Toliko državnih evrov so zaslužili kandidati predsedniških volitev v 1.krogu….

Spremljal sem komentarje državljanov že od začetka volilne kampanje tokratnih predsedniških volitev, katere so izrekali praktično vsem kandidatom in med temi so bila tudi vprašanja oz. celo (primitivni) očitki kandidatom, od kod jim denar za volilno kampanjo…..

V teh komentarjih je kar lepo število komentatorjev, praviloma pod imensko krinko anonimnosti, prikazalo tudi svojo neomejeno omejenost brez skoparjenja izražanja za nikamor, nekako še najbolj pa je vprašanje “Kdo ti plačuje avtobus ?” letelo na Šarca, čeprav tudi drugim predsedniškim kandidatom ni bilo kaj dosti prišparanega iz tega naziva.

Ko je govora o financiranju predsedniških kandidatov – posamezen predsedniški kandidat ima za potrebe volilne kampanje svojega organizatorja, ki lahko pridobiva prispevke za volilno kampanjo od fizičnih oseb, a tudi od pravnih oseb zasebnega prava, katerih namen ustanovitve ni pridobivanje dobička.

Do končnega seštevka, od koga vse in koliko denarja so predsedniški kandidati napraskali za svoje volilne kampanje, bomo sicer morali počakati še kakšen mesec po zaključku predsedniških volitev, a en izračun, koliko so s kandidaturo v kampanji 1.kroga zaslužili, se da postreči sproti.

Izračun, koliko so zaslužili od države, torej državljanov. Naša zakonodaja namreč jasno določa, da vsakemu predsedniškemu kandidatu, ki tudi dejansko sodeluje v predsedniški kampanji vključno z volitvami, sledi državno povračilo 0,12 € na posameznega volilnega upravičenca v državi.

Torej 0,12 € na račun volilnega upravičenca, ki je tudi dejansko šel na volitve in oddal svoj veljaven glas posameznemu kandidatu.

V nadaljevanju tako, na osnovi končnih rezultatov, predstavljam koliko je s svojim sodelovanjem v predsedniški kampanji od države prislužil posamezen kandidat z zaključkom 1. kroga predsedniških volitev :

1. Suzana Lara Krause (SLS)…………………………….706,02 €
2. Angelca Likovič (Za otroke!)………………………….530,16 €
3. Maja Makovec Brenčič (SMC)……………………..1.566,24 €
4. Boris Popovič (Slovenija za vedno)………………1.627,08 €
5. Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija)………………1.996,32 €
6. Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca)…………..22.348,02 €
7. Borut Pahor (neodvisni kandidat)……………..42.614,04 €
8. Ljudmila Novak (NSi)………………………………..6.532,44 €
9. Romana Tomc (SDS)………………………………..12.351,00 €

5643 glasovnic je bilo neveljavnih…..

Ker zakonodaja določa tudi najnižji prag, to je 10% prejetih glasov od skupne volilne udeležbe, kar je tisti minimum ki posameznemu kandidatu še omogoča državno povračilo stroškov za volilno kampanjo 0,12 €, to pomeni, da bodo od 9ih kandidatov to povračilo stroškov prejeli le Tomčeva, Pahor, ter Šarec.

In tega denarja ne bodo prejeli direktno kandidati, pač pa organizatorji njih volilnih kampanj, za Tomčevo bo torej “njen” prislužen denar sedel na račun SDS, za Šarca na račun Liste Marjana Šarca, za Pahorja pa na račun Dušana Kumra, torej Socialnih demokratov (SD).

Kar pa se tiče 2.kroga volitev so pravila državnega financiranja tudi jasna. Preostalim(a) kandidatom(a) bo spet pripadlo po 0,12 € za vsak veljavno oddan volilni glas ob čemer kvota najmanj 10% prejetih volilnih glasov odpade in kandidati prejmejo to nadomestilo za vsak glas.

Zdaj pa skočimo v nedeljski predsedniški finale…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *