Sladka Istra 2017 z grenkim priokusom…..

Ko se začnejo ženske pritoževati, potem je res nekaj narobe. Obisk letošnje Sladke Istre je bil spontan, kot je bilo spontano presenečenje, ki nas je dočakalo. Letos so organizatorji poskrbeli za dve presenečenji…..

Prvo je (bilo) kar 50% podražitev kuponov, ki služijo kot nadomestno plačilo okuševanja sladkih vzorcev. Če je bilo še lani potrebno odšteti 2 € za 5 kuponov, je ta cena letos poskočila na 3 € za 5 kuponov.

Obenem pa so tej sladki vzorci za pokušino vsakič manjši, v dodatni možnosti nakupa celih kosov slaščic pa so cene le teh postale že nesramno predrage, kar pride še posebej do izraza, če si 4 članska družina omisli vsak svojo slaščico.

Ok, razumem da imajo svojo ceno ročno izdelane slaščice, ampak ko te cene popadejo tudi industrijsko izdelane slaščice, za katere mi sploh ni jasno kaj tam počnejo, pa zadeva ni več zabavna.

Glede na to, da MOK pokrije levji del stroškov prireditve, dodatki pa padajo iz najemnin stojnic ponudnikov, ne vidim prav nobenega razloga za 50% podražitev.

Dejansko je Sladka Istra služila svojemu namenu prva 3 leta, ko je bila razstresena po promenadi in pomolu, predstavljala se je zgolj tradicionalna receptura Istre, ponujani sladki vzorci pa so bili kar konkretni, skratka za manj denarja si dobil neprimerno več, kot danes, pa čeprav, vsaj uradno, inflacija ne obstaja.

Potem pa so se začeli dodajati ponudniki iz kontinenta, ki nimajo prav nobene skupne točke s tradicijo istrskih slaščic in danes je teh kontinentalcev že toliko, da številčno prekašajo domače Istrane.

Pa nimam načeloma nič proti kontinentalcem, ampak v tej potezi organizatorja ne vidim prav nič skupnega s poudarjanjem izključno dobrot Istre in predlagam, da naslednje leto pač enostavno preimenujejo dogodek v Sladka Slovenija.

Z mojimi ženskami smo tudi tokrat, kot tradicionalno, obiskali stojnice naših istrskih ponudnikov, sploh tistih dobrodelnih, in okušali sladkosti Istre ‘kur se reče’, sladkosti kontinenta pa sem se dotaknil le v 1 dcl “Human fish”-a iz mobilne točilnice, katere fotki prilagam.

Ostalih reportažnih fotk iz letošnje Sladke Istre pa ni, ker sem se, iz navedenih razlogov, protestno odločil, da jih ne bo. Kot se bodo na prihodnjih verzijah Sladke Istre, spet zaradi omenjenega, pojavile 4 osebe, z mano vred, zgolj po golem naključku, čeprav dobro vemo, da naključij ni. Ko pa organizator vrne samo Istro v Sladko istro, kot na začetkih, pa evo nas opet…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *