Butasti slovenceljn bi parkiral svoj avto še v dnevno sobo, na prostor za invalide itak….”Parkiraj izgovore drugam !”…..

Po včerajšnjem Mednarodnem dnevu invalidov se je danes, v 24 občinah naše male podalpske, začela vseslovenska akcija “Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide”…..

Od danes pa do 18.decembra bodo tako redarji občin Ajdovščina, Apače, Celje, Gornja Radgona, Kamnik, Koper, Kranj, Lendava, Ljubljana, Maribor, Mokronog, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Prevalje, Ptuj, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šentjur, Trbovlje, Velenje ter Zagorje izvajali poostren nadzor nad nepravilnimi parkiranji na parkirnih prostorih, ki so namenjeni invalidom in temu primerno izrekali globe predvidene višine 80 €…

Slovenceljska objestnost, nehumanost, (vozniška) nekultura, tudi v nespoštovanjih parkirnih prostorov namenjenih invalidom je žal, kot eden prikazov značajskih temeljev naše družbe, poprijela že alarmantne razsežnosti…..

Po izsledkih študije Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru po naši mali podalpski več kot 60% voznikov svoj avtomobil neupravičeno parkira na mesta namenjena invalidom….

Zadeva je še bolj zaskrbljujoča, saj ta ista raziskava postreže tudi s podrobnejšo razčlenitvijo, po kateri je na številnih opazovanih lokacija delež neupravičenih parkiranj na invalidske parkinge presegel 70%, na nekaterih celo 90%, ob čemer je bilo kar 29% takšnih voznikov, ki so svoj avtomobil parkirali na mestu za invalide tudi takrat, ko so bila v okolici na voljo druga prosta parkirna mesta……večinsko 80%to početje izvajajo moški, preostalo ženske, oboji pa v povprečni starosti 30 – 50 let….

Žalosti in zaskrbljuje me dejstvo, da je tej akciji “Parkiraj izgovore drugam !” pristopilo zgolj 24 od 212 občin naše male podalpske, kar jasno kaže na pomanjkanje humanosti in družbene odgovornosti županov in občinskih služb nesodelujočih občin in upam, da bo že naslednje leto dosti več udeleženk, čeprav bi morale biti vse…..

V tovrstnih primerih pa se kaže tudi vsa bizarnost naše zakonodaje, ki za recimo prekoračitev hitrosti nabija kazni tudi do 500€ in podelitev 6 kazenskih točk, medtem ko je za neupravičena zasedanja parkirnih prostorov invalidov predvidena globa zgolj 80 €, kolikor bodo redarji pobirali v tej akciji……

Moje mnenje je namreč, da bi za tovrstna početja morala globa znašati najmanj 1000 € in dodaten pribitek 10 kazenskih točk…..žal je tako, da se slovenceljnu za preventivne vzgojne, prijazne besede, egotripovsko gladko jebe, zato pa zelo hitro razume svojo napako, ko jo mora mastno plačati in je praviloma ne bo ponovil…..

O tem pa, kaj si mislim o tovrstnih sodržavljanih, pomanjkanja družbene zavesti in solidarnosti do invalidov, ki niso sposobni spoštovati niti najbolj šibkih udeležencev prometa in jim, ker je pač treba z avtom ‘drive in’ zariniti med trgovinske police ali za mizo kafiča, celo zasedajo jasno vidno rezerviran parkirni prostor, celo ob številnih prostih poleg, mi pa res ni potrebno še dodatno komentirati….

Don Marko M

Deli:

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Butasti slovenceljn bi parkiral svoj avto še v dnevno sobo, na prostor za invalide itak….”Parkiraj izgovore drugam !”…..

 1. S pajkom bi ga morali odpeljati.
  Saj v Mb se kar spostujejo parkirisča za invalide. Večinoma so prazna. Ampak zdaj, ko bo nastopila nakupovalna blaznost, zdaj pa bo res hudo.
  Tudi mi je en rekel, da tako velikega avta ne more parkirat drugje in naj se brigam za sebe. :(((

 2. Kakršen je odnos odgovornih do spoštovanja predpisov takšno je tudi spoštovanje vseh, ki jim ni mar kako se počutijo invalidi. Po mojem bodo razumeli šele takrat, ko bodo sami postali gibalno hendikepirani.

 3. Dušan,
  tukaj je govora izključno o parkirnih mestih za invalide….”odgovorni”, kot jim praviš, so uredili vse potrebno, da so tej prostori več kot odlično jasno vidno označeni, da so namenjeni izključno invalidom, torej so v tem primeru “odgovorni” spoštovali predpise….posledično to pomeni, če prav razumem tvoje namigovanje, da tisti omenjeni “vseh” nimajo nobenega razloga ne izgovora ne spoštovati tako jasno označenih prostorov…..

 4. Vozniško imam od1969 sem invalid brez nalepke lahko bi jo dobil pa nisem nikdar parkiral na tem prostoru.kolikor vidim parkirajo največkrat na tem mestu malo večji kmetje in sp. gostilničarji in malo na državnem položaju in limuzine. Ja jaz lahko to sem pa jaz, kaj mi morate. Ja to je Slovenija.V Gornji Radgoni pri Tuš-u pa parkirajo na vhodu in dovozu na parkirišče čeravno je lepo označeno ne upoštevajo.

 5. Strinjam se,da bi kazen morala biti precej visja!Jurja,pa jest bi jim se pike nabila.Hkrati sem pa zalostna,saj nobena kazen,ne more nadomestiti socutja,razumevanja,spostovanja in se bi lahko nastevala,do ljudi,ki z invalidnostjo,za vedno izgubi(m)jo,velik del svojega zivljenja. Zalostno je gledat zdravega,kako veselo odskaklja iz svojega vozila,parkiranega na mestu,ki si ga nikakor ne zeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *