Ni za hrano in položnice, je pa za avtomobile in traktorje…..

državljani naše male podalpske porabijo letno 3,5 milijarde za svoje – avtomobile. V Sloveniji je registriranih 523 avtomobilov na 1.000 prebivalcev, torej 1 avtomobil na 1,9 prebivalca, kar Slovenijo uvršča na 10 mesto na svetu, takoj za Švico (524) in pred Avstrijo (511)….Nemčija na 7.mestu jih ima recimo 566, medtem ko vodilni Monaco 748 na 1.000 prebivalcev…..

dejansko je naša mala podalpska materialno v vseh pogledih daleč najbolj revna na tej lestvici prvih 10, ampak za avto – statusni simbol slovenstva, pa že mora biti denar, četudi na kredite, lizinge, pa diete furat….

povprečna starost osebnega voznega parka v Sloveniji je 9 let….največje število registriranih osebnih avtomobilov ima občina Trzin – 778 na 1.000 prebivalcev oziroma 2,16 avtomobila na gospodinjstvo…..

in koliko sploh stane lastnika posameznega avtomobila letno vzdrževanje svojega pleh ponosa ?…..gospodinjstvo v naši mali podalpski za vsak posamezen avtomobil porabi 11 – 16 % letnega družinskega proračuna, torej od vseh skupnih letnih prihodkov……

toliko porabi posamezno gospodinjstvo za tekoče delovanje svojih osebnih prevoznih sredstev, torej servisiranje, vzdrževanje, zavarovanje, točenje goriva, parkirnine in druge pripadajoče stroške…..od leta 2008 so se izdatki naših gospodinjstev za avtomobile povečali za kar – 250 milijonov €……

za primerjavo….za vsakdanjo uporabo javnega prevoza gospodinjstvo porabi do največ 0,5 % letnih prihodkov…..če pa se dnevno uporablja kolo, je poraba praktično nična……

sicer razumem, da imajo gospodinjstva na podeželju po 1 avto, nekateri tudi 2, sploh če gre za neurejen javni prevoz, ampak še vedno nikakor ne razumem, zakaj to isto prakso izvaja narod v mestu ali obrobju mesta in to kljub temu, da ima službo v tem istem mestu in povsem urejen javni prevoz…..

a če misliš, da je ta pleh abotnost slovenstva vrh dna, počakaj malo…..poleg alkoliziranih pijancev naša mala podalpska krepko zaseda sam svetovni vrh tudi po številu – traktorjev…..

po naši mali podalpski se namreč sprehaja kar 105.000 traktorjev, kar je 50,7 traktorjev na 1.000 prebivalcev in absoluten že dolgoletni rekord na svetovni lestvici…..ali enostavno povedano – na vsakega 20tega državljana Slovenije pride en traktor….

a traktorsko kmetijska vzporedna realnost kaže povsem drugo sliko…….slovenska samooskrba s hrano je namreč, kljub armadi traktorjev, iz 87% leta 1991, padla na 16,2% leta 2016…..imamo pač nesposobne kmete…..

v Avstriji imajo recimo 40,2 traktorja na 1.000 prebivalcev, a zato 108% samooskrbo s hrano…….Nova Zelandija, kjer je stopnja samooskrbe s hrano kar 185%, pa 16 traktorjev na 1.000 prebivalcev…..res imamo nesposobne kmete, ki se raje prodajajo EU subvencijam, kot skrbi za narod naše male podalpske…..

prav vsi, ki so od 1991 sedeli v parlamentu, so zanemarjali ali kar namensko in sistematsko uničevali slovensko samooskrbo…..tik pred vstopom v EU, je samooskrba s hrano Slovenije sicer znašala še znosnih 51%, od vstopa v EU pa samo še strmo pada in le še vprašanje časa je, kdaj bomo pristali na 10% samooskrbe ali celo manj…..

naša mala podalpska je tako s 16,2 % stopnji samooskrbe s hrano krepko zadnja v Evropi……ne le EU, pač pa Evropi…….je pa zato prva v Evropi po še eni neumnosti – po številu kvadratnih metrov trgovin…..

in če kdo še ni razumel resnosti problema – v primeru nepredvidljivih dogodkov, recimo vremenskih ali v obliki ponovnega zloma finančnih trgov trgovanja s hrano, posledično ustavitvi prometnih tokov s hrano, bi to za Slovenijo pomenilo le eno….

lakota….polna lakota….za prav vse državljane naše male podalpske…..sami namreč za potrebe samooskrbe ne proizvajamo več dovolj niti – krompirja…..uvožene hrane ne bi bilo ali pa bi bila redka in vrtoglavih cen…..

naenkrat bi cela Slovenija postala socialno ogrožena, dobesedno lačna hrane in posnetki lačnih otrok in odraslih v Afriki bi postali vsakdan Slovenije….in potem bi bilo le še vprašanje časa, kdaj in koliko bi še ostalo od te države in slovenstva pred lahkotnim prevzemom tujcev…..

že zdaj Slovenija uvaža preko 1,2 milijona ton hrane letno, porabi okoli 1,5 milijona ton, cena le te pa se je od 2008 (brez avtomatične podražitve zaradi prehoda na €) povprečno vzdignila za 51%……in manj kot imamo svoje pridelane hrane, dražja bo tuja…..

naša mala podalpska premore 500.000 hektarjev obdelovalnih površin, od katerih je kmetijsko za prehrano uporabljano zgolj 12%, a za polno 100% samooskrbo bi potrebovali še dodatnih 100.000 hektarjev in seveda vse kmetijsko obdelano…..

vsak hektar obdelovalne zemlje je za samooskrbo naše male podalpske že neprecenljive vrednosti, tako kot je neprecenljivih tudi vsak meter tistih 100 hektarjev v občini Hoče – Slivnica, katere so naši parlamentarci podarili lakirnici Magna Steyr…..ne le podarili, celo plačali so jim to zemljo…..domačim lastnikom zaplenili, da so lahko podarili tujim lastnikom…..

kar sicer ima smisel, če upoštevamo, da je treba lakirati preko 1.000.000 avtomobilov državljanov naše male podalpske, ki za vzdrževanja le teh porabijo 3,5 milijarde € letno…..

samo povem, že ker te skrbi za onesnaženo okolje in ozračje naše male podalpske…..pa kaj in kako se bo jedlo čez nekaj let…..domačega kakopak…..

Don Marko M

9 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ni za hrano in položnice, je pa za avtomobile in traktorje…..

 1. Don Marko M za.ministra kmetijsko gospodarskega resorja!!!! Saj ne vem od kod podatki a res je strašno in resno in žalostno!!!

 2. podatki so javno vsem dostopni na uradnih državnih straneh…….tuji pa na tujih uradnih straneh……res pa je, da se je treba poglobiti in zajeti podatke od 1991 in pred, pa do danes……samo dve urci dela, nič strašnega…..

 3. Po evropski statistiki ima Slovenija največ traktorjev na prebivalca,…..res da so nekateri že stari a kljub temu…?

 4. resda so nekateri stari, a so tudi nekateri s ceno 150.000 €, z disco kabino, air kondišn, mini bar in tako dalje……vse delajo, samo orjejo ne…..

 5. Verjem da kdor ima traktor ima tudi za položnice, sicer trdo prigaran denar ampak je… denarja pa ni pri lenuhih in simulantih v mestih blokih…najlažje je reči lej kak traktor ima..noben pa ne vid ko se kmet pri 40 stopinjah po travniku matra , takrat ko ostali svoje lene riti po senci hladijo!!!

 6. Andrej, živim v mestu in obdelujem svoj vrt na obrobju……nič ni narobe, če malo streseš svojo jezo, ampak mislim, da tvoj komentar ni vzročno povezan z bitom, celo več njimi, tega zapisa……

 7. Tudi to pove nekaj o naši mentaliteti in temu bi se dalo še kaj dodati.
  Na Sv. Višarjah je vsako leto srečanje Slovencev treh dežel. Ko je nek naš novinar vprašal Avstrijskega Slovenca, kaj misli o nas, je ta odgovoril; samo jamrate, ko pogledam vaše parkirne prostore, pa ni videti, da bi vam šlo slabo.

 8. Sem brez avta, pa mi ne gre slabo. Kdor ima večji in več traktorjev je večji frajer, pa kaj vam tu ni jasno 😉 😛

 9. ..dobro razmišljanje..samo jaz sem žal odvisen od avta..no ja z leti sem postal, pa tudi služba je taka. Se pa ne strinjam s tabo glede Magne..ker smo hlapci v evropi žal moramo gledati na to da nam drugi dajejo delo, ker smo svoja podjetja uničili in da bi si še zapirali vrata do preživetja v tej gnili kapitalistični družbi pač ne gre. Da pa smo Slovenci skomplicirani pa pove dejstvo, da v vsaki tuji investiciji vidimo vraga in delamo prevelik halo glede okolja. Zakaj pa potem imajo zeleni Avstrijci taka podjetja ? Aja oni so pač jodlari ne..ma dajte z našimi eko neumnostimi smo zapravili veliko poslovnih priložnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *