaja Hribar Milič, je takšni odločitvi članstva GZS botroval tudi nesrečen dogodek enega zaposlenih delavcev v večjem slovenskem podjetju, zato so se odločili, iz solidarnosti do tega delavca, svojo zahtevo še pospešiti v zakonsko sprejetje.

Nesrečni delavec realnega sektorja je bil namreč trajno hospitaliziran v ljubljanski center za klinično psihiatrijo (CKP) zaradi izrazitih halucinacij, med katerimi sta bili tudi božičnica in darilo otrokom zaposlenih, za katere je strokovno osebje CKP ocenilo, da niso le neprištevne, pač pa tudi zelo nevarne.

Strokovno osebje CKP je obenem navedlo, da jih je na intervencijo poklical delavčev delodajalec, ki jih je opozoril, da to ni prvi halucinacijski napad tega delavca, saj se mu je občasno že dogajalo haluciniranje o regresu in pravočasno izplačani plači ter nadurah, a to so bile le krajše oblike, medtem ko ta zadnja z božičnico ni popuščala in hospitalizacija delavca je ostala še edina možnost.

Samo Hribar Milič še poudarja, da so se z delodajalcem, sicer članom zbornice, odločili sočutno pristopiti delavčevim težavam in mu bodo stopili nasproti z omogočanjem neplačane bolniške, da mu razmišljanja o dohodku in prejemkih ne bi oteževala okrevanja v teh težkih trenutkih.

Na zahtevo GZS po ukinitvi božičnice v izplačilo delodajalcem pa se je, za spremembo in po predhodnem hudo pregretem ozračju ter medsebojnih sporih zaradi predloga GZS o zamenjavi 15. avgusta z 2. januarjem, pozitivno in spravno odzval tudi vrh slovenske RKC.

Tadej Strehovec, generalni tajnik slovenske škofovske konference (SŠK), krovnega organa še preostalih 7% slovenskih vernikov RKC je našel za brez božičnice zahtevo GZS zgolj vzpodbudne besede :

V SŠK podpiramo to odločitev zahteve naših gospodarstvenikov, katero bi treznost naše politike morala sprejeti, saj so za to izpolnjeni vsi potrebni pogoji.

Dejstvo je, da se božični praznik, ki je v izrecni domeni naše RKC, zelo zlorablja in prav ni bilo pošteno, da so ta božični praznik, kot dela prost dan, praznovali tudi večinski ateisti, s katerimi smo že itak v večnih spopadih, da pa se jim še božičnica izplačuje pa že razumemo kot grobo kršitev in napad na našo Cerkev.

Zato odločno zagovarjamo zahtevo GZS, da se naj preostalih 90% državljanov ateistov, nevernikov, za božični praznik znajde po svoje in se prenehajo šlepati in hliniti za ta naš praznik, saj ocenjujemo, da nimajo pravice biti dela prosti na ta naš prazničen božični dan.

Sploh pa jim ne pripadajo denarne božičnice, ki lahko po osnovnem izročilu našega praznika pristanejo le v žepih naših vernikov in nabirkah naše cerkve. Naša RKC je zelo oškodovana zaradi takšne zlorabe, moralno in materialno. Kdor ni član naše RKC, temu božičnica ne pripada in na tem bomo vztrajali v podpori GZS“.

Predlog GZS bo vlada obravnavala na prvi januarski redni seji in čeprav sta predsednika sindikatov, za KSJS Slovenije Branimir Štrukelj in ZSSS Dušan Semolič, že napovedala ustavno presojo in ulične demonstracije v primeru tudi parlamentarne odprave božičnice, pa je vlada očitno naklonjena temu sprejetju, v dodatno podporo pa sta ji še najmanj dve opozicijski stranki. Očitno je, da bo od 2017 božičnica delavcem le še nostalgičen spomin.

Don Marko M

Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *