Ne puščajte svojih 5 milijonov parlamentarcem – podari svojih 0,5% dohodnine dobrodelno komur želiš, nič te ne stane….

Letos praznujemo 10 obletnico, odkar imamo državljani možnost svojih 0,5% dohodnine podariti nekomu, zaenkrat praviloma (dobrodelnim) organizacijam, ki delujejo v javnem interesu. A še vedno, žal, večina državljanov izvajanj tega dobrodelnega prijema ne uporablja, čeprav je postopek zelo enostaven….

In tako ostane v državni blagajni, od predvidenih okoli 7,5 milijona, kar je sicer drobtinica v preko 9 milijardnem letnem proračunu, neporabljenih okoli 5 milijonov vsako leto, v 10ih letih torej 50 milijonov, kar je kakopak velika škoda, če upoštevam da imamo državljani iz naziva 0,5% svoje dohodnine možnost dobrodelno podeliti te milijone številnim raznim organizacijam, ki delujejo v javnem interesu in bi jim ta sredstva prišla še kako prav za svoje delovanje.

Če teh 0,5% svoje dohodnine ne podelimo sami nikomur, potem le ta avtomatično ostane na razpolago parlamentarcem, da ga usmerijo kamor hočejo. Ampak zakaj bi jim dali to veselje, če pa lahko sami odločimo komu in koliko teh sredstev dobrodelno podarimo in nas to, razen dobre volje, nič dodatno ne stane.

Postopek je enostaven – vzemi si nekaj minut in obdari nekoga s svojimi 0,5% dohodnine…..

Če še kdo ni vedel – dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb, prihodki iz tega naziva pa se razdelijo med državo 46% ter lokalne skupnosti (občine) 54 %, uporabljajo pa za marsikaj, kar vidiš okoli sebe, dosti tega celo uporabljaš, tudi dnevno…

Kot rečeno, svojih 0,5% dohodnine lahko podarimo organiziciji, ki deluje v javnem interesu, bodisi priljubljenemu društvu, nevladni organizaciji, politični stranki ali pa verski skupnosti.

Trenutno lahko izbiraš med 6400 lokalnimi, tudi iz tvojega kraja, ali pak nacionalnimi organizacijami, katerim je ministrstvo podelilo status javnega interesa, trenuten podroben seznam upravičencev, ki se vsako leto osvežuje, pa si lahko ogledaš na tej povezavi .

Lani smo, manj kot 40% državljanov, svojih 0,5% dohodnine podarili 4.814 različnim organizacijam, večina teh je prejela do 1000€ sredstev, redki so prejeli 5 mestne številke, le par njih pa 6 mestne.

Že praktično od začetka možnosti podaritve svojih 0,5% se na vrhu prejemnikov nahaja 1267 prostovoljnih gasilskih društev, ki na leto prejmejo tako podarjenih preko 830.000 €. Gasilcem sledi verski Karitas s prejetimi 131.280 €, takoj za le tem pa društvo Rdeči noski s 101.464 €.

Med prvih 25 so praviloma dobrodelne in humanitarne organizacije, potem s enajde tudi kakšna politična, recimo SD na 26. mestu s prejetimi 13.000 € donacij, katerim sledi SDS na 31. mestu z nekaj manj kot 12.000 prejetimi €. Vsi ostali prejemniki precej zaostajajo z višinami tako prejetih donacij.

Kako dobrodelno podariš svojih 0,5% dohodnine ?

Najprej si kakopak izbereš nekoga iz seznama upravičenih prejemnikov teh sredstev, ob čemer je dobro vedeti, da lahko izbereš več njih, največ 5.

Kar pomeni, da lahko svojih celotnih 0,5% nameniš zgolj 1 prejemniku, lahko pa razdeliš na 5 enakih delov po 0,1%, ali 3 podariš po 0,1% preostala 0,2% pa 1, skratka po svoji odločitvi izbora.

Svojo donacijsko vlogo lahko sicer oddaš kadarkoli v tekočem letu, čeprav praviloma to počnemo v decembru, da bo upoštevano že za letošnjo dohodnino. Donacija ne vpliva na višino našega vračila ali doplačila dohodnine.

Tvoja vložena vloga za izbranega prejemnika bo potem avtomatično veljala za vsako leto in ti je ni potrebno vlagati vsako leto znova, razen v kolikor želiš vsako leto svojih 0,5% podariti tudi drugim organizacijam, v tem primeru pač izpolniš zadevo znova in navedeš komu vse namenjaš svojo donacijo.

Potem, ko si izbral/a komu in koliko boš podaril/a od svoje 0,5% dohodnine, sledi izpolnitev obrazca in izbor načina, kako boš ta obrazec oddal davčnemu uradu, imaš 3 možnosti :

– v vsakem primeru najprej izpolniš obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije, katerega dobiš na tej povezavi . Obrazec si sprintaš, pravilno izpolniš in pošlješ po pošti na naslov svojega davčnega urada. (seznam vseh uradov je na tej povezavi )

– obrazec lahko oddaš tudi preko sistema e-davki
– svojih 0,5% izbranemu pa lahko doniraš tudi ustno in sicer tako, da obiščeš izpostavo svojega davčnega urada in poveš uradniku, ki bo vnesel tvojo zahtevo v sistem

In to je enostavno to….organizaciji, ali več njih, katerim boš namenil/a svojih dobrodelnih 0,5% ti bo zagotovo hvaležna, ker ji(m) tako omogočaš njih še boljše in pestrejše delovanje.

Moje mnenje je sicer, da bi morali naši parlamentarci to dobrodelno 0,5% donacijo dvigniti na 5% in zadeve bolj profilirano dopolniti, pa dodati še nekaj možnosti, kot recimo da lahko ta svoj delež vsak državljan donira za pomoč izgradnje manjše hiške ali stanovanjskega kompleksa za številne, ki le teh nimajo in so v resnem stanovanjskem problemu, dejansko tudi pomoči najbolj potrebni, parlamentarci pa ne izpolnjujejo svoje dolžnosti tudi iz tega naziva….

Pa še kaj bi se našlo, a o tem naslednjič. Da dejansko delaš res nekaj dobrega s tem, ko teh svojih 0,5% dohodnine doniraš nekomu tega potrebnemu, namesto pustiti parlamentarcem da s tem šalabajzajo, pa se, verjamem, dobro zavedaš in prav je tako….povej naprej…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *