Matere osnovnošolcev zahtevajo od učiteljev za svoje otroke same 5ice – zaradi enakopravnosti……

Le dva dni po novici, da Islandija leta 2020 uvaja, vsled dosedanjih nižjih plač žensk, enako plačo za enako delovno mesto ne glede na spol, spolno opredeljenost, versko prepričanje in dejanske delovne sposobnosti, se je v naši mali podalpski odzval feministični Ženski lobi Slovenije (ŽLS) z nadgradno zahtevo enakopravnosti…..

Kot je, na tiskovki v prostorih društva, uvodoma predstavila predsednica Sonja Lotar, je ta korak Islandije dobrodošla napoved v svet, kakršnega še nismo videli in v ŽLS so že pripravile zakonski predlog, ki je dopolnilo, nadgradnja islandskega predloga in ga bodo v kratkem vložile poslancem DZ v sprejem, v primeru njih zavrnitve predloga pa napovedujejo referendum.

V Sloveniji se ne dogaja zgolj to, da na določenih delovnih mestih delovno uspešnejši moški ali vernik RKC prejema višjo plačo, kot na enakem delovnem mestu ženska ali ateist, dogaja se celo, da delovno uspešnejša hetero ženska prejema višjo plačo, kot lezbična ženska na enakem delovnem mestu za nižjo uspešnost, kar so grobe kršitve enakopravnosti, a o tem več, ko bomo vložile nov zakonski predlog enakopravnosti plač. Današnjo tiskovko smo sklicale zaradi drugih kršitev enakopravnosti po državi.….”, je Lokarjevo dopolnila podpredsednica (ŽLS) Ljiljana Vuzenović.

Današnjo tiskovko smo sklicale zato, ker napovedujemo začetek novega boja za enakopravnost ocenjevanja v slovenskih osnovnih šolah. Ocenjevalne neenakosti in neenakopravnosti nad osnovnošolci si slovenski učitelji dovoljujejo iz leta v leto več, kar je nedopustno“, je nadaljevala Lotarjeva.

Rezultati več letnih raziskav, katere je 12.000 članic ŽLS izvajalo zadnjih 5 let s pomočjo društva Legebitra, Društva za integracijo homoseksualnosti in dislocirano enoto društva “Za otroke gre”, prikazujejo zaskrbljujoče podatke za slovensko družbo.

Diskriminacijo ocenjevalne neenakosti in neenakopravnosti nad učenci namreč izvajajo učitelji na kar 448 slovenskih Osnovnih Šolah in to v kar 99,1 % primerov. Govornice konference so se strinjale, da je med žrtvami diskriminacijske ocenjevalne neenakopravnosti kar vsaka tretja učenka, torej ženska.

Sodu pa je izbil dno dogodek na eni slovenskih OŠ minuli teden….

Naj vam povem konkreten, zadnji svež primer, kakršnih je po Sloveniji žal ogromno, celo več dnevno“, je besedo prevzela Žana, ena od 20ih prisotnih članic ŽLS.

Ista šola – OŠ Montessori v Dravljah (Ljubljana) – isti razred, isti učitelj, isti predmet, ista kontrolka. Iz spolne vzgoje. Naslednji dan so učenci prejeli rezultate, torej ocene za te kontrolke. In moja hči je prejela nižjo oceno, 3jko, kot njen sošolec migrant prišlek, ki se je v enem letu ekspresno naučil slovenščine in prejel 5ko, samo zato, ker je pravilno rešil vseh 9,5 vprašanj od 10ih, moja hči pa 5.

Takoj sem ocenila, da je učitelj v tem primeru grobo kršil temelje enakopravnosti ocenjevanja, se diskriminacijsko obnašal do žensk, neenakopravno priviligiral drugo versko skupnost in spol, zaradi česar sem z odvetnikom stopila do ravnatelja, zahtevala da se moji hčerki namesto diskriminatorske 3jke, v imenu enakopravnosti dodeli 5ka, kot onemu moškemu učencu in mu zagrozila s tožbo, če ne odpravi teh grobih kršitev.

Ravnatelj se je pred mojim odvetnikom zagovarjal, da nima zakonske podlage za uvedbo ocenjevalne enakopravnosti in kaznovanje učitelja zaradi tovrstnega podeljevanja ocen, zato ženske Slovenije zdaj vlagamo predlog tega enakopravnega zakona, zoper ravnatelja pa sem kljub temu vložila tožbo, kakor tudi zoper učitelja“, je odkašljano zaključila Žana.

V ŽLS dodajajo, da je napočil čas, da se zaključi s to diskriminacijo enakopravnega ocenjevanja na Osnovnih Šolah po Sloveniji, saj če moški hetero ateistični učenec prejme 5ko, potem jo mora prejeti tudi učenka že zato ker je ženska, istospolni že zato ker je istospolni, katoliški oz. islamski vernik pa že zato ker je vernik.

Ob zaključku tiskovne konference so članice Ženskega lobija Slovenije (ŽLS) še enkrat poudarile, da bodo predlog zakona “Enakopravnost ocenjevanja v Osnovnih Šolah za vse” vložile v Državni zbor naslednji teden, v primeru poslanske zavrnitve pa izvedle referendum na državni ravni.

Takisto naslednji teden začenjajo tudi z javnimi akcijami “Vsi učenci enakopravni – vsi odlični !”, s katerimi bodo osveščale javnost, pričakujejo pa širšo podporo javnosti v temu, za Slovenijo, zgodovinskemu projektu.

Don Marko M

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Matere osnovnošolcev zahtevajo od učiteljev za svoje otroke same 5ice – zaradi enakopravnosti……

 1. Bi človek pomislil, da gre za izmišljeno zgodbico, za nekaj nemogočega.
  Pa z žalostjo ugotovi, da je dogodek resničen. Ne le resničen, še večjih razsežnosti v prihodnosti.
  S subjektivnim načinom ocenjevanja se ne strinjam, a proti temu na nek način ne moremo.
  Učitelji naj ocenjujejo znanje in ne neznanje, starši pa naj skrbijo za svoje poslanstvo, starševstvo. In naj ne posegajo na področje šolstva, če o tem nimajo pojma.

 2. Sabina, ta zgodba je satira (vsak moj zapis ima označeno različno zvrst, kategorijo), fikcija prepletena s fakcijo in dodatki parodije, kam vse (lahko) vodi težnja po zahtevah kvotne enakopravnosti……

 3. ??? Ženska na enakem delovnem mestu z enako izobrazbo ima nižjo plačo-ne zaradi tega, ker slabše opravlja svoje delo..ampak že v naprej določeno v osnovi ?!… V šoli za 10/10 pravilnih dobi 5ico ne glede na to ali je fant ali dekle…Tako, da …nisem prepričana, da sem razumela kaj si tokrat hotel napičiti…z enakopravnostjo ?

 4. Hihihi, sem razumela, a v mislih sem ji jo predstavljala že kar resnično ;). Nismo več daleč…

 5. Enako ali isto? Enako je podobno… V Sloveniji imamo že dolgo časa enakopravnost pred zakonom. Mnogi se s svojimi napakami še vseeno skrijejo, ker je enakopravnost vseh, ne istopravnost. Vsi bi naj imeli iste pravice…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *