Je tudi Istra upravičena do odcepitve, neodvisnosti, samostojnosti ? To sploh ni vprašanje…..

Po Katalonski odcepitvi od Španije so se takoj, kakopak da bi odvračali pozornost od Katalonije, pa tudi ker je ogenj kjer je dim, oglasili nekateri hrvaški mediji in (spet) začeli izpostavljati zgodovinsko težnjo Istre po odcepitvi od Hrvaške. In zgodbo so pograbili tudi slovenski mediji….

Slovenski mediji so zadevo predvsem kopipejstali, ob tem pa kolegi novinarji nesporno prikazali vse svoje neznanje, od tega, da je Istra (Istria) enoten polotok na severu Jadranskega morja, ki zajema del JZ Slovenije in SZ del Hrvaške, od Ankarana do Opatije in še kaj vmes, do mulitkulturnosti Istre in nenazadnje, da so težnje Istre po osamosvojitvi v enaki meri prisotne tako na hrvaškem, kot slovenskem delu.

Da smo prebivalci Istre lahko le Istrijani je jasno v bistvu celemu svetu, razen slovenskim kontinentalnim novinarjem, celo politikom, ki ne znajo pravilno izgovarjati niti imen naših mest, Istri pa pravijo kar Obala. Ma kakšna Obala neki, nalimajte si svojo sliko Obale na steno pa buljite vanjo, od Debelega rtiča do Pirana (in naprej) obstaja zgolj in edino – Istra. Ki kakopak premore svojo obalo….

In to Istra, v kateri so naši predniki živeli že pred 2 milijonoma let, ko Kristus ni bil še niti v dolgoročnem načrtu, ljubljančanom in Slovencem pa se sploh še ni sanjalo niti o tem, da bodo kdaj to postali, pa z navedbo tega dejstva nikakor ni moj namen kogarkoli osebno (u)žaliti, ampak zgodovinska dejstva so pač samozgovorna…..

Dobro ajde, naše prednike Histrane so stari Rimljani opisovali kot kruto pleme piratov, zaščitenih s težko navigacijo okoli naših skalnih obal, robatih in borbenih, ampak ta genski “brave heart” učinek, ki se je prenašal iz roda v rod in se še, ocenjujem kot pozitiven, zaščitniški do Istre in Istrijanov, ali v prevodu “ne se jugat s Ištrijani”, kar so nazadnje okusili tudi fašisti, nacisti in neki petokolonaši v nedavni zgodovini.

Težnja po samostojnosti, neodvisnosti, ima v naši Istri zgodovinsko vrednost in je v Istrijanih prisotna že dolgo, prav skrbno pa jo negujemo in prenašamo na naše potomstvo, bodoče rodove. Razlogov je več kot dovolj…..

Eden glavnih razlogov je vsekakor, da v naši Istri neprimerno več prispevamo državni blagajni v Ljubljani, kot od nje dobimo vrnjeno in povsem enaka zgodba je na hrvaški strani Istre, ki imajo enako centralistično težavo z Zagrebom. Ampak to je le eden od razlogov….

Pa tudi drugače se Istranom prav ne da zajebavati s temi (političnimi) teransko arbitražnimi kontinentalnimi bebci, ki uničujejo državo in državljane, za nameček pa nad narod še pošiljajo totalitaristično policijsko nasilje….

Tako da zaenkrat “keep calm & love Istra” in, vsaj zaenkrat, ne nasedajte ne hrvaškim, sploh pa ne slovenskim medijem, ki so to zgodbo o že jutri odcepitvi Istre začeli širiti zgolj iz razloga preusmeritve pozornosti od Katalonije.

Zaenkrat namreč še ni pravi čas za odcepitev skupne Istre tako od Hrvaške, kot Slovenije….In če kdo dvomi v možnost enotne združitve našega in hrvaškega dela Istre v eno, kar itak je…No, nikar ne dvomi…..

Kar pa kakopak ne pomeni, da ta trenutek ne bi nezadržno prihajal s prihodnostjo. Ampak takrat bodo mediji drugačne naslove in zapise postavljali…..

Nenazadnje je še vedno, tudi med mladimi, eden najbolj zaželenih poklicev v naši Istri – carinik na Črnem kalu…..Ne se bat, vse pride ob pravem času….Istrijan je človek beseda in je še vedno naredil, kar je rekel…..(pravi) čas je relevanten….

Don Marko M

23 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Je tudi Istra upravičena do odcepitve, neodvisnosti, samostojnosti ? To sploh ni vprašanje…..

 1. tudi lahko, glede na to, da se majhen delček Istre nahaja takoj ob italijanski meji…..ampak to bi bila najprej volja odločitve tam živečih…v našem in hrvaškem delu Istre so te zadeve ljudem že dovolj znane…..

 2. Ma se kuha, fajn. Mene zanima tale krasen pašoš, putovnica al kako že, ma je lep-a. Bi mel… Drugače pa lep zapis….

 3. Kot je meni znano, je prebivalstvo današnjih mest na Obali povečini sestavljeno iz priseljencev od blizu in daleč in imajo z Istro ravno toliko kot osel z lipicanci, ki se je skotil v Lipici…

 4. soimenjak, tebi je očitno znano le, da ti o Istri ni nič znano…..nadaljevanje tvoje misli bi bilo zelo verjetno, da je naša mala podalpska sestavljena izključno iz avtohtonih Slovencev, živečih v le tej že 2000 let……

 5. Pravi Istrani se med seboj nikoli niso delili,ko si jih vprašal kaj si,je bil odgovor Istran,s tem je povedano vse.

 6. Če bi še ostali del bil tako enoten, bi šle stvari že davno drugače. Vas je za občudovat. Kakor koli se že odločite, imate moj kontinentalski 😉 glas .. pa, da se vsaj vi rešite iz te kloake.

 7. Podporo takim težnjam daj tudi aktualna hrvaška politika . Najlepši primer se je zgodil
  pred kratkim v Pazinu ko so hrvaško predsednico Kolindo na proslavi izvižgali in
  njen odhod pospremili s borbenimi pesmimi.
  Škoda da sem prestar za carinika na Črnem Kalu. :-)))

 8. Marko,
  tukaj smo že najmanj 10letja, vsaj večinsko, odločeni, pravi trenutek bo že prišel….če kaj zna Istrijan odlično, je (po)čakati…. 😉

 9. cinik,
  sem spremljal to štorijo s Kolindo….mislim babi je resno zašpilalo, da si dovoli priti v Istro, leglo protifašističnega partizanstva in oboževanosti Tita, in začne javno v govoru omenjati cerkvene farje in njih prispevke za svobodo…..še dobro, da je niso odnesli ven, tokrat je bila pospremljena s partizanskimi bojnimi pesmimi, naslednjič bo krepko premislila, če bo sploh prišla…..za carinika na Črnem kalu pa nisi nikoli prestar, bitje srca šteje…. 🙂

 10. Ma, glej .. potrpljenje je mati modrosti .. so rekli in ostali živi ;).
  Tudi sam sem potrpežljiv, pa se s takimi idejami v tej sredini lahko le prežagam na pol in odcepim od samega sebe ….. :))
  Istra bo še vedno tam, kjer je .. kot vse ostalo. Če bo nje prebivalcem zato lažje, boljše, srečnejše, …. pa zakaj ne?
  Prav je, da vsak zase prevzame odgovornost.
  Tisto s cariniki in zidom brez lukenj me sicer spominja na tisti “ko bom velik bom carinik na Kolpi”, pa se danes večkrat s “Culpa Mea” spominjamo, da morda le ni bilo treba tako na oštro in na prvo lopto, mar ne? Včasih stvari le niso čisto take, kot nam jih riše pogled.

 11. Aja, pa še to, popolnoma se strinjam s teboj, da so kapitalno zajebali, ko ureditev dežele ni šla v regije, temveč v milijavžent občin. Po mojem namenoma, je pa dobra osnova za vse bodoče/pretekle rabote …
  En kup županskih in občinskih funkcij, ki so marsikoga, seveda po strankarski poti, lansirale v osovraženi center naše velevladavine. Več ko je bilo “naših” bolje se je obvladovalo offce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *