Banke iz EU letno operejo najmanj 25 milijard v davčnih oazah. Tudi iz Slovenije. Plačujemo državljani….

Države EU ščitijo banke, banke v EU ščitijo multinacionalke, vsaka reševanja minusov v bankah pa pokrivamo državljani v državah EU. Kako gre to pri nas je zaenkrat nazadnje razkazala Alenka Bratušek, katera je v manj kot letu zagonila 8 milijard od državljanov, predvsem za dokapitalizacije bank v naši mali podalpski….

In medtem, ko nam EU “voditelji” opevajo pomembnost združene EU ter ohranjanje vrednot le te, za katere prav nihče nima pojma, katere naj bi to bile, vzporedno mirno in brez slabe vesti dopuščajo bankirjem, da že perverzno perejo letno najmanj 25 milijard € in to povsem nekaznovano….

Nevladna organizacija za boj proti revščini Oxfam, ki deluje s še 20imi organizacijami v preko 90 državah, je objavila izčrpno poročilo kako in koliko Banke EU zlorabljajo davčne oaze.

Poročilo se nanaša na leto 2015, v tem prvem delu pa zajema prvih 20 največjih bank EU od HSBC, Barclays, RBS, Lloyds and Standard Charter (Velika Birtanija), BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale, BPCE, Crédit Mutuel-CIC headquartered (Francija), Deutsche Bank, Commerzbank AG, IPEX (Nemčija), ING Group in Rabobank (Nizozemska), UniCredit in Intesa Sanpaolo (Italija), Santander in BBVA (Španija), ter Nordea (Švedska).

Oxfam je razkrila te podatke na podlagi nove zakonodaje EU, ki od bank zahteva prijavo dobičkov za vsako državo posebej v kateri delujejo, temeljni namen te zakonodaje pa je preprečiti bankam prenašanje dobičkov v države z zelo nizkimi ali ničelnimi davki.

A banke se na to zakonodajo enostavno požvižgajo in kdo se tudi ne bi, saj le ta ne predpisuje praktično nobenih kazenskih sankcij za kršitelje. In epilog je, da je omenjenih 20 bank v 2015 povsem zakonito in brezdavčno opralo in oželo 25 milijard € v davčnih oazah.

In seštevek bo še za vsaj toliko milijard višji, ko seznam dopolnejo še preostale banke v EU, tudi slovenske.

Teh 20 bank je namreč prijavilo kar 26% svojih dobičkov v davčnih oazah, najpogosteje v Hong Kongu, Irski in Luxemburgu, ki je davčna oaza postal zelo po zaslugi Jean-Claude Junckerja, nekdanjega dolgoletnega (18 let) predsednika luksemburške vlade, od koder je 2014 presedlal na položaj predsednika Evropske komisije.

Poleg tega so te banke prijavile tudi 628 milijonov € dobička v nekaterih davčnih oazah, v katerih sploh nimajo svojih zaposlenih, kot recimo BNP Paribas, ki je na Kajmanskih otokih vknjižil 134 milijonov € dobička brez enega samega tam svojega zaposlenega.

Banke so tako v davčno ugodnih državah prikazale dobičke, drugod pa izgube, vzorčen primer pa nemška Deutsche Bank, ki je na največjih trgih prijavila ničelne ali zelo nizke dobičke, v davčnih oazah pa 2 milijardi € dobičkov.

Takšne zlorabe davčnih oaz lahko banke uporabljajo za umetno prikazovanje dobička, zaradi česar se niža vrednost davkov, svojim strankam pa omogočajo davčne utaje oz. obvod za neizpolnjevanje zakonsko določenih obveznosti.

To, kar počnejo banke EU v glavnem že prehaja okvire zdravega razuma, v bistvu že krepko plava v totalni preverznosti lakomnosti uničevanja državljanov EU, saj banke v svojih državah brez sramu prijavijo svoje izgube, katere morajo državljani po diktatu politike dokapitalizirati, medtem ko same v isti sapi obračajo milijardne dobičke v davčnih oazah z nasmehom in brez strahu po kaznovanosti.

To je delček te famozne EU, dveh hitrosti, katero si eni na vse načine trudijo obdržati v nespremenjenem (bankirskem) stanju. Dokler ne bodo državljani lepega dne rekli “stop bančnim dokapitalizacijam”……Jazbecem…..in še čemu…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *