Revolucija – Sodišče EU prepovedalo nošenja verskih simbolov (križ, hidžab, majic SDS in ZL, itd.) v EU

Končno tudi nekaj pametnega od te EU tvorbe. Sodišče EU, ki je prvenstveno namenjeno varovanju prava EU in reševanju primerov iz članic s pomanjkljivo zakonodajo, je danes sprejelo revolucionarno odločitev, po kateri nič več ne bo, kot je bilo…..

Sodišče EU je namreč danes zgodovinsko prvič in za prihodnost veljavno v vseh članicah EU razsodilo, da je prepovedano nošenje vsakršnih vidnih verskih, političnih in filozofskih znakov na delovnem mestu.

Torej poslej nič več križcev na verižicah okoli vratu ali kjerkoli, božjih podobic na slikah na steni in mizah, hidžabov, majic ali kapic z napisi SDS ali ZL, na delovnih mestih in v delovnem času…….

Angleži so se recimo tej EU novosti izognili z Brexitom, saj bi zaradi le te morali spremeniti komaj uvedeno za njih policaje muslimane, da lahko v policijskih uniformah službujejo tudi v turbanih, hidžabih in z bradami.

In ne, ta novi ukrep po EU nikakor ni prav nobena diskriminacija katerekoli vere, pač pa zgolj jasno dokazilo, da je vera in z njo verski simboli zgolj osebna stvar, namenjena izključno rabi osebni v svojem domu ali v zgolj namensko posvečenih prostorih.

Sodišče EU je danes izreklo to sodbo, katere epilog je poslej stalnica za vse v EU, za dva primera, belgijskega in francoskega, ki sta bila tožbeno vložena na Sodišče EU leta 2015.

V obeh primerih sta bili tožeči stranki ženski, muslimanki, ki sta od delodajalcev prejeli odpovedi zaradi nošenja hidžaba na delovnem mestu in katerega nošenju se nista hoteli odpovedati niti po opozorilu delodajalca, da bo sledila odpoved delovnega razmerja, ki se je kasneje dejansko zgodila.

In Sodišče EU je, po mojem, ravnalo v svoji sodbi zelo modro, zelo ateistično…..

Obrazložitev sodbe Sodišča EU, za nadaljno prepoved nošenj vsakršnih vidnih verskih, političnih in filozofskih znakov na delovnem mestu, si lahko prebereš na tej povezavi, tukaj predstavljam le končno razsodbo velikega senata Sodišča EU :

“Člen 2(2)(a) Direktive Sveta 2000/78/ES z dne 27. novembra 2000 o splošnih okvirih enakega obravnavanja pri zaposlovanju in delu je treba razlagati tako, da prepoved nošenja muslimanske naglavne rute, ki izhaja iz internega pravila zasebnega podjetja, s katerim je prepovedano vidno nošenje vsakršnega političnega, filozofskega in verskega znaka na delovnem mestu, ne pomeni neposredne diskriminacije, ki bi temeljila na veri ali prepričanju v smislu te direktive.

Vendar lahko tako interno pravilo zasebnega podjetja pomeni posredno diskriminacijo v smislu člena 2(2)(b) Direktive 2000/78, če se dokaže, da so zaradi navidezno nevtralne obveznosti, ki jo določa, osebe določene vere ali prepričanja dejansko v slabšem položaju, razen če ga objektivno upravičuje legitimen cilj, kot je politika politične, filozofske in verske nevtralnosti, ki jo delodajalec vodi v razmerju do svojih strank, in če so ukrepi za uresničitev tega cilja primerni in potrebni, kar mora preveriti predložitveno sodišče.”

Čeprav je sodišče razsodilo za potrebe zasebnih podjetij v EU je jasno, da prepovedi vidnih nošenj vsakršnega verskega, političnega in filozofskega znaka na delovnem mestu lahko izrekajo tudi delodajalci v javnih, državnih podjetjih, v bistvu v teh še toliko prej, saj sta država in Cerkev ločeni…..

Po novem bo torej lahko delodajalec v katerikoli članici EU povsem mirno zahteval od svojega zaposlenega, da na delovnem mestu ne nosi verskih, političnih, filozofskih znakov, simbolov in v kolikor delavec tega ne bo spoštoval, ga bo pač delodajalec lahko mirno in brez vsakega haloja odpustil, odpuščeni pa brez možnosti pritožbe.

In ne, ne bo ga odpustil zaradi verskega prepričanja delavca, pač pa zaradi nespoštovanja njegovega ukaza na delovnem mestu…..

Vzporedno pa seveda velja ta nova prepoved tudi za delodajalce, ki imajo na delovnih mestih, pisarnah, razstavljene takšne ali drugačne verske, politične, filozofske simbole, kot recimo križ na steni, kipec Marije na mizi, itd, ki jih bodo morali odstraniti, da ne motijo zaposlenih ali strank…..

To obenem pomeni tudi, da v kolikor bo na vaše delovno mesto pristopil kdo v majici ali kapici napisa SDS, SD, SMC, ZSLD ali ZL, ga boste lahko z lahkoto odstranili iz delovnega prostora, tudi po črki zakona….

Zdaj bi bilo smiselno še prepovedati nošenja vsakršnih verskih, političnih in filozofskih znakov v vseh javnih ustanovah, lokalih, pa v medijih, pa bo že šlo okolju prijazno na bolje za čistejši zrak v EU.

Zadeva je, sploh ateistom, povsem enostavna v razumevanje – verska opredelitev je pač zgolj in čisto osebna stvar in kdor ni sposoben ločiti svoje zasebne identitete od svoje profesionalne, je pač povsem neprofesionalen, nesocializiran, infantilen in družbeno neprilagojen.

In ne – nošenje srpa in kladiva v rdeči zvezdi ni prepovedano, ker to ni ne verski, politični ali filozofski simbol, pač pa simbol delavcev……

Don Marko M

16 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Revolucija – Sodišče EU prepovedalo nošenja verskih simbolov (križ, hidžab, majic SDS in ZL, itd.) v EU

 1. No saj res….na delovnih mestih in v delovnem času vsem, da ne bo diskriminacije!!!

 2. Mislim,da je človekova pravica,da izrazi tisto kar sam želi.kako bi se pa ti počutil če ne bi več smel izražati svojega mnenja ali prepričanja?

 3. Veš zemlja ni samo tvoja ali last vladajočih elit.je last vsakega človeka.to mi je rekla moja hči,ko je bila stara 3 leta.vedi ,da politika manipulira prav tako s tabo kot z vsemi nami.in tisto kar ne dojemaš boš moral nekoč sam izkusiti.in sama ne pripadam nobeni religiji 😉

 4. nisem ravno prepričan, da si razumela to razsodbo sodišča……sodišče nikomur ne prepoveduje izražanje svojega mnenja ali prepričanja……verski simboli pač niso nobena človekova pravica, zgolj predmeti brez katerih lahko vsakdo komot živi……ker kdor išče vero v predmetih, ta je ne bo nikoli našel in tudi ni vernik……papež Frančišek je lepo povedal- “bolje ateist, kot hinavski katolik”….

 5. Zakaj se Eu ukvarja z nepomembnimi vprašanji bi se morali vprašati?vsekakor so preveč plačani za to.sama bi jim dala minimalni osebni dohodek pa bi videli koliko bi jih tam še sedelo.čas bo pa itak pokazal resnico o nivoju današnje politike.

 6. Mislim, da to ni nepomembno vprašanje.V bližni prihodnosti se bodo ta vprašanja pojavila tudi v Sloveniji.

 7. Izabela, to seveda ni nepomembno vprašanje……sodišče je trezno ugotovilo in končno postavilo človekove pravice in svoboščine nad verske ali ideološke zapovedi ali prepovedi, med kar sodijo tudi simboli…..vsakomur bi moralo biti jasno, da vera in politika, posledično njih simboli, nimajo kaj iskati v podjetjih ali javnih ustanovah…..
  versko prepričanje je osebna stvar, katere človek nima kaj nositi v službo in nikakor ne more in ne sme imeti prednosti ali nadvlade nad splošnimi človekovimi pravicami in svoboščinami……

 8. Marko, mislim, da bi se moral spremeniti celotni sistem.od zgoraj navzdol.verski in politični simboli posameznikov ne krojijo današnjega dne.

 9. to pa se vsekakor strinjam s tabo, da ta svet nujno rabi spremembe, pa ne le sistemske…….a sistemi se drugače vedno spreminjajo od spodaj navzgor……in da, verski in politični simboli žal še vedno krojijo tako zgodovino človeštva, kot sedanjost, v absolutni pretiranosti……
  dobesedno vse vojne, od človeka spočete, na tem planetu so plod predvsem verske, delno pa politične indoktracije, katere so vedno spočenjali ravno s simboli……..verniki, večina njih, prisegajo na simbole in jih v brezobzirnosti dejansko sploh ne briga, koliko milijonov žrtev je že povzročila njih vera, ko so izvajali krvoločne pohode s simboli njih vere na čelu vojaških enot………

  meni je recimo nepredstavljiva že misel, da bi sploh kdaj nosil simbole katerekoli vere, ki je v tisočih letih agresorsko klala, iztrebljala in uničevala sočloveka zgolj zato, ker ni častil njih verskih simbolov in žal to še vedno počnejo…….če pa res misliš, da simboli ne krojijo današnjega dne, potem si predstavljaj nedeljsko katoliško mašo v eni slovenskih cerkva, kamor sredi maše vstopijo recimo 4 v burke ogrnjene ženske, da bi počastile enega istega boga, le v svojem jeziku…..

 10. no bravo, ko na tisoč neumnosti prileti pametna novica 🙂 mogoče bo pa nekoč, počasi le konec z manipulacijami in vsiljevanji vsemogočih fanatikov….. vsaj v javnih ustanovah (y)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *