Trend – kvadratne lubenice, zvezde paradižniki, srčkasta jabolka in buče Trump…..

Podjetje Fruit Mould Co iz Suzhoua, vzhodne Kitajske, si je omislilo prav neobičajen način pridelave sadja in zelenjave, za kar so se specializirali v izdelavi posebnih kalupov, ki spreminjajo klasične oblike sadja in zelenjave….

Poleg proizvodnje kalupov pa kmetom tudi (brezplačno) svetujejo, kako korak za korakom preoblikovati svoje sadje in zelenjavo v drugačno, fensi trendi obliko in kot zagotavljajo sam postopek sploh ni kompliciran, bit vsega pa je, da pridelovalci postavijo kalupe preko stebla sadja ali zelenjave medtem ko le ta raste in zapolnjuje prazen prostor.

In potem recimo hruške zrastejo v obliki Bude, jabolka v obliki dojenčka, lubenica v obliki Frankensteina, buče pa v obliki starca oz. z novim modelom za tržišče ZDA tudi v obliki Trumpa. Lahko pa se, s pomočjo kalupov, sadje ali zelenjava opremijo tudi z raznimi napisi, ki so potem vraščeni v teh pridelkih.

V podjetju verjamejo, da bodo s temi kalupi, torej tako drugače oblikovanim sadjem in zelenjavo, kmetje oz. pridelovalci privlekli večjo pozornost s svojimi pridelki, čemur sledi tudi povečanje vrednosti in kakopak tudi cene tako oblikovanemu sadju in zelenjavi. Ker do zdaj je bilo to kao poceni…..

Sem pa zainteresiran za pokušino kvadratne lubenice, ker sem tako na oko in na prvo ocenil, da je v takšni obliki dobim za skoraj četrtino več, predvsem pa mi je ne bi bilo treba loviti po mizi med oblikovanjem v rezine, pa še lepše in brez kotaljenja bi sedla v hladilnik….

A če bi hotel biti tako malo slovensko nadut bi rekel, da tej Kitajci zamujajo kar nekaj 10letij za slovensko izvirnostjo. Recimo za avtohtonim slovenskim produktom “hruška v steklenici”, ki te kalupe nedvomno prekaša, saj je namenjena večkratni uporabi.

Hruška zraste v steklenici in ko zraste se jo oblije spet z avtohtonim šnopsom, viljamovko ali kaj podobnega in potem se samo čudiš, kako tekočina izginja, hruška pa ostaja nespremenjena. In potem samo dotakaš…..tudi na hruško v steklenici…..

Hja, pa se dajmo pripraviti na ta novi kvadratno, trikotni in raznih oblik sadje in zelenjave…..da ne bodo samo vegetarijanci imeli veselje……

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *