Dobro je vedeti….ali pak ne….voljum 11….

So zgodbe, ki se ponavljajo brez vidnega konca. Scenarij se plemeniti, vloge ali pak igralci se občasno zamenjajo, a vse se nadaljuje kot resničnostni šov brez vidnega konca. Jesen je čudovit letni čas, ki pred duri prinese zimo, a tudi kurilno sezono…..

In neusmiljen boj, prepleten intrig ter pod pasom udarcev, za prevlado nad stikalom termostata gretja začne zajemati zalet, ki pojenja šele ob prvem češnjevem cvetu….

“Pa dobro, kaj je ta savna, smo šli u kurac al kaj” zarohni moški bas, kateremu odparira ženski sopran “Kaj ti spet ne paše ? Nikoli ti nič prav. Pelji me na Havaje, pa ne bo savne”. Od tu dalje ima moški 1000 različnih možnosti na razpolago za nadaljevanje, a ženska 1001….

Nobena skrivnost ni, da je večini žensk naljubši jesensko zimski hobi navijanje termostata gretja po bajti. Nenazadnje tudi če bi ta svoj grelni šport poskušale negirati, bi jim, tako kot njih moški vsakič znova, tudi statistike in znanstveni dokazi v hipu postavili na neizpodbitno.

Če začnemo pri statistikah, potem bom uporabil kar zadnjo svežo iz tujine, ker v naši mali podalpski se pač nikomur ne ljubi izvajati nacionalne javne statistike na tem sicer sila pomembnem delčku družbenega področja.

Britansko podjetje Corgi H, ki se sicer ukvarja s postavljanjem in vzdrževanjem grelnih teles ter termostatov, je skozi ankete uporabnikov prišlo do zanimivih rezultatov in sicer, da se zaradi nastavitve sobne temperature v stanovanjih prepira veliko parov.

Generalne krivke za začetke in nadaljevanja teh spopadov pa so v partnerskih razmerjih ravno ženske, saj kar 40% le teh prikrito vzdigujejo grelno temperaturo na termostatih za hrbti svojih partnerjev, kateri začutijo posledice teh manevrov šele, ko jim zakuha.

A dajmo zdaj pogledati še iz znanstvenega zornega kota, zakaj je teh 40% žensk mrtvo hladno pripravljenih sprožiti tudi 3.svetovno vojno s svojim partnerjem, da le lahko zvišajo grelno temperaturo v stanovanju. In ne, to pojasnilo se tem ženskam ne šteje v olajševalno okoliščino za nadaljne dvoboje…..

Leta 2015 so nizozemski znanstveniki razgalili študijo, v kateri trdijo, da v času kurilne sezone idealna sobna temperatura za ženske znaša 24 – 25 celzijevih stopinj. To pa je za natanko 2,5 stopinje več, kot zadostuje moškemu.

Čeprav je telesna temperatura ženske in moškega v bistvu približna, pa je zaznava temperature odvisna od kože in ženska koža zaznava nižje, dodatne raziskave pa so dokazale tudi, da je povprečna temperatura ženskih rok, ki so izpostavljene hladnejšemu skoraj 3 stopinje nižja, kot pri moškemu.

Tisti del, ki ustvarja razliko je ženski hormon estrogen, ki ima funkcijo zgoščevanja krvi, posledično upočasnjuje pretok proti krvnim žilicam delov telesa, kot so recimo prsti na rokah in nogah, zaradi česar postajajo le tej hladnejši.

Znanost se kakopak tukaj še ni ustavila in je dokazala, da je ženskam hladneje v času ovulacije, ker je takrat stopnja estrogena v njih telesu višja kot običajno.

Svojo vlogo pri čutenju toplote pa odigra tudi metabolizem, saj imajo ženske počasnejšo presnovo kot moški, ki imajo večji odstotek mišične mase, kar vpliva na hitrejši bazalni metabolizem, poleg vsega pa je cirkulacija krvi pri moškem hitrejša zaradi česar je telo bolj(e) ogreto in tako je v skupnem seštevku moškemu manj hladno, kot ženski.

In ker se je kurilna sezona komaj dobro začela segrevati, posledično pa dvoboji za termostasko prevlado kdo bo bolj(e) zakuru, je kar pravi trenutek za pojasnilo, da je Avstralija zanimivejša od Havajev, pa ravno dovolj topla…..

Don Marko M

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Dobro je vedeti….ali pak ne….voljum 11….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *