Znanost potrdila 20 najbolj bolečih zadev za človeka. In ne, ženskega poroda ni med med temi…..

“Dokler imaš zdravje, imaš vse”, mi je znal nono večkrat poudariti in iz leta v leto se je moje prepričanje v njegove besede le še stopnjevalo. Lahko imaš kupe denarja, nepremičnin, vozni park, letni abonma za opero, karkoli, a ko se zdravje obrne proti tebi si naenkrat v enakem položaju kot nekdo, ki nima praktično ničesar, ali še slabše…..

Vem ja, vsakomur je njegova bolečina najbolj boleča, pa naj gre za polomljeno rebro, slepiča, porod ali prejet udarec v prašnike. Recimo za slednje lahko potrdim iz osebnih izkušenj, celo večkratnih, prejetih v žaru borbe na treningih ali tekmah, da tistega občutka, ko ti nart nasprotnika ali žoga tako lepo na polno pokrije družinske dragulje, ne pozabiš zlepa.

Boli bolj kot žensko naravni porod, vem, ker sem bil prisoten od začetka do konca pri porodih svojih potomcev, katerim sem prerezal popkovino in jih videl “v živo” celo prej, kot njih mati – to je ta očetovski privilegij, pa čeprav sem po porodu hodil še dva tedna na terapijo razgibavanja zapestja in nasploh cele roke.

Razlika je torej le v tem, da ženska rodi 1x, 2x, izjeme 3x ali več, medtem ko moški tisti nart nasprotnika ali žogo faše v mednožje povprečno 1 – 5x mesečno, celo leto in vsako leto, dokler pač športa.

In preden se vname ženski cunami na mojo predstavljeno bolečinsko dragulji-porod primerjalnost, moram povedati da bi bilo to bolj sizifovo početje, saj je znanost poskrbela, da ne ženski porod, ne moško s toplino bolečine objeto mednožje ne sodita med najbolj boleče zadeve človeštva.

Niti med prvih 20 najbolj bolečih, kaj šele med prvih 10 ali celo 3. Britanski znanstveniki njih Nacionalnega zdravstvenega servisa so namreč, po dolgoletnih raziskavah, objavili seznam 20 najbolj bolečih za človeka.

Ob čemer spol sploh ni pomemben, saj tej predstavljeni simptomi/bolezni spola praviloma ne izbirajo, seznam 20 najbolj bolečih pa gre tako :

– zoster (virusna bolezen)
– cluster glavobol
– zamrznjena rama
– zlomi kosti

– kompleksni regionalni bolečinski sindrom (CRPS)
– srčni infarkt
– hernija diska (zdrs medvretenčne ploščice hrbtenice,križa)
– rak

– sklepno vnetje (artritis)
– migrena
– išijas
– ledvični kamni

– vnetje slepiča
– nevralgija trigeminusa (vnetja obraznega živca)
– pankreatitis (vnetje trebušne slinavke)
– urični artritis (putika)

– endometrioza (ženska bolezen)
– razjeda na želodcu (ulkus, čir)
– fibromialgija (kronična bolečina, večna utrujenost)
– bolečine po operacijah

Kdor je že imel priložnost osebno preizkusiti katerokoli bolečino od teh 20 predstavljenih dobro ve, kaj ter kako in upam, da je že minilo, kdor pa še ni imel te priložnosti preizkusiti kaj iz seznama res privoščim, da mu tudi ne bo treba…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *